Taras krönikör Maggan Hägglund var Taras första chefredaktör. Hon bor i ett grönt radhus och är särbo med Anders.

Min vän Lily är liten och späd som en orkidé men kör alltid stora bilar. Hon parkerar sin stora suv och så dröjer det en stund innan hon kommer ut – för hon byter skor. Från praktiska köra-bil-skor till eleganta högklackade saker.

Ibland är det skyhöga leopardskor till smala svarta långbyxor, ibland glittrande sandaletter till någon liten lila-rosa-blå klänning. Men alltid höga klackar när vi ska gå ut på krogen. Jag dricker hennes skor med ögonen, där jag står lugnt i mina snygga, platta ballerinaskor.

För mig hör ”byta-skor-proceduren” till det förgångna. Det är många gånger Anders har fått stå utanför olika restauranger och hålla min kasse medan jag bytt från praktiska skor till något högklackat att ha när jag sitter på barstolen och vinkar med benen.

Läste i Wall Street Journal att jag tillhör en trend. Allt fler kvinnor väljer glamorösa, läckra små smycken till skor – utan klack! Själv tycker jag att det är snyggt med högklackat, särskilt när man som Lily kan gå ordentligt på dem – hon svävar fram en bit ovan marken.

Men med åren har jag blivit mer bekväm. Och inser att glamour och bekvämlighet inte är en omöjlig kombo.

Själv blir jag både gladare och snyggare (om jag får säga det själv) när det inte klämmer åt, håller in eller skaver. Mina örhängen får inte sitta för hårt (jag har clips!), min underklänning är av mjukaste siden inte hålla-in-och-klämma-åt-spanx och sminket måste kännas skönt mot min hud. Men glamour vill jag ha!

Och en annan överraskande ny kombo i mitt liv är glamour och garderober. Plötsligt har jag garderober fyllda med älsklingskläder som hänger luftigt i färgkoordinerade rader. Och i mobilen har jag ”fotoalbum” som visar vad som finns i varje garderob i huset och vilka plagg jag lagt undan i vilka lådor. Det är en fest att öppna garderobsdörrarna.

Hur det hände? Ja, det vet jag knappt själv. Visste jag det skulle jag nog kunna sälja det på burk, för hur många drömmer inte om sådana garderober. Och som bonus hittade jag minst tre snygga klänningar och en och som jag lyckats gömma undan i linneskåpet!

Dessutom lyckas mina numera organiserat glamorösa garderober inspirera hela mitt liv. ”Å, jag skulle vilja jobba så där glamoröst vilsamt organiserat som det är i garderoberna”. ”Å, så där skulle jag vilja organisera mitt sociala liv också, och köket, och semestern … ”

Man vet aldrig var det kan sluta när man får ett inspirerat ryck att städa i garderoberna och låta varje sak verkligen få ta plats. Inte knölas in bland allt annat.

Det är som med livet. Och skorna. Man måste ibland stanna upp och fråga hur man vill ha det. Bekvämt och glamoröst, säger jag.

Luftigt, både mellan klänningar och uppdrag.

Olika färger, så det blir variation och inte trist.

Vilsamt och anpassat till en själv.

Ett skräddarsytt liv, helt enkelt. Perfekt anpassat just efter en själv. För Lily är det skyhöga klackar och jättestora bilar, för mig är det snygga lågklackade och sidenmjuka linnen.

Av: Maggan Hägglund Foto: Unsplash