Bästa träningen för sommarfötterna – stå på tå!

Kom i balans med Taras tå-gympa. Annette Lefterow guidar dig till enklaste träningen som stärker hela kroppen – och som får dig att skratta.

Träna dina fötter så tränar du hela kroppen. Det finns knappt smartare och enklare träning! Det bästa är att du kan göra det var som helst, med eller utan skor. Och precis som det inom zonterapi finns punkter som stimulerar kroppen under dina fötter, kan fotträning ge dig en skön känsla av att du effektivt har tränat hela dig.

Här får du en serie övningar som du kan göra var för sig eller som ett program. Om du sätter ihop passet tar det 5–10 minuter beroende på om du upprepar övningarna en eller flera gånger.

Träna på. Upp och ner på tå. Du kommer att bli förvånad över vilka fantastiska resultat du får med denna träning – från topp till tå.

Balansera upp och ner på tå


Gör så här: Stå med fötterna tätt ihop så att tår och hälar möts. Placera händerna framför bröstet. Aktivera dina bukmuskler, spänn sätet och balansera försiktigt upp och ner på tå.

Lyft hälarna upp och ner. Börja långsamt och öka sedan tempot. Andas lugnt.

Avsluta med att hålla balansen högt upp på tå. Ta minst 4 andetag innan du sänker hälarna ner mot golvet. Skaka loss lite. Upprepa övningen ett par gånger om du vill.

Bra för: Övningen piggar upp dig och stärker kroppen från tå till topp. Passar bra att göra när som helst och vart som helst, dag som kväll. Varför inte passa på när du står och väntar i en kö?

Balanslyft med mjukgörande fotcirklar

Gör så här: Lyft sakta upp ett ben framför dig. Håll dina händer som stöd under låret. Sträck på ryggen och sänk dina axlar. Låt blicken vila på en punkt framför dig. Andas lugnt och meditativt.

Gör en cirkelrörelse med dina fötter 4–8 gånger utåt och sedan inåt. Byt sedan till andra benet och upprepa övningen.

Bra för: Övningen stärker din balans och mjukar upp trötta och stela fötter.

Energiposition med tåhävningar

Gör så här: Ställ dig brett isär med benen och böj benen. Låt dina tår peka diagonalt ut i sidorna så att du står i en utvinklad position.

Sträck ut dina armar och sänk axlarna. Andas in när du lyfter upp hälarna från golvet. Andas ut när du sakta sänker ner igen. Försök att hålla kroppen så stilla som möjligt och benen böjda genom hela övningen.

Börja långsamt. Öka sedan tempot och avsluta med att hålla balansen upp på tå. Sänk hälarna och gör dig redo för nästa övning. Nu ska vi hoppa högt!

Bra för: Övningen stärker både dina fötter och ben men fram för allt vaderna samtidigt som du jobbar på din balans.

Uppiggande krafthopp

Gör så här: Utgå från övningen energiposition med böjda ben. Ta sats och försök att hoppa så pass högt att du hinner sträcka på både på benen och dina vrister. Landa mjukt med böjda ben tillbaka till energiposition. Upprepa 4–8 gånger eller mer om du orkar.

Bra för: Tar fram barnet inom dig. Här motverkar vi tyngdlagen och det är lätt att man skrattar till när man känner sig mer som en elefant än en fågel men så är det för oss alla i denna mycket stärkande övning. Ett gott skratt förlänger livet. Det är bara att hoppa på! Glöm inte att andas.

Mjukgörande framåtböjning med händerna under fötterna

Gör så här: Placera fötterna tätt ihop. Böj dig sakta framåt med en lätt böjning i benen. Slappna av i huvudet. Försök att placera dina fotsulor i dina händer.

Tänk på att slappna av helt och hållet i ditt huvud så att du inte spänner nacken. Blunda gärna. Andas lugnt och känn hur ryggen slappnar av mer och mer i varje andetag.

Bra för: En mjukgörande övning som får dig att gå ner i varv, dämpa stress och balansera med styrka, balans och smidighet.

Stärkande kroppslyft med stretching

Gör så här: Sitt på knä. Placera händerna (eller knogarna) intill sidan av dina knän. Andas in för att preparera. När du andas ut tittar nu ner mot mattan och lyfter sakta upp benen ett par centimeter.

Slappna av i huvudet. Låt vikten vila så mycket som möjligt över dina händer och armar. Slappna av i fötterna. Försök att hålla balansen 2–4 andetag innan du kommer ner och vilar. Upprepa gärna övningen 2 gånger.

Bra för: Denna övning stretchar ut fötterna och motverkar kramp i fötterna.

Av: Annette Lefterow Foto: Peter Knutson