Det började med en trasslig rygg, låg energi och en deppig själ – "så är det ju för kvinnor i klimakteriet". Men vetenskapsjournalisten Maria Borelius gav sig inte så lätt. Hennes envisa sökande efter vår tids viktigaste friskfaktorer har gett henne förnyad kraft. Nu vill hon revolutionera vår syn på hälsa. Här delar hon med sig av BLISS, hälsorevolutionen.

De senaste åren har det skrivits en del om antiinflammatorisk kost, med bloggarna bakom Foodpharmacy som ivrigaste förespråkarna av att äta för att dämpa de dolda inflammationerna och föda tarmen med nyttiga bakterier och därmed stärka immunförsvaret.

Men Maria Borelius dyker djupare i den här världen och har hittat en rad friskfaktorer som bidrar till att dämpa de dolda inflammationerna.

Så här sammanfattar hon sina friskfaktorer, som på olika sätt gör att du blir mentalt stabilare, får bättre hälsovärden, får en stark kropp, och en ny lyster i huden, och kanske också bättre minne.

Den första bokstaven i varje faktor skapar det engelska ordet BLISS, som kan översättas med salighet eller förundran – något som vi alla behöver och som också motar de dolda inflammationerna.

B

oosta den antiinflammatoriska maten: Bygg dina måltider kring protein som fisk, kött eller bönor, bra fetter som olivolja och avokado samt massor av grönsaker ur hela färgpaletten.

Komplettera med långsamma kolhydrater, som sötpotatis, havregryn och pasta gjord på till exempel bönor eller linser.

Ät mer omega 3-rik mat, som fet fisk men också nötter och frön, som mandlar, valnötter, och chiafrön.

Ät fiberrikt, som grönsaker, bönor, linser och kikärtor, liksom frukt och bär.

Tillför gärna extra probiotika, det vill säga goda bakterier till tarmen (finns tabletter på apoteket).

Mjölksyrade grönsaker är toppen, men för att alla goda bakterier ska finnas behöver du lägga in grönsakerna själv (se recept på Gul surkål med vitkål, spetskål, blomkål och gurkmeja. 

Välj mat som är skapad av naturen; hellre en apelsin än apelsinjuice. Välj syrade mejeriprodukter som yoghurt.

L

ägre socker: På den inflammationsdrivande sidan finns raffinerat socker, gluten och laktos. Ransonera eller rensa ut snabba kolhydrater, som marmelad, glass, kex, godis och läsk, men också vitt bröd och pasta.

I

gång: Motion är otroligt bra för att få ner låggradig inflammation och varje tillfälle räknas. Blanda och ge, men glöm inte styrketräning och låt hjärtat vara med i pulshöjande aktiviteter där du svettas. Till detta kan du lägga aktiv vila, som att yoga och promenera i skogen.

S

tilla: Stress är mycket inflammationsdrivande och därför behövs antistressaktiviteter som meditation och medveten närvaro. Sömn är viktigt ur flera aspekter, inte minst för att de är en effektiv avspänning. Att även låta kroppen vila lite från föda har visat sig vara bra för det biologiska systemet och dämpar inflammationerna i kroppen.

Resultatet märks redan vid kortare uppehåll, som till exempel att äta mellan 8 och 16 och vila från fast föda resten av dygnet. Den populära 5:2-dieten är också en minfasta som kan passa en del.

S

ök upp din förundran. Var nyfiken på din egen förundran och tillåt dig att stanna i den, gärna en stund varje dag. Vad tycker du är stort, vackert och kanske heligt? Ta in det och upplev hur hela kroppen lugnar sig.

Oavsett om vi söker en gud, njuter av vacker natur eller sjunger i kör – dämpar den typen av aktiviteter de inflammatoriska processerna i kroppen. Sök dig både inåt till en inre stillhet, och till sociala gemenskaper, där du mår bra.

MISSA INTE: Nu kan du följa med Tara och Maria Borelius på en träningsresa till Mallorca. Läs mer här. 


Tänk smart, tänk nytt

Maria Borelius planerar noga. Från dagens måltider och inköp av mat till tid för återhämtning och en dos förundran.

Börja dagen med en egen BLISS-stund och gör din personliga plan.

Kokar du ägg på morgonen kan du passa på att koka extra att ta med. Ska du luncha med en väninna kan du göra ett klokt val genom att ta en bit fisk och massor med matiga grönsaker.

Har du många möten, ta med en påse mandlar och turkisk yoghurt med chiafrön så klarar du bullfrestelsen.

Just i dag hinner du kanske bara med en promenad men planera in en annan, mer pulshöjande aktivitet i morgon.

Kan du gå ifrån en stund och lyssna på en kort meditation i en app i mobilen? Och förundringen blir kanske i dag vacker musik i hörlurarna.

Kom ihåg, din BLISS-lista behöver inte vara perfekt, den behöver bara sätta en ny riktning.

  1. Vad ska jag äta idag?
  2. Hur ska jag röra mig i dag?
  3. När ska jag andas?
  4. Vad ska jag förundras över?

Kortversionen till antiinflammatorisk livsstil

Om du inte orkar tänka på allt just nu föreslår Maria Borelius att du fokuserar på dessa tre punkter:

  1. Ät en antiinflammatorisk frukost och addera mer grönsaker och bra proteiner till lunch och middag.
  2. Rör på dig 3-4 gånger i veckan.
  3. Stressa av en stund varje dag och förundras mer över livet.

Av: Annika Ortmark Foto: Phu Hy

NUVARANDE BLISS – hälsorevolutionen som motar de dolda inflammationerna
NÄSTA Smaklyxa med kål – vintersallad med purjopesto