Plötsligt händer det: Du behöver ha ett cv i bakfickan. Men det var kanske decennier sedan du uppdaterade det, om du någonsin gjort det ... Dags att ägna några lugna sommardagar åt att fila på din framtid.

Det finns många anledningar till att uppdatera ditt cv. Kanske är du sugen på nya utmaningar, kanske har du inget val. Du måste skaffa ett nytt jobb.

Ett viktigt steg på vägen mot en ny arbetsplats är att ha ett riktigt bra cv som sticker ut bland hundratals ansökningar. Och det är något som alla, med lite övning, kan få till.

birgittamoller_peterknutson

Foto: Copyright ©Peter Knutson All Rights Reserved. Detta fält får inte ändras eller raderas enligt 6 kap enligt lag (1960:729) Fotografens namn skall anges vid ALL publicering! Bilden skyddas av upphovsrättslagen

Birgitta Möller arbetar som cv-expert. Foto: Peter Knutson

Birgitta Möller arbetar som certifierad cv-expert och driver företaget CV-hjälpen där hon guidar personer till att skriva bra jobbansökningar.

Birgittas egen resa mot cv-expert började när hon själv blev uppsagd. Hon letade nytt jobb i nio månader, utan att få napp. Hon skrev ansökning efter ansökning, och blev frustrerad över att hon inte ens fick komma på intervjuer.

– Jag hade skrivit så många ansökningar och trodde att jag var för gammal, att det var därför jag inte blev kallad på intervju. Men det visade sig att det inte var fel på min ålder, utan det var mina usla ansökningar som gjorde att jag inte kom på intervju. Jag började lära mig hur man skriver cv och personliga brev, och till slut fick jag det roligaste jobb jag haft, säger hon och syftar på sitt eget företag.

Birgitta Möller bröt ny mark i Sverige, men i USA har cv-expert, det vill säga att jobba med att hjälpa andra människor att skriva cv:n, varit ett yrke i över 40 år. Under de senaste tio åren har cv-författandet mognat, från att vara tre-fyra sidor har man i dag lärt sig att det bär vara max två sidor. Men det optimala är att lyckas få plats med allt på en sida.

– Sedan är det självklart så att innehållet är viktigare än längden. Språket i cv:t ska vara mycket tajtare än vad det var för tio år sedan. Less is more. Det gäller att väga varje ord på guldvåg, säger Birgitta.

I filmen Underbar och älskad av alla kryddar Martina Haags rollkaraktär sitt cv genom att skriva att hon är utbildad akrobat. För det är det väl ändå ingen som kollar upp det … Eller? När hon sedan får jobb som skådespelare på teatern och upptäcker att de vill skicka upp henne i trapetsen, blir det minst sagt problematiskt. Och komiskt.

Men att framställa sig lite bättre än vad man egentligen är i sitt cv, är det smart eller bara dumt?

Birgitta Möller tycker att man aldrig ska ljuga i sitt cv men menar samtidigt att många kvinnor är dåliga på att lyfta det de är riktigt bra på. För att hitta balansen mellan att sticka ut och att skryta för mycket är det viktigt att veta vad man egentligen säljer.

– De flesta är dåliga på att berätta vad de är riktigt bra på och varför och hur just de kan göra skillnad hos en framtida arbetsgivare. Man vill sticka ut, men inte skryta, samtidigt som alltför många tänker: ”Jag har väl inte gjort något speciellt”. Det är ingen bra kombo. Man kan inte skriva ett effektivt cv om man inte vet vad man säljer, säger Birgitta.

Ett vanligt misstag många gör när de skriver sitt cv är att de fokuserar på fel saker. Kom ihåg att arbetsgivaren vill veta vad du, om du fick jobbet, skulle kunna göra för företaget. Vad har du för egenskaper, kompetens och erfarenhet som de vill ha och behöver?

Tänk på ditt cv som ett marknadsföringsdokument, en teaser och inte en livshistoria där allt ska stå med. För du har mycket kort tid att fånga arbetsgivarens uppmärksamhet. Omkring fem sekunder, för att vara exakt.

