Hej då trygga, fasta anställning. Välkommen in arbetsmarknad där korta inhopp är vardag. På plussidan står frihet och personlig utveckling. Men det kräver att du vässar dig. Så lär du dig gigga och profilera ditt cv.

Livslångt lärande – så gör du!

 1. Börja med att fundera igenom vad du behöver kunna för att uppnå ditt mål.
 2. Avsätt tid för att lära dig. En timme om dagen kan låta mycket, men i takt med att synen på lärande omvärderas kommer du att märka att det går.
 3. Utnyttja varje tillfälle och prioritera kunskap framför slösurfande. Titta på någon smart youtube-video på bussen hem. Lyssna på ljudböcker på väg till jobbet. Anmäl dig till någon e-learning utbildning då och då. Ring någon i nätverket och be om råd. Välj ut någon av alla de fantastiska TED-talks som finns. Läs en inspirerande bok.
 4. Dra nytta av ditt nätverk. Lär och lär ut, inspirera och låt dig inspireras.

Snart är det där fasta jobbet lika avlägset som de där blåa, starkt doftande stencilerna som fröken delade ut i lågstadiet.

Eller som vhs:banden som vi noggrant spolade tillbaka efter användning. Eller som … telefonkioskerna som stod i vartenda gathörn.

I stället kommer vi att ha en arbetsmarknad som påminner om musikernas arbetssituation, du vet, där man hoppar in på olika mer eller mindre korta gig.

Faktum är att det talas om en ny gig-ekonomi som växer så att det knakar. Fler och fler väljer – eller tvingas – hoppa av det traditionella sättet att jobba på för att bli egenföretagare där man själv pusslar ihop sin tillvaro.

Läskigt, eller ett liv med flexibilitet och stora möjligheter? Oavsett vilket är det så morgondagens arbetsmarknad ser ut. Samtidigt försvinner allt fler av de där jobben vi är vana vid, och ersätts av robotar, den artificiella intelligensen, AI.

– Just nu ser vi ett av de största skiftena någonsin under modern tid när det gäller arbetsmarknaden, säger Lisa Gunnarsson, Linkedins Nordenchef.

Men Lisa Gunnarsson är inte orolig. Även om jobb försvinner i en rasande takt råder det nämligen en extremt stor kompetensbrist inom de flesta områden och arbetslösheten är nere på rekordlåga nivåer.

– Tack vare den kompetensbrist som råder blir också arbetsgivare mer flexibla. Drömmer du om att starta eget har du stora möjligheter att ha kvar din anställning på deltid, och jobba med din andra verksamhet på deltid, säger Lisa Gunnarsson.

Däremot krävs det att vi, som hängt med ett bra tag på arbetsmarknaden, som är vana vid att gå till ett jobb där chefen säger till oss vad vi ska göra, och skickar oss på utbildning då och då, tänker om. Framför allt behöver vi, för att hänga med, vässa våra digitala kunskaper.

– Vi behöver skaffa oss en helt ny syn på lärande. Titta på generation Z, våra barn, de som är födda mellan 1995 och 2010. De lär sig nya saker hela tiden – och de förväntar sig inte att andra ska lära dem, säger Lisa Gunnarsson.

För att hänga med på tåget, och det där tåget är lite som det gamla hederliga Rocktåget, där det faktiskt svänger och är kul, krävs det en hel del av oss.

– Vi måste själva ta ansvar för vårt lärande. Hela tiden. Du behöver helt enkelt bli expert på ditt ämne. Avsätt en timme om dagen för att öka dina kunskaper och hålla dig uppdaterad, säger Lisa Gunnarsson.

En timme om dagen. Det är mycket det. Men, lugnar Lisa Gunnarsson. Det där lärandet kan handla om att se ett intressant TED-talk eller något på youtube.

– I dag räcker det inte att studera bara en gång i livet. Förändringen går så fort så att du ständigt behöver utvecklas. Använd dig av E-learning till exempel.

Också nätverkande blir allt viktigare. Tricket är att hjälpas åt. Att ta hjälp och att hjälpa, att skapa en synergieffekt. Syftet med nätverket är att du ska bli lite bättre, och att du genom sättet du presenterar dig på, ska inspirera andra, och få andra att vilja jobba med dig.

Det bästa – och roligaste – sättet är att omge sig med människor som är lite smartare och lite bättre än du själv på olika områden.

– På så sätt kan du jobba mer på dina starka sidor, och få en tydligare yrkesprofil. På de områden du är svagare kan du i stället ta hjälp av ditt nätverk, säger Lisa Gunnarsson.

Här kommer naturligtvis Linkedin, som handlar om att bygga digitala nätverk, in. Ta kontakt med personer du tror kan tillföra något. Men tänk också på hur du själv framstår i din egna profil och i det du lägger ut.

– Se på din profil som ditt egna aktiebolag. Hur vill du att människor ska uppfatta ditt personliga varumärke? Bestäm dig för minst tre saker du vill att människor ska tycka om ditt varumärke och agera utifrån det, säger Lisa Gunnarsson.

Om din profil kan liknas vid ett skyltfönster över vem du är behöver du sticka ut. De ord du väljer för att presentera dig med spelar alltså en enorm roll.

