Parterapi är ett sätt att ta sig ur det negativa beteendet med ständiga bråk, konflikter med tassande runt jobbiga ämnen. Att gå i parterapi har blivit närapå självklart. Har du ont i benet går du till läkaren. Värker relationen går du till parterapeuten. Svårare än så är det inte. Eller?

Att hålla ihop ett förhållande var lättare förr. I dag ställer livet andra krav på oss och det kan ställa till det i relationen. Att hålla hemmet i skick, ha tid för barnen, för varandra och dessutom få rum för två yrkesliv kan få den bästa realtion att knaka.

Gunborg Palme har jobbat som psykoterapeut i 38 år och har sett vilken förändring som skett i samhället.

– Skillnaden mellan könen är utan tvekan den största förändringen, säger hon. Det är en otrolig utveckling som skett. När jag började jobba som terapeut tog kvinnan hand om allt i hemmet, medan dagens kvinnor gör egen karriär med heltidsjobb och den självklara inställningen att man delar på barnansvar och allt i hemmet. Mannen som i de flesta fall växt upp med att mamma gör allt, utan att förstå hur mycket jobb det varit för henne, har plötsligt en fru som förväntar sig jämställdhet. Det skapar många komplikationer.

Gunborg Palme utstrålar trygghet. En trygghet som finns där så självklar efter inre resor tillsammans med människor i olika former av kris sedan 70-talet. Hon har byggt upp en enorm erfarenhetsbank kring hur man tar sig ur en kris med sin partner.

När hon berättar låter det så enkelt, så självklart. På samma sätt som vi vet hur man går ner i vikt (gör av med mer än du stoppar in), så förstår vi att man löser konflikter i realtionen med kommunikation.

Så enkelt att förstå, men så svårt att genomföra. Det är inte konstigt att vi går med i Viktväktarna eller Viktklubben för att få hjälp att gå ner i vikt. Det är inte heller konstigt att allt fler söker parterapi.

Vad är den vanligaste orsaken till att par söker hjälp?
– Många har svårt att kommunicera på ett bra sätt. Då blir det bråk och man sårar varandra. Båda är missnöjda men ingen hittar någon utväg.

– Sedan finns det par i chock. Mannen kan ha varit otrogen men vill ha kvar sin fru. Trots att hon mest känner sig äcklad av honom får han henne ändå att följa med på parterapi. Det finns även par som redan gett upp, men som vill ha hjälp att skiljas på ett bra sätt, utan konflikt.

Finns det någon generell skillnad på män och kvinnor i sammanhanget terapi?
– Oftast är det kvinnorna som tar initiativet till parterapi. De tycker inte att männen vill prata när hon försökt. Han tycker i sin tur bara att hon skäller och bråkar, därför drar han sig undan.

Tycker de det är jobbigt att öppna sig för dig?
– Nej. Jag får dem att prata på ett lugnt sätt. Ofta får jag kommentaren ”Vi har aldrig pratat så här förut.” När de försökt hemma på egen hand har det alltid blivit bråk, så att ta upp känsliga ämnen är tydligt  förknippat med en negativ känsla, att det blir jobbigt. Därför har de undvikit detta i allt större utsträckning och det blir skönt att få prata om detta på ett bra och lugnt sätt.

Hur går det till när man pratar?
– Paret får prata men jag styr samtalet ganska mycket så det utvecklas konstruktivt.

 
rött hjärta
 Finns det hopplösa fall?
– Ja. Det finns fall där jag snart märker att båda skulle behöva enskild terapi under flera år för att alls fungera. Då finns inga förutsättningar att få en bra relation med varandra. Motsatsen förekommer också. Att det verkar helt hopplöst, men att det i slutändan mynnar ut i en stärkt och bra relation. Par som klarar detta är intresserade av att testa nya sätt, vågar prova.

Vad är förutsättningarna för att lyckas?
– Att båda vill. Det är som att lära sig franska, för att klara det behövs investering i tid och en hel del ansträngning. Att ha förmåga att lyssna är också en viktig ingrediens.

Hur mycket kostar det att gå i parterapi?
– Det kostar tusen kronor i timmen, men parterapi blir mycket billigare än en skilsmässa. Idag är det status att gå i terapi. Har man problem går man och pratar med någon.

Hur många gånger brukar du träffa paren?
– För det mesta räcker det med fem gånger. Det brukar gå snabbt framåt i de flesta fall. Men det förekommer även par som gått hos mig i ett år.

Återkommer samma par efter en tid?
– Det har förekommit, men är inte vanligt.

Hur löser man problemet med de förändrade kösrollerna?
– Mannen måste förstå att han måste ta sin del av ansvaret hemma, kvinnan att mannen måste få ta hand om barn och hem på sitt sätt. Värma en burk ravioli eller mamma Scans köttbullar istället för att laga mat från grunden. Lösningen ligger i att acceptera varandras sätt att göra saker på. Istället för att bråka om städning kan man ta in städhjälp, vilket många inte tänkt på. De som kommer hit har oftast råd med det.

Till sist, hur har synen på terapi utvecklats under din tid inom området?
– Från att ha varit närapå total tabu har det gradvis utvecklats mot att få hög status.

Gunborg Palme har startat Framtidspsykologi HB, men är mest känd som just Gunborg Palme.

 

Gunborgs 5 bästa tips för en fungerande relation

1. Respektera varandra. Även att vi gör och vill ha saker på olika sätt.

2. Förstå och ta hänsyn till att man behöver vara sig själv. Inte bara vara par hela tiden. Det finns Mitt liv, Ditt liv och Vårt liv. Det är viktigt att ge plats för alla dessa tre.

3. Alla borde ha ett eget rum. Nästan alla barn har ett eget rum där de bara rår om sig själva. Det skulle även vara bra för oss vuxna. Sov i dubbelsängen, men ha ditt rum där du kan gå undan och få vara bara du. Generellt har män större behov att det än kvinnor.

4. SPRID INTE KLÄDERNA RUNT I HELA HUSET!/Snälla du, skulle du inte kunna lägga kläderna i tvättkorgen istället? Be om det du vill ha stället för att kritisera!

5. Ett tips till föräldrar är att ha jour varannan dag. Ta hand om barn, mat, disk och städning varannan dag och tillåt den andra att vara ledig med tid för egna aktiviteter, eller att bara kunna ta det lugn hemma.