Författaren Emma Hamberg är Taras nya krönikör. Hon är nyss fyllda 49 år och är vansinnigt kär i sin franska utomjording.

Emma Hamberg

Foto: Fotograf Kristian Pohl AB

Emma Hamberg bor i Stockholm med tre barn, varav två utflugna. Hon beskriver kärlek, sex och relationer som sin bästa gren och tycker att vi ska vara snällare mot oss själva.

Jag samlar på sanna kärlekshistorier. Träffar jag en ny människa slutar det obönhörligt med att jag frågar allt om den personens kärleksliv. Jag har som ett litet biblioteket med skrivböcker, fullproppade med kärleksstinna livsöden.

Nu är jag tyvärr inte så religiöst lagd, men den där galna förälskelsen som fullkomligt pulvriserar alla barriärer vi bygger upp måste väl ändå vara gudomlig? En gudomlighet som ger blanka fan i hur vi ser ut, hur gamla vi är, var vi bor eller hur mycket pengar vi tjänar. Den bara slår till – PANG! I radhusområden, kåkstäder, i vindsvåningar på Manhattan och små kojar i skogen …

Som änklingen i Mariestad. Han som sörjer sin fru så förfärligt. Slutade gå utanför dörren, slutade äta, slutade nästan andas. Vännerna kände att nu måste något hända. Så de samlade ihop till en vandringsresa runt något kinesiskt berg.

Motvilligt åkte änklingen dit. Möttes av ett nästan läskigt magnifikt landskap och … vägvisaren. Som visade sig vara en av Kinas ytterst få kvinnliga vandringsguider. I tre veckor knatade de, först i tystnad och sedan kunde de inte sluta prata med varandra. När de bestigit det där berget hade kärleken i sin tur erövrat dem. Nu bor de båda två i Mariestad.

Emmas ill 03
Eller som Arne! När han gjorde lumpen 1959 stod det klart för honom, att han var gay. I sin finaste kostym tog Arne till sig till Humlegården i Stockholm, där han hört att män som gillade män hängde. Men parken var helt öde denna försommarkväll. Så han satte sig moloket på en bänk, med ”forever alone” – känslan dunkade inom sig. Då stannade en elegant bil till vid bänken. Ut skred en ännu elegantare man, frågade om Arne ville komma över till honom på en drink. Ja tack! Visst var Arne rädd. Men inte för mannen, utan för att ingenting skulle hända. De åkte genom ett stilla Sommarstockholm och landade vid ett tornhus på Södermalm. Där Arne blev inbjuden. Sedan åkte han inte därifrån förrän 30 år senare. Ja, det var hans livs största kärlek som körde den där bilen.

Sedan har jag mig själv. 1986 vann jag en serietecknartävling för Dagens Nyheter. Första pris var att åka till Paris och där få hälsa på en massa franska serietecknare. En journalist från DN och hans franska fru guidade oss mellan Eiffeltornet och gallerier. Men en dag tog de med sig sin son.

emma_bild_03201

Jag och den franska utomjordingen förevigade i Paris 1986. Tänk om vi visste då vad den där konstiga kärleken skulle göra med oss 30 år senare.

Han var ett år äldre än jag, alltså 16 år. Och något helt annat än killarna i Öxnerud där jag kom från; Eddie Meduza-land med snusprillor uppkastade i taket. Nej, denna unga man pratade franska, drack rosévin och ville gärna prata om böcker han läste. Det var som att möta en snygg utomjording. Jag köpte en dagbok och då sade den franska utomjordingen ”du vet väl, att i sina dagböcker ska man inte skriva vad som hänt, utan vad man känt”.

Sagt och gjort. Jag skrev sida upp och sida ner om honom och vad jag känt när han dök upp. Sedan gick livet, så som det ju gör. Hela 30 år närmare bestämt.

Kärlekar kommer och går, barn föds, det flyttas hit och dit och så är jag plötsligt nyskild och ska ha en dagbokskväll tillsammans med mina vänner. Där vi ska läsa högt för varandra ur våra dagböcker och ”share the shame”. Då hittar jag den där gamla dagboken från 1986. Och med det även utomjordingen från Paris. Han visade sig bo granne med mig och singel var han också. Det är han inte längre. Inte jag heller om vi säger så.

Jag tror verkligen på kärlekens kraft. Jag vill bli präst i kärleksförsamlingen och bygga små kärlekskyrkor överallt. Dör vi kan mötas i sorg, glädje och prata om mirakel, som faktiskt sker precis hela tiden, mitt ibland oss. Biblarna har jag redan hemma.

Av: Emma Hamberg