Det här kan du göra för att minska risken för att drabbas – och öka chansen att upptäcka cancern i tid.

  1. Gå på mammografi när du blir kallad. Det sänker risken för att du ska dö i bröstcancer med 16-25 procent. Alltså med upp till en fjärdedel. Detta är supertipset!
  2. Undersök dina bröst en gång i månaden. Inte oftare – kollar du varje dag missar du förändringar.
  3. Rör på dig. Du behöver inte gå på gym, men se till att få upp pulsen lite. (tänk snabb promenad eller vildsint storstädande) minst 30 minuter under de flesta dagarna i livet. Fysisk aktivitet skyddar mot bröstcancer och som en extra bonus också mot livmoderkroppscancer och tarmcancer.
  4. Var måttlig med vinet (eller annan alkohol). 4-5 procent av alla bröstcancerfall har koppling till hög alkoholkonsumtion. Och måttlig betyder: Drick inte mer än 10 cl (ett litet glas) vin per dag. Och nej, du kan inte spara ihop veckodagarnas ranson till helgen.
  5. Behåll normalvikt. Vad du väger när du är runt 40 spelar faktiskt ingen roll ur bröstcancerrisksynpunkt. Men när du går in i klimakteriet ändras det. Då betyder övervikt också ökad risk för utvecklandet av bröstcancer (och även andra former av cancer).
  6. Gör ettårskoll av östrogenet. Om du behöver östrogenbehandling under klimakteriet diskutera med din läkare att en gång per år sluta med östrogenet – för att kolla om problemet har minskat. Återstår de så återupptar du behandlingen, men har de minskat kan du fundera på att avsluta östrogenbehandlingen. Att testa en gång om året gör man för att undvika långvarig östrogenbehandling, som kan påverka utveckling av bröstcancer.
  7. Kolla släkten. Om du har nära släktingar som fått bröst- eller äggstockscancer före 40 års ålder kan du bära på en ökad ärftlig risk som bör undersökas.
  8. Föd många barn och amma. Det är väl inte aktuellt för dig men faktum är att kvinnor som föder många barn före 25 års ålder och ammar dem länge har minskad risk för bröstcancer.

Av: Maggan Hägglund Fakta: Elizabeth Johansson, sakkunnig hos Cancerfonden.