– Varje år släpper vi en lista över de mest populära sökorden. 2018 är det ”specialiserad”, ”erfaren”, ”skicklig”, ”ledarskap” och ”passionerad” som är populärast, säger Lisa Gunnarsson.

Att använda de orden är smart, men ladda dem med innehåll. Om du till exempel är en fena på att leda, visa det med konkreta exempel, och hitta andra sätt att beskriva det på. Du kan även få rekommendationer och intyg på dina färdigheter från ditt nätverk som stärker din trovärdighet – gärna digitala.

Nätverk, ständigt lärande och personliga skyltfönster i all ära. Men det viktigaste av allt, innan du ens påbörjar din resa mot dig själv som framtidens yrkesperson, är att våga stanna upp.

– För att nå det du vill, behöver du ta dig tid att formulera och tänka igenom ditt mål. Du behöver sätta ord på vad du vill uppnå och tänka igenom hur du ska komma dit, säger Lisa Gunnarsson.

Skynda långsamt alltså. I dag kommer vi att jobba betydligt längre än vad våra föräldrar gjorde. Så, du har tiden på din sida.


Lyssna på Lisa!

Hör Lisa Gunnarsson berätta mera om framtidens jobb! Hon är gäst i podden ”Ekonomi på riktigt” som Tara gör i samarbete med Charlie Söderberg och Mathias Andersson. Finns att lyssna på där du laddar ner poddar.


Linked – vadå?!

Linkedin är ett av de stora viktiga plattformarna för att nätverka på. Men vad är det, egentligen? Och vad finns för andra möjligheter att vidga sitt professionella nätverk på?

Linkedin är en av världens största digitala nätverk med mer än 400 miljoner användare. Det är helt enkelt ett sätt för dig att komma i kontakt med andra både i Sverige och utomlands.

Här får du dels möjlighet att visa vem du är, dela information och inlägg som du tycker är värda att dela med dig av, dels följa andra, och därmed också ta del av andras inlägg och artiklar.

Linkedin ägs av Microsoft och fungerar helt enkelt som en digital mötesplats mellan arbetstagare och arbetsgivare, men också som en mötesplats kolleger emellan.

Hänger du mycket på Facebook, kommer du att känna igen dig. Den stora skillnaden är Linkedin alltså är ett professionellt nätverk. Här publiceras inte några privata bilder eller inlägg. Syftet är att visa vem du är som yrkesperson.

Självklart kan du nätverka IRL också! En after work är ett alldeles utmärkt tillfälle att träffa andra i din bransch.

Ta gärna hjälp av dina digitala nätverk, oavsett om det handlar om Facebook eller Linkedin och dra ihop ett gäng som ses någon gång i halvåret för att prata jobb och det som händer i branschen.

Eller nätverka på tennisklubben, bokklubben, med före detta kolleger.

Poängen med att nätverka är att du ska skaffa kontakter som spelar roll för din karriär på olika sätt, att du ska lära dig nya saker, och att du i din tur ska få möjlighet att lära andra. Därför behöver du ha ett syfte med ditt nätverk.

Det är också viktigt att de personer som ingår i ditt nätverk har olika erfarenheter och bakgrund. Du ska alltså sträva efter att få in människor som inte bara är lika dig eller har de åsikter som du har.


Så vässar du ditt digitala CV!

 1. Lägg ut rörligt material där du presenterar dig själv. Det blir allt populärare och ger naturligtvis en autentisk och personlig bild av vem du är.
 2. Se över din profil. Använd en bra bild som illustrerar ditt professionella jag. Sätt en rubrik som tydligt förklarar vad du gör och en kort sammanfattning som presenterar dig med uppdaterade erfarenheter och färdigheter.
 3. Ha en kontinuerlig digital närvaro. Uppdatera din profil och det du gör. Dela med dig och följ intressanta och inspirerande personer.
 4. Fundera igenom vilka ord du använder för att beskriva dig. Utgå från de ord som flest använder, men omformulera dem för att sticka ut från mängden. Visa också med exempel på varför du är till exempel passionerad eller skicklig.
 5. Nätverka! Viktigare än någonsin. Dela länkar till artiklar och liknande. Bjud in människor du träffar till ditt nätverk. Omge dig med dem som är lite smartare än du. Dra nytta av varandra. Din svaghet är någon annans styrka – och vice versa.

Bli din egen expert!

I samband med att den artificiella intelligensen, AI, får allt större inflytande, kommer mängder av jobb att försvinna.

Dessutom kommer den traditionella anställningsformen att bli ett minne blott, och trygga heltidsanställningar blir allt ovanligare.

Samtidigt blir allt fler av oss egenföretagare, på hel- eller deltid.

– Framtiden är att erbjuda en kunskap som andra vill ha, och betalar för, säger Lisa Gunnarsson.

Vi behöver bli våra egna experter, alltså, där vi ständigt utvecklas.

Jobb som tas över av robotar:

 • Redovisnings- och bokföringsassistent
 • Kassörska
 • Kontorsbiträde
 • Maskinoperatör
 • Montör

Och här råder det kompetensbrist:

 • HR
 • Elektriker
 • Sjuksköterskor

Oavsett område är tillägget ”med digitala kunskaper” något som får uppdragsgivare och arbetsgivare att gå upp i brygga av glädje. Det innebär att det är här du behöver lära dig mer!

Källa: Stiftelsen för Strategisk forskning