Trendigt med Aloe Vera – 3 skötseltips du inte vill vara utan

Nu vill vi ha en aloe på fönsterbrädan! Eller ännu hellre många! Med tanke på att det finns runt 300 sorter att välja på, kan man nästan drabbas av samlingsfeber. Men vill du ha något som hjälper mot brännsåren, då är det äkta aloe vera som gäller.

Aloe är perfekta växter för upptagna nutidsmänniskor. De är lättskötta. Tåliga. Snygga. Och så renar de luften på ett behagligt sätt.

Det finns runt 300 sorter att välja på, alla med de typiska bladrosetterna. Från små söta som drar åt lila och rosa, till trädliknande aloe arborescens – och så förstås aloe vera (äkta aloe).

Aloe vera har i tusentals år använts som medicinalväxt och odlas i dag bland annat på Kanarieöarna, så är du på Fuerteventura i vinter kan du passa på att ta med en planta hem.

Räkna dock med att en äkta aloe vera blir runt 60 centimeter hög och lika bred, så vill du ha något på fönster-brädan är det kanske en lite mindre släkting du ska satsa på.

Aloe är succulenter och lagrar vätska och näring i bladen för att överleva. Där bildas också ämnen som växten använder för sin överlevnad, som de gelaktiga safterna i aloe vera, vilka fungerar läkande också på människor. De gamla egyptierna lär ha kallat växten ”odödlighetsplantan”.

När du köper din aloe, titta på växten så den inte har några skador i bladrosetten, håll utkik efter knoppar om du är ute efter något som blommar – och sätt den sedan gärna i en kruka som matchar dess personlighet; något rustikt i keramik, trä, mässing, sten eller järn.

aloe_vera_artikelbild

Så sköter du din Aloe

1. Plantera i väldränerad jord med lite grus, det finns också specialjord för succulenter att köpa.

2. Vattna var fjortonde dag. Låt jorden torka ut mellan vatt­ningarna. Aloe gillar att stå ljust och soligt. Den kan placeras utomhus på sommaren.

3. Ge gärna lite näring en gång i månaden under sommaren. Under vintern får plantan vila (ingen näring, mindre vatten) och har du tur kan den sedan blomma när det blir ljusare ute.


Vilken Aloe ska jag stryka på brännsåren?

Det är aloe vera (äkta aloe) som odlas för sina läkande egenskaper. Det är framför allt den klibbiga gel-liknande saften som finns i bladen som används.

Den innehåller bland annat inflammationshämmande enzymer och sammandragande ämnen, plus en mängd vitaminer, mineraler och aminosyror.

I de yttre lagren finns också ett ämne som fungerar laxerande. Aloe vera används ofta för bränn­skador och är perfekt om du råkat ligga för länge i solen. Den används också i hud­krämer och natur­läkemedel.

Av: Eva Gussarsson Foto: Thejoyofplants.co.uk Skutterstock/IBL

Omsl 12-17.indd