Tycker du att sexlivet har blivit lite tråkigare med åren? Men, så är det väl för alla? Njae, det finns en hel del myter om sex efter 40... Tara reder ut vad som är sant eller falskt.

Jo, kanske har du blivit lite mer bekväm. Det är skönare att slå sig ner i tv-soffan och se ett par avsnitt av favoritserien, än att överraska din partner med att ligga naken i sängen.

Kanske tycker du också att det är rätt enahanda att ha sex med din man eller kvinna efter ett längre förhållande? Det är ju liksom samma samma varje gång… Förutsägbart och mer av plikt än av lust.

De slitsamma åren med karriär och småbarn satte sexlivet på sparlåga, och har inte skruvats upp efter det. Att kåt och fri tumla runt bland lakanen känns som en orimlig tanke.

Men tänk om!

sara_skaarup_1119

Sara Skaarup, sexolog. Foto: Miriam Møller

Det återstår fortfarande massor av bra sex för dig som har passerat 40. För dina drifter finns kvar, lovar sexologen Sara Skaarup, även om underlivet, samlivet och sexlivet inte är i fokus lika ofta. Enligt Sara är lösningen att tag i sin lust igen och börja ta ansvar för ett regelbundet sexliv.

– För det är dumt att strunta i något som ger dig rosiga kinder, pirr i kroppen och ett sunt underliv! säger hon i en intervju med vår norska systertidning Tara.

Så hitta passionen som gömmer sig bakom högar av smutstvätt och störd nattsömn. Du blir faktiskt aldrig för gammal för att ha sex. Tvärtom blir det ofta bättre med åren! Med hjälp sexlogen Sara Skaarup reder vi ut myterna.

myteromsex_1119

Myt 1 Det är normalt att sexlusten avtar med åren

Nej! Lusten försvinner inte för att vi blir äldre. Det tror många, men det är snarare så att sexualiteten ändrar karaktär. Från att ha haft ett primärt fysiskt fokus, så får det nu en djupare dimension. Kanske är du idag mer nyfiken kring vilken typ av sex du vill ha? Rent allmänt finns det en sexuell öppenhet hos mogna kvinnor, som insett att ett aktivt sexliv håller dem både glada och friska.

Så ökar du lusten:
– Först vill jag fastslå att det inte behöver vara ett problem med att inte vara sugen på sex, säger Sara Skaarup. Du har kanske hittat andra saker i livet som ger dig stor tillfredsställesle.
Men om du är missnöjd och längtar efter mer sex, så gå vidare med den insikten och börja utforska ditt sexuella universum. En del par hittar en nytändning i till exempel indiskt tantrasex. Eller ta saken boktstavligen i egna händer och se vad som egentligen tänder dig med hjälp av en sexleksak.

Myt 2 Kvinnor är på topp sexuellt efter 40. Män har sin topp när de är 20

Både och
– Vi måste först fråga oss själva vad som menas med att vara sexuellt på topp. Rent biologiskt är männens potens som starkast kring 20 och några år framåt. Men sex är så mycket mer. Fler kvinnor får bättre och fler orgasmer efter 40, och många kvinnor säger sig ha mer glädje av sex nu än när de var yngre, säger Sara Skaarup.

Så ökar du lusten:
Om du inte känner att din sexualitet blomstrar, så är det bara du själv som kan påverka det. Återigen – det är aldrig för sent!

Är du singel, våga till exempel kasta dig ut i ett förhållande med en yngre man och var nyfiken på vilka känslor det väcker hos dig. Har du en fast partner är du viktigt att själv funderar över vad du skulle vilja uppleva mer av.
– Gör lite research och bjud in din partner till ett samtal om hur du vill att ert sexliv ska vara, säger Sara Skaarup.

Myt 3 Efter 40 är det slut med experimenterandet

Nej! Många kvinnor upplever att livet blir roligare när de går in i en ny sexuell fas. När barnen har blivit stora, finns det tid att leva ut sin lust och våga prova något nytt.

– Viljan att slå sig lös, även sexuellt, ökar ofta när kvinnor blir äldre, säger Sara Skaarup.

Så ökar du lusten:
Känner du dig oförlöst, måste du bejaka din nyfikenhet och undersöka dina möjligheter. Öppna dina sinnen, läs och titta på allt som verkar spännande. Prata gärna med din partner eller med dina väninnor om det.

Myt 4 Efter 40 är kvinnor mindre attraktiva

Både och
Män är genetiskt disponerade att falla för fruktbara kvinnor. Det är en biologisk respons som handlar om att fortplanta sig.

