KRÖNIKA: ”Nej, jag skulle aldrig köpa lila kalsonger”

Det är inte så många utom familjen som brukar se mig i kalsonger. Möjligen de som står bakom mig på gymmet när jag gör benböj. Då syns gärna kalsongkanten ovanför jympabrallorna.

Det är alltid lite irriterande. Jag menar, ungdomar ser ju gärna frivilligt till att kalsongerna sticker upp men är man 53 känns alla former av häng helt enkelt lite fånigt.

Särskilt när jag har lila kalsonger på mig. Jag menar, jag vill ju inte att de som står bakom mig ska tänka att, hoppsan, den där mannen har visst gått och köpt lila kalsonger.

Som häromdagen när några unga flickor, i typ mina döttrars ålder, tränade bakom mig och mina klena benböj.

Jag riktigt kände hur de stirrade, sneglade på varandra och i pratbubblor ovanför dem tyckte jag mig läsa:
”Hallå, tycker karln det är snyggt?”

Nej, jag tycker inte det är snyggt, vill jag skrika. Men det skulle ju bli konstigt. Och lika konstigt blev det om jag smög fram och viskade att jag är av den generationen som lärde oss att det man har använder man även om det råkar handla om lila kalsonger.

Möjligen skulle jag stängas av från gymmet då.

Låt mig förklara här i stället. Jag har alltid flera par lila kallingar. Calvin Klein, Reebok, Adidas och ett par Björn Borg som möjligen är mer åt det extremt vinröda än lila. Det märkliga är att jag aldrig skulle stå framför kalsonghyllan i en butik och tänka att, jajamensan, de där lila blir snygga.

Jag har den senaste tiden frågat runt i min när­het och samtliga medelålders män säger att de aldrig, aldrig skulle köpa lila kalsonger. Men alla äger flera par.

Förklaringen är fyndpriser på trepack eller fempack. Jag vet inte hur många gånger jag fyndat på fempack Calvin Klein och fått svarta, grå, vita – och så ett par ilsket lila kallingar.

Hur många lila finns det? Och varför?

En av mina kompisar kommer med en teori där. Han tror att det kanske har att göra med att lila brukar anses vara en lite porrig färg. Hm. Så har jag inte tänkt.

Plötsligt blev det ännu jobbigare på gymmet.
”Hallå, tycker karln det är porrigt?”

Men å andra sidan kan ju porriga kallingar ha sina fördelar, inser jag och drar på mig ett par urtvättade lila Reebok efter duschen hemma. Frun sitter i soffan.

Sena Aktuellt. Inte en reaktion.

Så jag vänder och går förbi en gång till. Nu med nästan släpande – rätt
läckra om jag får säga det själv – steg. Jag försöker dessutom svanka lite lätt när jag liksom i förbifarten vänder ryggen mot henne och så att säga fryser rörelsen för att titta på väderleksprognosen.

Det ska bli klart till halvklart.

Och nu reagerar frun. Oklart om det beror på de porriga lila, på de porriga släpande stegen eller mitt försök att lite porrigt puta med stjärten.
Hon undrar förvånat om jag fått ont i ryggen.

Av: Ola Liljedahl Foto: Unsplash