Vill du byta karriär? – 10 smarta råd

Har du passerat 45? Grattis! Nu börjar arbetsgivarna fatta att du är klokare, lugnare och friskare – och de ger allt fler jobb till oss kvinnor mitt i livet.

  1. Vägra låta dig åldersdiskrimineras. Det är tack vare din ålder du besitter en rad värdefulla förmågor och du har rätt att ta plats.
  2. Inse att du skaffat massor av social kompetens tack vare att du gått på nitar, stött på olika slags människor – och kanske har tonåringar där hemma. Snacka om konflikthantering och förhandlingskunskap.
  3. Numera vet du att det inte spelar någon roll vad ”alla andra” tycker. Fundera på vad du vill göra innerst inne innan du tar steget mot en ny karriär.
  4. Tänk på att du inte måste byta uppåt. Du kan byta åt sidan och vinna mycket på det i form av nya erfarenheter, upplevelser, kunskaper och anställningsbarhet.
  5. Jobba på ditt nätverk. Det blir allt viktigare, särskilt när man nått högre upp i åldrarna. Här kan du ta hjälp av sociala medier. Leta efter personer i din omgivning som du kan få råd och stöd av. Kanske kan du till och med hitta en mentor? Ta för vana att bjuda intressanta människor på lunch.
  6. Omge dig av människor som är lite modigare och mer framgångsrika än vad du är – då blir du peppad och mer benägen att tänka utanför lådan.
  7. Våga prova, en förändring måste inte vara för resten av livet. Skulle det gå alldeles snett kan du tänka om.
  8. Se om du börja lite mjukt. Kanske får du tjänstledigt under en period för att testa ett nytt jobb?
  9. Se över din trygghetskänsla. Sitter den verkligen i en fast anställning? Eller kan du skapa den på annat sätt, i dig själv?
  10. Att byta karriär och jobb är bra för din karriär

Av: Anna-Maria Stawreberg Foto: Unsplash.com