Men omvänt finns det också många saker som gör att män attraheras av äldre kvinnor. Män faller, precis som kvinnor, för självsäkerhet. Det ökar ofta med åldern. Kvinnor 40 plus vågar står för sin sexualitet och visa begär. Det upplevs som attraktiv av män.

Så ökar du lusten:
Ha koll på vilka signaler du sänder ut. Att vara sexig är i grund och botten en känsla. Det är väldigt attraktivt när en kvinna utstrålar att hon mår bra. Klär du dig i kläder du gillar, har en nyfiken blick och känns lite lekfull, så får du en ofta en erotisk utstrålning på köpet.

Myt 5 Du håller dig ung med sex

Ja! Också i sexlivet gäller talesättet ”use it or loose it”. Det är föryngrande att använda kroppen. Pulsen stiger, sinnena öppnas och livslusten förstärks.

Så ökar du lusten:
Prova att ha sex med dig själv. Ingenting hindrar dig att ha en stund för dig själv och utforska din sexualitet. Det ger på flera vis samma effekt som att ha sex med en partner. Det ökar energin.

Myt 6 Det är naturligt att sexlivet går i stå med samma partner

Både och
Det är inte konstigt att det blir lite mindre spontansex när ni känner varandra utan och innan. Ni tänder inte lika snabbt och ofta. Men det finns ingenting som hindrar att par kan återupptäcka varandra om och om igen.

Lever du i ett långt förhållande har du också din tryggaste och bästa lekkamrat med dig i sängen. Det finns en tillit som hjälper er att utforska nya saker.

Så ökar du lusten:
Vill du få fart på ert gemensamma sexliv, börja med dig själv. Vad kan få dig att känna att känna dig sexig och erotiskt laddad igen? Det är viktigt att du inte börja skylla på din partner om ert sexliv gått i stå. Du måste våga berätta vad du drömmer och längtar efter.

Myt 7 När jag fyllt 40 försvinner äntligen kroppskomplexen

Både och
Det är riktigt att 40 plus kvinnor inte längre är lika fixerade vid sitt utseende. Vi börjar slappna av och acceptera att vår kropp ser ut som den gör.

Men samtidigt är vi fortfarande många som oroar sig för rynkor, slappa bröst och bullig mage…

Så ökar du lusten:
– Gör dig själv en tjänst och ge upp kampen om den perfekta kroppen, säger Sara Skaarup. Ta reda på vad du behöver för att sluta fred med dig själv och dina komplex. Kanske behöver du professionell hjälp? Eller räcker det att prata med en god vän?

Myt 8 Ju mer sex du har, ju mer lust får du

Ja! Det kan vara svårt att sitta upp i sadeln igen, om det var längesedan du hade sex. Men börjar du tänka på sex, så börjar snart kroppen att vakna till liv. Du går in i ett sexuellt tillstånd – en kropp som har sex, vill ha mer sex! Lusten ökar. Dessutom är det bra för dina slemhinnor, säger Sara Skaarup.

Så ökar du lusten:
Sök fysisk kontakt också i vardagen. Kramas, ge massage. Det är viktigt uppleva lite erotisk laddning och flört, även med din partner. Kom ihåg att sex inte alltid behöver betyda samlag.

Myt 9 Kvinnor i klimakteriet har mindre sexlust

Både och
En del kvinnor upplever det, medan andra inte märker någon skillnad. Däremot finns det fysiska förändringar, som torra slemhinnor, sömnproblem och vallningar som kan påverka sexlusten.

Men för en del blomstrar sexlivet igen – på grund av de fysiska förändringarna måste de hitta nya sätt att ha sex på. Att inte behöva oroa sig för att bli gravid kan också var en lättnad.

Så ökar du lusten: 
Är den minskade sexlusten ett problem, var öppen och prata om det med din partner. Kan det bli startskottet på något nytt? Men stressa och pressa inte dig själv.

Myt 10 Slidan är för torr för att ha sex när jag blir äldre

Nej! Däremot är torra slemhinnor ett stort problem för många kvinnor, precis som problem med erektionen kan vara det för män. Du kanske upplever att kroppen sviker dig, och skyller på din partner om du inte är skönt. I själva verket är det en ren fysisk förändring.

Så ökar du lusten:
Känn ingen press, sexlivet går upp och ned. Du kan prova med erotiska noveller eller en vibrator och se om det hjälper dig att bli våt. Det finns också hormonfria piller och salvor som kan hjälper mot torra slemhinnor. Att använda glidmedel fungerar ofta jättebra!

Av: Gitt Høj Översättning och bearbetning: Anna Liljeberg