Maggan Hägglund: ”Bli lite mindre effektiv – och lite mer levande”

Taras krönikör Maggan Hägglund var Taras första chefredaktör. Hon bor i ett grönt radhus och är särbo med Anders.

Bli mer effektiv. Sluta skjuta upp saker. Det låter så fint men jag kan bli så trött på alla organisationsproffs.

Särskilt så här när det våras.

Nu när himlen blir så där vemodsblå och man bara anar hur björkarna laddar sina grönblad, då tycker jag att det är dags att skjuta upp lite mer.

”Skjut inte upp till morgondagen, vad du kan skjuta upp till i övermorgon”, var ett skämt som jag tyckte om som barn.

Numera tycker jag att man inte bara behöver nöja sig med att skjuta upp det till i övermorgon, nu tycker jag att det är mycket som man faktiskt kan strunta i. Om man bara ger sig tid att tänka efter.

Vissa saker går inte att skjuta upp. Saker som att ge sig tid att stanna i förundran en alldeles vanlig onsdagseftermiddag och ta in aningen av vår. Saker som att snusa på en älske-bebis och känna den där doften.

För snusar man inte den lille i håret så vips är han 18 år och luktar inte bebis längre. Och just den här våren går inte i repris.

Men annars. Så mycket kan man faktiskt skjuta upp eller strunta i. När jag gick igenom cancerbehandlingarna förra året fick jag liksom testköra hur det antagligen blir när jag blir 90+, känna hur allt gick långsamt, långsamt. Och då lärde jag mig att allt behöver inte göras på en gång. Och allt behöver inte göras ens av mig.

Det var en uppenbarelse. Ett aha för mig som tycker om att fixa och ha koll, som gillar att känna mig duktig och få saker gjorda.

Men där fick jag upptäcka att livet gick vidare trots att jag inte orkade kila över direkt till handelsträdgården och köpa de där plantorna. Jag kunde göra det nästa vecka, eller inte alls.

Jag tror att vi lurar oss med våra att-göra-listor ibland. Okej, okej, jag vet. Vissa saker måste göras. Men man kan bli fartblind i sin duktighetsiver. Rätt vad det är har man inbillat sig att den som har flest avbockade punkter på sin att-göra-lista vinner. Vinner vad då? Livet? Får godkänt och beröm och ett bokmärke av magistern?

Men hallå, vi är väl ändå vuxna. 40+ och väl det en del av oss. Vad är det vi håller på med? I alla fall en del av oss. Plockar poäng i något slags livs-tävling? ”Hon hade aldrig tid att lyssna på sig själv (eller någon annan heller på allvar) men hon var himla duktig på att få allting gjort och dessutom vek hon sockarna snyggt i byrålådan”. Ska det bli vårt stolta eftermäle?

Missförstå mig rätt, jag älskar fortfarande att få saker gjorda. Jag kan verkligen bli lycklig av en välorganiserad byrålåda eller garderob. Jag tror att känslan efter ett väl gjort arbete är en stor glädje. Jag kan bli så stolt när jag klarat av något svårt.

Men jag tror ändå att det är dags att börja ifrågasätta både det ena och det andra. Är det värt att göras? Och av mig? Eller ska jag ta och skjuta upp det? Och när jag ändå skjutit upp det kanske jag ska ta och strunta i det helt och hållet … och vips har jag gjort mig en extra lite luftig paus i mitt liv. Vilket kanske var precis vad jag önskade mig.

Jag önskar dig en underbar vår 2018. En vår då du ibland kan unna dig att växla från ”Vad behöver jag göra?” till ”Vad behöver jag?”.
En vår då vi alla kan bli lite mindre effektiva och lite mer levande.

Av: Maggan Hägglund Foto: Unsplash.com