Vem behöver inte lite nya kontakter och extra kraft nu när hösten bäddar in oss i mörker! Följ med hem till Ulrica Grahl, låt dig inspireras av kvinnokraft och lär dig att bygga nätverk.

natverk_ulrika_grahl

Kan modet att ge ut en bok om choklad förändra livet?

Ja. Det är pralintillverkaren Ulrica Grahl övertygad om.

För, hade inte Ulrica Grahl tagit sig samman och skrivit den där boken hon så länge fantiserat om, hade hon aldrig kommit på tanken att starta ett nätverk.

– Den där kvällen då jag hade releasefest, ställde jag mig upp och pratade inför gästerna. Jag pratade om vikten av att påverka sitt liv i den riktning man önskar, och modet att uppfylla sina drömmar, minns Ulrica.

Efteråt kom kvinna efter kvinna ur publiken fram till henne. Alla ville de berätta sin historia om mod.

– Det var fantastiskt. Efteråt kände jag bara ”Jag vill träffa de här kvinnorna igen! Jag vill ha dem hemma hos mig”, berättar Ulrica.

Men inte kan man väl bara bjuda hem folk som man knappt ens känner? Ulrica funderade. Funderade igen. Insåg att livet är för kort för att sitta på händerna och låta blyghet och oro över vad andra ska tycka påverka.

– Så. Jag bestämde mig för att än en gång fatta mod till mig och bjuda hem tolv av dem.

Det var i november 2017. Ulrica satte ihop en hemlig facebookgrupp där hon drog upp några riktlinjer för träffen: Det viktiga var att man skulle träffas och ha intressanta samtal. Därför fick det inte bli för komplicerat, men det skulle ändå kännas lite guldkant och träffen skulle ske under trevliga omständigheter.

– Jag bestämde att det skulle bjudas på ostbricka och cava eller lemonad till självkostnadspris, och att vi skulle ha ett tema att prata runt.

Temat den första gången blev så klart mod. De tolv kvinnorna som kom den här första kvällen kände inte varandra. Det kunde, i ärlighetens namn, bli hur som helst.

– Det blev brutalt, ärligt och vackert. De som ville delade med sig av historier ur sina liv. Andra satt tysta och lyssnade. Men, alla påverkades. En av oss gick raka vägen hem och sa upp sig från jobbet som hon vantrivdes med, minns Ulrica.

Så har det fortsatt. Ryktet om Ulricas nätverk som hon gav namnet Mod & Galenskap spred sig. En kväll varannan månad träffas medlemmarna och berättar fantastiska och modiga historier ur verkliga livet.

För att göra det enkelt bestämmer Ulrica i god tid innan träffen vilket tema den ska ha. Den som känner att hon har något att berätta hör av sig till Ulrica i förväg, eller under kvällens lopp. Alla måste inte säga något, vill man bara lyssna är det också okej.

– Våra historier smittar av sig och flera av oss har, efter det att nätverket skapades, gjort stora förändringar i livet. Här vågar vi visa vilka vi är, våra sprickor och våra svagheter. Jag vågar nog säga att vi har fått ett helt annat sätt att se på livet, säger Ulrica.

För om det inträffade magi under releasefesten, är det inget emot vad som inträffar på nätverksträffarna. Under kvällarna med Mod & Galenskap öppnar sig människor och berättar saker som de aldrig berättat för någon annan. Och i sofforna runt omkring sitter andra, redo att lyssna och ta emot.

– Vi har haft alla möjliga ämnen: Härskarteknik, sårbarhet, me too och klimakteriet.

Även om gruppen är sluten, har det hittills inte hänt att de tackat nej till någon som hört av sig för att vara med. Grundtesen är att alla medlemmar ska vilja varandra väl, att man ska stötta, inspirera och peppa varandra. Det är underförstått att det som sägs på träffen stannar i gruppen, och begrepp som prestigelöshet, respekt och värme är centrala.

– Många gånger blir det oerhört starka historier. Att våga berätta om sin djupaste sorg kräver mod, men kan också vara befriande att få ur sig. Att lyssna på andras berättelser kan vara berikande och lärorikt, konstaterar Ulrica.

I dag har Mod & Galenskap 137 medlemmar. De träffas fortfarande hemma hos Ulrica och på menyn står fortfarande ostbricka, cava och lemonad till självkostnadspris.

– Vi är alla möjliga sorters kvinnor i åldrarna 35 och uppåt. Mammor och barnlösa. Lärare, präster, psykologer, butiksbiträden, ingenjörer, läkare, IT-folk … Alla.

Många gånger handlar samtalen om jobbet, men långt ifrån alltid. Här avhandlas kärlek och passion, anhöriga med obotliga sjukdomar, vikten att leta efter lyckliga stunder i en avgrundsdjup sorg.

Ulrica styr upp samtalen vid behov, men ofta går det av sig självt. Den gemensamma nämnaren är fortfarande mod, och syftet är fortfarande att fylla deltagarna med mod och initiativkraft att påverka livet i den riktning man drömmer om.

– De här träffarna har påverkat så mångas liv. Jag hade aldrig vågat tro att en träff ett par timmar varannan månad skulle kunna göra så stor skillnad. Om det är något jag skulle önska så är det att fler kvinnor i Sverige blir inspirerade att dra igång något liknande.

