KRÖNIKA: Jo, det är skillnad på oralsex och semlor!

Hur mycket kan man egentligen prata om i mobilen när man är ute bland folk? Taras krönikör Ola Liljedahl fick höra både det ena och det andra.

Taras krönikör Ola Liljedahl är gift med Lena och har tre barn. Han är journalist, bor i Gävle och har den här månaden tjuvlyssnat sig till Ljusdal. Foto: Tindra Liljedahl

På bussen pratar en man extremt högt i sin telefon.

”Jo, det är bra. Jag sitter på bussen nu. Bakdäcken var lite slitna och lampan som ska lysa när bromsen …”

Efter sex hållplatser vet jag och alla andra allt om hans besiktning av bilen och börjar nu få veta allt om hans golfrunda med någon Jonsson, någon Peter Gurra och någon Manges brorsa.

Jag ger honom mina argaste blickar men han tittar totalt nollställd tillbaka och berättar om en missad kortputt på fyran. Då sätter en annan passagerare sin Iphone mot örat för ett låtsassamtal och skriker:

”JO, DET ÄR BRA. FAST JAG SITTER PÅ BUSSEN OCH LYSSNAR PÅ EN IDIOT SOM VARKEN KAN SKÖTA BILEN ELLER SPELA GOLF.”

Det var världsklass på den sågningen.

Jag tänker på detta när jag suttit en stund på tåget mellan Gävle och Ljusdal. För medan jag försöker läsa är det en kvinnoröst som högt mal på om nya glasögonbågar hon nog ska köpa.

Jag har lust att skrika fram ett låtsassamtal själv. Men det är jag för feg för. Så jag lyssnar motvilligt tills jag plötsligt hör henne utbrista:

”Men, vadå, man kan väl vara kompisar fast man legat med varandra.”

Jag stannar upp mitt i en mening i boken jag läser. Hörde jag rätt?

Kvinnan fortsätter prata:

”Så du vill inte vara kompis med mig bara för att vi låg med varandra i lördags?”

Jag sneglar på några passagerare snett mitt emot. De har också slutat läsa.
Jag vrider huvudet och ser en man stänga sin dator för att lyssna. Själv viker jag ihop boken. I höjd med Kilafors har nu kvinnan hela vagnens uppmärksamhet.

Konduktören har, som av en händelse, råkat få fel på sin maskin just i den vagnen och bara måste stå stilla och laga den.

Länge.

Några yngre tjejer snett emot mig fnissar hysteriskt. Mannen med datorn ser generad ut.

Allt medan kvinnan pratar på.

Hon hade tydligen sex med en annan kompis några veckor tidigare ”och vi kan då fortsätta vara kompisar”. Man häpnar ofta över hur människor viker ut sina liv på sociala medier och, ofta på just tåg och bussar, pratar så att alla hör om kolleger, grannar, sjukdomar …

Men den här kvinnan tar det till en ny nivå.

Ord som ”privat” och ”integritet” vet hon inte vad det är. Hon tycker kondom funkar bra men oralsex kan man ha utan skydd och varför kan man fika med en kompis men inte ha sex för, hallå, vad är skillnaden egentligen!

Jag tänker att jag skulle kunna föreläsa för henne om skillnaden mellan oralsex och semlor, men i stället reser jag mig upp och låtsas leta efter något i fickorna bara för att se vem hon är. Förvånad konstaterar jag att det inte handlar om en missbrukare eller utåtagerande tonåring utan en till synes vanlig kvinna i 30-årsåldern.

Kanske säger det något om vår tid? Eller inte. Hon kliver av i Bollnäs.

Av: Ola Liljedahl Foto: Unsplash.com