Kosttillskott för bättre naglar, hud och hår blir alltfler. Men funkar de? Tara har pratat med några kvinnor som knaprat piller för att bli eksemfria, få starkare naglar och tjockare hår. Dessutom får experten säga sitt.

De flesta av oss vet att vi borde äta mer broccoli, och mindre kaffebröd, för vitaminernas skull. Många som haft vitaminbrist, och som börjat ta en multivitamintablett varje morgon vet att det ger effekt på sikt. Kosttillskott är helt enkelt vitamintabletter med en dos extra allt. Förutom vitaminer behöver din hud även mineraler och spårämnen. Antioxidanter är minst lika viktiga.

Men vad ska man välja?

 

”Ekopiller gjorde mitt hår kraftigare”

Charlotta Rönn, frilansjournalist.

Har ätit: Hair Optimizer,?299 kr/60 st.

Innehåller: Ekologiskt hirs- och vetegroddsextrakt, biotin, selen och zink.

Dagskostnad: 10 kr.

CHARLOTTA TYCKER: Jag är inte så förtjust i att äta piller, men jag provade ändå. Mitt hår är verkligen tunt, och det blev faktiskt skillnad. När jag ätit kapslarna några månader såg frisören att hårväxten blivit mycket piggare. Över hela hårbotten fanns små hårstrån på utväxt. Att effekten blev så bra förvånade mig verkligen.

 

”Både hälsan och huden är bättre”

Marita Arnqvist, undersköterska och personlig assistent.

Har ätit: Kyäni Sunrise, kallpressat koncentrat av bär, grönsaker örter och frukt, 425 kr/30 st.

Innehåller: Vattenlösliga vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Dagskostnad: 14 kr.

MARITA TYCKER: När jag började med Kyäni blev jag snabbt av med ledvärken. Nu kompletterar jag med andra produkter från samma märke som ökar syresättningen i kroppen. Jag sover bättre, slipper vallningar och den torra fnasiga hud som klimakteriet ger. Det kostar som en latte per dag, men jag prioriterar min hälsa och har inte en tanke på att sluta.

 

”Jag äter bort alla mina röda fläckar”

Linnea Öst, skönhetsredaktör.

Har ätit: Imedeen Prime renewal, 780 kr.

Innehåller: Fiskextrakt, vitaminer, extrakt från tomat, vindruvskärnor och vitt te.

Dagskostnad: 26 kr.

LINNEA TYCKER: Atopiska eksem ger mig fula röda fläckar på underben och bål. Tipset om ett speciellt kosttillskott gjorde mig skeptisk, det kändes dyrt. Döm om min förvåning, fläckarna försvann och huden blev len. En ansiktsskanning visade dessutom att hudens kollagennivå och fuktbalans ökat avsevärt.

 

”Min solbränna blir snyggare”

Matilda Bergfeldt, marknadskoordinator.

Har ätit: Solbrun, 169 kr/60 st.

Innehåller: Vitaminer, niacin, lykopen och betakaroten.

Dagskostnad: Ca 6 kr.

MATILDA ?TYCKER: För något ?år sedan ?började? jag med ?kosttillskott utlovande att solbrännan skulle bli snyggare. Jag började äta veckorna före solsemestern. Sedan märkte jag att jag huden fick lite djupare färg än tidigare somrar. Bäst av allt var att jag inte bleknade lika snabbt som vanligt, utan solbrännan blev mer varaktig.

 

Vill du veta vad experterna tycker? Läs hela artikeln i Tara nr 8 2015!