Undrar du om relationen du lever i är normal eller inte? Känner du dig förvirrad, orolig och skuldtyngd? Då kanske du har råkat ut för en hälsofarlig partner.

Ja, det är ju inte som att plocka svamp: Se upp för flugsvampen! En hälsofarlig person uppträder i så många olika skepnader att den lätt slinker ner i korgen med förgiftning som följd. Var observant om någon har flera av dessa beteenden.

1.  Kan inte leva sig in i andra människors känsloliv. Uppfattar andras gråt och förtvivlan som tecken på svaghet. Kan verka medkännande när det passar deras syften.

2. Brister i ansvar. Har gärna egna regler såväl i trafiken som i övrigt. Kan skaffa stora skulder men ändå leva utsvävande.

3. Undviker regler, principer och överenskommelser för hur ett förhållande ska utvecklas.

4. Kort stubin. Kritik, motstånd och nederlag besvaras ofta med häftiga ord och hot, ibland även fysiskt våld. Kan bli ursinniga för bagateller.

5. Lägger skulden på andra. Det är alltid någon annans fel.

6. Växlar mellan charm och vrede, ibland på en sekund.

7. Förhöjd självuppfattning, vill ha beundran och speciell behandling.

8. Ljuger obehindrat. Blir inte särskilt generad av att bli ertappad.

9. Saknar kärleksfulla ögon, värme och omtänksamt beteende.

10. ”Kör sitt eget race”. Egna intressen först.

11. Imiterar andras argument. Efter en tid får man höra sina egna resonemang.

12. Saknar spontan och genuin humor. Har bara inlärda skämt.

13. Pratar inte drömmande med sin partner om framtiden utom vid försök till förförelse.

14. Sexuallivet är mekaniskt utan finess eller djup.

 


Hallå experten: Hur kan någon vara så här?

Psykologen och psykoterapeuten Sigvard Lingh förklarar i boken ”Psykopater och sociopater” (Recito förlag), att hos vardagspsykopater är det emotionella, empatiska samspelet nedsatt eller obefintligt. (Vissa forskare hävdar att det är medfött, andra att det beror på miljöfaktorer.)

Detta resulterar i att de blir duktiga på att läsa av mänskligt beteende, men de kan inte känslomässigt förstå det som händer i den sociala omgivningen vilket skapar otrygghet och bräcklig självkänsla. För att ha kontroll över sitt liv försöker de därför anpassa omgivningen till sig, på ett eget speciellt sätt.

Han skriver att den som har ett förhållande med en vardagspsykopat ”kan nog bara undantagsvis se fram emot ett lyckligt liv… eller egentligen aldrig.” Och att de drivande krafterna för att vidmakthålla relationen är ”sex och känslan av att vara nära någon med makt, position och/eller pengar.”