Trots att det snart har gått två år sedan den där första träffen, låter Ulrica fortfarande förvånad när hon pratar om det som händer.

– Den här kraften som uppstår. Det är precis som om det smittar. Efter varje kväll slås jag av att verkligheten alltid överträffar dikten. Och jag är övertygad om att alla, om vi bara får hjälp att locka fram den, har en förmåga att flytta berg.


Vill du ha kontakt med Mod & Galenskap?
Skicka ett meddelande på Facebook eller gå in på modochgalenskap.se


natverk_luftballonger

Vill du också starta ett nätverk?

  • Fundera på vad du vill få ut av nätverket och formulera några riktlinjer. I Ulricas fall var det respekt, lyhördhet, värme och prestigelöshet. Det är viktigt att medlemmarna känner sig trygga i gruppen.
  • En av poängerna med ett nätverk är att just nätverka, att vidga sina vyer och få nya kontaktytor. Därför ska du tänka bortom dina närmaste vänner. Var inte rädd för att bjuda in personer du ännu inte känner. Tänk mångfald, och på att alla ska tillföra något.
  • Skapa en grupp i sociala medier, Ulrica valde Facebook, som är ett enkelt sätt att kommunicera på.
  • Gör ett tema för varje träff och avsätt även rejält med tid för just nätverkande och gemensamma samtal.

– Sociala kontakter är en framgångsfaktor

natverk_Lars_Johan

Olika är bra, säger Lars-Johan Åge.

Hallå där, Lars-Johan Åge, förhandlingsexpert, docent i företagsekonomi och författare till boken Happyhappy, en bok om lyckade möten och kontakter. Vad är ett nätverk?
– Ett nätverk är en sammanslutning av människor med olika bakgrund och erfarenheter som har ett gemensamt syfte. Sociala kontakter är livsnödvändigt för oss människor, och forskningen visar att sociala kontakter är en framgångsfaktor.

natverk_happyhappy
Vad är nyckeln till ett lyckat nätverkande?
– Det är just olikheterna bland medlemmarna. Poängen är att alla ska tillföra något. En annan nyckel är att låta nätverket präglas av lyhördhet, nyfikenhet och respekt. Då blir det ett öppet klimat och enligt de undersökningar som gjorts kan ett nätverk med sådan karaktär få enorma effekter som sprids vidare.

Måste ett nätverk bestå av människor man känner väl?
– Inte alls. Det man kallar strong ties, nära vänner, är ofta en förutsättning för att man ska nå ut till weak ties, människor man inte känner väl. Strong ties blir en brygga ut mot nya kontakter som du vill ha i ditt nätverk.


5 andra typer av nätverk

Madeiragänget: Ett öppet nätverk bestående av ett antal kvinnor som lärde känna varandra under en läsarresa till just Madeira som Tara arrangerade 2018. Syftet med nätverket är att vandra tillsammans, prata, äta och dricka gott: Att helt enkelt sätta guldkant på vardagen.

– Vi träffas helgen före midsommar varje år, alla som var med på resan bjuds in och de som kan kommer, säger Sofia Ydrefors, en av deltagarna.

2018 var gänget på Åland. 2019 träffades gänget i Gränna och på Visingö.

– Alla bokar boende själv och så träffas vi och vandrar. Den som organiserar årets träff letar rätt på bra vandringsled och bokar bord på restaurang, säger Sofia Ydrefors.

Kontakt: Nätverket är enbart för dem som var på Taras läsarresa till Madeira 2018.

natverk_hejalivet

Foto: Mikael Lundblad

Foto: Mikael Lundberg

Heja Livet: Ett nätverk som startades av Caroline Levy och Emily Crona Stenberg. Här avhandlas allt från svåra dilemman i livet till karriärtips till bostadstips men fokus ligger på entreprenörskap, personlig utveckling, psykisk ohälsa och jämställdhet. I dag har nätverket 84 000 medlemmar.

Kontakt: Ansök om medlemskap via Facebook.

Makalösa föräldrar: Ett nätverk för ensamstående föräldrar över hela Sverige. Intresseorganisationen startades 1996. I nätverket peppar man, ger varandra råd och arrangerar aktiviteter tillsammans.

Kontakt: Gå in på https://makalosa.org/bli medlem

Team Nordic Trail: En löpar- och vandringsgrupp som grundades 2013 finns över hela Sverige och Finland. Förutom de gemensamma vandrings- och löparrundorna som arrangeras varje vecka anordnas även resor. Syftet är att få fler att röra på sig tillsammans, oavsett vilken nivå man är på.

Kontakt: Gå in på https://teamnordictrail.se

natverk_dressyr

Foto: Roland Thunholm

Foto: Roland Thunholm

Vi 50+ som tränar och tävlar i dressyr: En grupp på Facebook för ryttare mitt i livet, med en stor majoritet kvinnor som annars kan ha lite svårt att ta plats i denna hobby/sport.

Tanken är att stötta och peppa varandra i både motgångar och framgångar. Tonen är mycket vänlig och hjälpsam, och grundaren Malena Falkner håller bra koll på allt som skrivs. På kort tid har gruppen fått över 3 400 medlemmar.

Kontakt: Ansök om medlemskap via Facebook.