Gör en önskelista som är fylld med vad du önskar dig av livet under 2018. Det är Taras krönikör Maggan Hägglunds råd.

Taras krönikör Maggan Hägglund var Taras första chefredaktör. Hon bor i ett grönt radhus och är särbo med Anders.

Du har kanske genom åren fått skrynkliga små önskelistor med allt från ”barbiedåka” till ”en hest” före jul?

Adventsljusen tindrar ikapp med alla heta önskningar och förväntningar så här års.

Själv har jag en närstående mycket ung man som alltid gissar på samma innehåll i paketen han får.
– Skopa.

Även tunna, platta kuvert öppnas med den trosvissa förhoppningen att de ska innehålla just det – en till grävskopa. Hans önskelista är än så länge kort och fokuserad.

MISSA INTE: Följ med Tara på en underbar vandrings- och yogaresa till Madeira

Vi andra har väl mer varierade önskningar. Om vi ger oss tid att tänka efter och inte bara ”vuxentråkigt” säger: Nej, jag önskar mig ingenting.

Ta en pepparkaka, en mugg kaffe, tänd ett ljus och skriv din egen önskelista. Inte över sådant du hoppas få på julafton. Utan över sådant du önskar att livets paket till dig ska innehålla nästa år.

Ett helt år av livspresenter som du längtar efter. Verkligen längtar efter på djupet. Det som skulle få dina ögon att tindra.

Det är så lätt att bara låta livet rulla på. Dag efter dag. Som det brukar. Det är så lätt att sluta önska, sluta förvänta dig att livet ska komma med det där önskepaketet.

Nä, man är ju vuxen. Det är väl så här livet blir. Man kan väl inte hoppas på mer. Blaha, blaha, det där tror du inte ens på själv, om du ska vara ärlig.

Så sätt dig där med ljuset, kaffet och pepparkakorna och ta dig tid att rota runt nere i din själ. Vad är det som skulle få dig att känna dig levande och vacker? Vad längtar du efter men tränger undan för att du inte har tid och måste fixa så mycket annat?

Vill du spela bas i ett rockband eller ha tid att mangla dina lakan? Längtar du efter ett stort fluffigt paket med feminin flärd? Eller ett hårt paket med böcker som inte är så lättuggade och som du ska ha tid att läsa med eftertanke i din mysigaste fåtölj? Vill du ha en massa leksaker – för livet har på något sätt bara blivit fyllt av pliktsaker?

Skriv ned det du vill. Blanda stort och smått. Ny karriär och ett par knallröda skor. Ett par nya vackra vänskaper och en ny fåtölj. En resa till Paris eller en liten hund.

Låt din ”Livsönskelista” ta tid att skriva, för det ska vara sådant du verkligen önskar. Och det är det som är vitsen. Att verkligen veta vad man vill ha. Innerst inne. Och lära sig att det inte är vad andra vill ha, inte heller vad andra tror att du önskar dig. Och kanske inte ens vad du själv vid första tanken tror att du önskar dig.

Önskningar ska man hantera med omsorg. För de kan slå in.

För många år sedan läste jag om Barbro ”Bang” Alving, den fantastiska reportern, fredsaktivisten och kåsören. En vuxenjul hade hon fått de julklappar hon brukade få – parfym och bra böcker.

Men i ett paket låg det något helt oväntat – en liten mekanisk leksak som man drog upp med en nyckel. Jag tror det var typ en liten kanin som slog på en trumma. Och den fullständigt fåniga julklappen älskade hon. Böckerna och parfymen fick vänta, hon ville bara se sin kanin trumma och trumma.

Så kan det vara med livet. Vi öppnar ett paket och där kommer ett mekaniskt djur och fyller oss med glädje.

Skriv din önskelista (spara den till nästa december, och kolla vad du fått av allt du önskat) och håll ögonen öppna, för rätt vad det är kommer en trummande kanin marscherande in i ditt liv.

Ha en riktigt god jul och en fin start på 2018