Att veta hur kvinnohjärtat utmärker sig kan vara livsavgörande efter klimakteriet. Vilka är de största hälsoriskerna, och hur ska vi skydda våra hjärtan? Faris Al-Khalili, hjärtspecialist, svarar.

KVINNOR KAN FÅ ANDRA INFARKTSYMPTOM ÄN MÄN
Majoriteten får samma symptom, alltså centrala bröstsmärtor som kan stråla ut i armar och axlar. Men fler kvinnor än män får andra symptom, till exempel andfåddhet, illamående, ont i ryggen och magkatarr.

HÖGT BLODTRYCK MÄRKS INTE ALLTID
Högt blodtryck, alltså 140/90 och över, ger i de flesta fall inga symptom alls. Därför är det viktigt att man med hjälp av bra kost och motion håller sitt blodtryck i schack. Och slutar röka ifall man gör det!

STRESS ÄR HJÄRTATS FIENDE
Stress i sig är en känd vetenskapligt bevisad riskfaktor för utveckling av hjärtinfarkt hos bägge könen. Det finns klara och tydliga bevis för att stress och även depression spelar ännu större roll för utveckling av akuta allvarliga hjärtsjukdomar hos kvinnor.

DUBBELSLAGEN ÄR OFTAST INTE FARLIGA
99% av oss upplever extraslag varje dag, utan att det är farligt. Det beror på att det finns andra områden än hjärtats pulsgenerator som plötsligt kan signalera elektrisk aktivitet. Det kan också bero på stress, sömnbrist, tobak, koffein eller för mycket alkohol. Men har du inte utsatt dig för detta och upplever att dubbelslag och andfåddhet kommer ofta är det läge att söka hjälp.

HJÄRTOHÄLSA ÖKAR EFTER KLIMAKTERIET
Vid menopausåldern, 50-55 år, sker en biologisk förändring i kroppen som gör att blodtrycket stiger, sockeromsättningen ändras och blodfetterna stiger. Vid den åldern får många kvinnor övervikt och ännu farligare bukfetma som också är en riskfaktor för hjärtohälsa.

Men hallå! Hur skyddar man sig då?
DOKTORN SVARAR:
– Man kan skydda sig genom att kontrollera de tre riskfaktorerna: blodtryck, kolesterol och blodsocker. Men allra viktigast är att leva sunt: Motion, sund kost, bra sömn, stresshantering och att hålla vikten, sluta röka om man gör det och begränsa alkoholintaget.

I senaste numret av Tara besvaras 17 frågor om hjärthälsa av experten, och vi fördjupar oss i tysta hjärtinfarkter som utgör drygt 40 % av alla hjärtinfarkter hos kvinnor. Var rädd om hjärtat, det är livsviktigt! Tara nummer 3 finns i butik nu.