Därför är det viktigt att du bara har med det som är relevant för det specifika jobb du söker. Den korta tiden som du har rekryterarens uppmärksamhet för det också viktigt att ditt cv ser snyggt ut samt att det är lätt att hitta och förstå.

– Använd gärna också lite storytelling. Använd alltid aktiva verb, skriv tajt, fokusera på prestationer och resultat, utan att det blir ett telegram. Jag brukar prata om att jag jobbar med att skapa bilder i huvudet på den som läser mina kunders cv:n, säger Birgitta.

Om du vill visa upp saker du gjort kan du använda dig av länkar i ditt cv. Men det är viktigt att tänka på att inte lägga in för många länkar då det kan bli rörigt för den som läser. Birgitta tycker att man ska hålla sig till max tre länkar.

– Det måste vara något som adderar värde och som snabbt och enkelt förstås av den som som tittar på materialet. Den kulturella aspekten, ålder, kön och bakgrund på den som läser ditt cv kan uppfatta det bifogade materialet än du tänkt dig, säger Birgitta.

I en värld där tekniken hela tiden utvecklas måste man inte använda sig av ett traditionellt cv på papper. Du kan berätta om dig i videoform, vilket kan funka särskilt bra inom branscher där till exempel service är viktigt. Ett bra rörligt cv ska, enligt Birgitta Möller, vara max tre minuter och det kräver en del förberedelser. Du behöver ha en strategi, en plan och ett manus. Tänk särskilt igenom hur du ska fånga tittarnas uppmärksamhet.

– Jag spelade nyligen in en film om mig själv och hur jag jobbar. Först skrev jag texten, som jag skrev om ett antal gånger, sedan tränade jag på att prata avslappnat men samtidigt tydligt. Jag tränade och tränade och tränade. När fotografen väl kom och filmade kunde jag texterna utantill, berättar Birgitta Möller och delar med sig av fler bra saker som man ska göra – och som man absolut inte ska göra.

10 saker att tänka på när du skriver ditt cv

Gör så här:

  1. Berätta om sådant som skiljer dig från andra sökande med liknande bakgrund som din. Vad har du gjort som ingen annan gjort och vilken skillnad gjorde just dina insatser på din gamla eller nuvarande arbetsplats. Alla har sådana exempel, oavsett vilken bransch man jobbar inom. På vilket sätt sticker du ut?
  2. Lägg in en klickbar länk till din (välskrivna, intresseväckande och sökordsoptimerade Linkedin-profil där besökaren kan hitta professionella rekommendationer och annat bonusmaterial som är till din fördel. Få fler idéer om hur du kan utveckla din Linkedin-profil på cvhjälpen.nu.
  3. Omvandla dina egenskaper till konkreta exempel. I stället för att skriva att du är bra på att samarbeta, beskriv en situation där du använde den kunskapen.
  4. En bild säger mer än tusen ord. Investera därför i ett proffsigt profilfoto som du kan använda i cv:t och i din Linkedin-profil.
  5. Använd ett modernt typsnitt, inte Times New Roman, som kommer att datera dig. Du vill kunna återanvända ditt cv längre fram. Välj ett typsnitt utan ”fötter” (sanserif), som Helvetica eller Arial.

Och gör INTE så här:

  1. Skippa alla generella beskrivningar som passar in på många i arbetslivet, som erfaren, målmedveten, teamplayer och resultatorienterad. Arbetsgivaren har hört det alltför många gånger förut.
  2. Ha inte med all information om civilstånd, antal barn och husdjur. Det är väldigt få jobb där sådan privat information är relevant.
  3. Undvik för långa stycken. Max tre rader i en paragraf är den gyllne regeln. Två rader är ännu bättre, det blir mer lättläst.
  4. Använd inte en oseriös e-postadress. Tänk också på att Hotmail kan datera dig. Bättre med en gmail-adress.
  5. Ha inte med icke-relevanta erfarenheter. Alla erfarenheter är bra, men alla är inte viktiga för en potentiell arbetsgivare att veta. Glöm inte att cv:t siktar mot framtiden.

Av: Moa Alfredsson illustration Victoria Kurpas/Shutterstock