Taras krönikör Maggan Hägglund var Taras första chefredaktör. Hon bor i ett grönt radhus och är särbo med Anders.

Klart du ska ha ett riktigt sommarlov i år. Ett sådant där långt, grönskimrande, vattenplaskande sommarlov. Ett sitta på bryggan och vippa med tårna sommarlov. Ett ligga och titta upp mot himlen-sommarlov.

Det spelar ingen roll att du slutade skolan för länge sedan eller att du inte kommer få någon riktig semester i år. Du ska ha din sommar. Och du ska ha den nu.

För du har varit jätteduktig den här terminen och du ska få sjunga Idas sommarvisa och ha en liten vas med syren på bänken. Och du får Väl Godkänt i allt.

Smaka på det. Väl Godkänt i allt. Härligt, eller hur? Det hade du inte anat, du som brukade vara lite småsnål mot dig själv. Men jag har bestämt att du får Väl Godkänt i allting. Och då blir det så. Så alldeles snart ska du springa ut i sommaren med din ryggsäck med duktiga måsten och borden. Och du ska slå kullerbyttor och kolla in myror och gunga och bara känna solen mot dina bara ben. Benen som är fulla av spring även om de är 42 eller 53.

Du har strävat och du har jobbat och du har gjort så gott du kan. Och då får man Väl Godkänt i allt. Och sedan parkerar man sitt rätt tunga ryggsäck fylld med duktigheter och springer ut i sommaren.

Det vi skulle kunna planera är våra äventyr. För vi måste ju ha äventyr det här sommarlovet. De behöver inte vara så märkvärdiga. Men äventyr ska vara något extra. Och inte så förtvivlat vuxna.

Ska vi ta med termos i cykelkorgen och åka till närmaste badstranden och äta frukost på bryggan och titta på små fiskar medan vi dricker morgonkaffet? (Okej, det där med kaffet är väl vuxet, men utan kaffe går det inte). Eller ska vi anmäla oss till en sommarkurs i orientalisk dans bygga oss ett litet hus eller gå på upptäcksfärd?

Allra mest tror jag att vi behöver ligga stilla i en hängmatta och titta på moln och låta tiden gå och låta våra stress-själar gå in för landning. Eller gå upp jättetidigt och sitta på någon veranda och se dagen vakna. Eller ta ett fotbad i en berså och strö blomblad över våra fötter bara för att det känns lyxigt vackert.

Och leka. Det är min absoluta övertygelse att vi vuxna behöver leka mer. Inte googla, dricka kaffe och ”bara fixa något viktigt”.

Leka kan man göra på sitt sommarlov. Leka. På ett sätt som verkligen roar en. Spela teater, dansa eller dagdrömma. Eller bara titta på en nyckelpiga.

Det är redan maj, så börja planera för din sommar. Jag vill åtminstone ha en kväll när jag bara sitter och ser sommarnatten långsamt sänka sig över småländska skogen. Och så tror jag att jag ska låna mig en trave böcker på biblioteket att bara lust-läsa. Och fundera på något slags roligt projekt … och utflykter med termos …

För att travestera Astrid Lindgren
”Du ska inte tro det blir sommar
Ifall inte du sätter fart och gör lite somrigt …
för dig själv också”.

För så är det. Man måste fånga sitt sommarlov. Annars säger det bara svisch och så är det september och ryggsäcken ska på igen utan att du har hunnit att närstudera ett enda litet grässtrå.

Av: Maggan Hägglund Foto: Pixabay