Vårsoliga dagar, men fortfarande frusna nätter. Och ljuset, det fantastiska ljuset som fyller oss med nytt liv. Nu njuter vi av de allra första tecknen på att en ny grön tid kommer.

var-orangeriet-4-2019-4

Lyckan i det lilla. En enkel krans av kvistar omger krukan med vårens första violer. Svårare är det inte ibland.

var-orangeriet-4-2019-8

Katarina Jonsson njuter av den första vårsolen.

var-orangeriet-4-2019-3

En paus i trädgårdsarbetet? Sängen ger skön vila.

var-orangeriet-4-2019-10

Använd gamla krukor att plantera i, det ger extra charm.

var-orangeriet-4-2019-5

Fårskinnet värmer när man vill sitta länge.

var-orangeriet-4-2019-1

Pärlhyacinter i vacker mosskorg – så fint.

var-orangeriet-4-2019-11

De vackra pardörrarna är ett fynd från en antikaffär.

var-orangeriet-4-2019-6

Rustik trä och smäcker zink skapar en fin kontrast. Snödroppar ger extra känsla.

var-orangeriet-4-2019-header

Kungsängsliljor, tulpaner och vårens första kvistar bildar en härlig bukett.

var-orangeriet-4-2019-9

Ta till vara på den första vårsolen. Sätt dig ner, låt tankarna löpa fritt och lyssna på fågelkvitter.

var-orangeriet-4-2019-7

Ett rostigt armeringsjärn möter våren.

var-orangeriet-4-2019-2

Det tidiga trädgårdsarbetet är lustfyllt, nu krattar vi fram våren.

När ljuset återvänder och dagarna blir längre börjar det klia i fingrarna på oss trädgårdsentusiaster. Men än är det för tidigt för att sätta spaden i jorden.

Varför inte ha lite kul inomhus så länge? Driva kvistar i blom och göra lite fina arrangemang, som klarar sig fint även om snön yr utanför fönstret.

Här kommer 8  tips på vad du kan göra

  • Ta in kvistar eller grenar från trädgården, till exempel körsbär. Sätt dem i varmt vatten. Byt vatten varje dag, duscha gärna lite på dem och snitta om dem, så kommer de snart att börja grönska.
  • Gör enkla arrangemang av pärlhyacinter, krokus och andra vårlökar som finns att köpa på plantskolor och i butiker. Kombinera med fjolårsgräs, fjolårslöv, barr och kottar så ser det ut som att du tagit in en tuva utifrån.
  • När blomningen är över, spara lökarna och gräv sedan ner dem i trädgården när tjälen är borta. På så sätt får lökarna ett extra liv i dina rabatter.
  • Gör reden av björkris. Linda björkriset till en krans. Knyt fast ändarna med snöre om det behövs och sätt blommar i redet. Det ser ”vårigt” ut!
  • Ta bort plastkrukorna runt vårlökarna och sätt flera tillsammans i en stor cylinderformad glasvas. Det ger en generös känsla och det blir vackert när man ser man lökarna genom glasväggen.
  • Det allra billigaste är förstås att gå ut i trädgården och gräva upp en tuva, till exempel snödroppar eller pärlhyacinter. Ta in dem i värmen och njut av deras blomning på nära håll. Helt underbart! Sedan är det bra att plantera tillbaka den.
  • Något av det vackraste som finns är små buketter av vårblommor, som när barn plockar små gula tussilago. Då, i början, när man njuter så av det lilla, räcker den buketten för att lyfta ett helt rum.
  • Lägg gärna till kvistar i vårbuketterna med tulpaner och påskliljor, lite vide, lingonris eller björkris. Det drygar ut och ger fin kontrast mot blommorna.

Fågelkvittret tilltar för varje dag. Snödroppar och krokus sticker upp i gräsmatta och i rabatt hos Katarina Jonsson och hennes familj i Kvänum på Västgötaslätten.

Det börjar grönska så sakteliga. Men vissa dagar biter sig kylan fast, även om solen skiner. Då är det perfekt att söka sin tillflykt till det fina orangeriet som är påbyggt som en vinkel på huset. Och som faktiskt tillhör huset på ett alldeles speciellt sätt.

– Det är gjort av husets ursprungsfönster, som är 150 år gamla. De stod i ladugården när vi köpte huset och det känns kul att vi kan använda dem, berättar Katarina.

Orangeriet är ljust och luftigt. Vårsolen flödar in genom alla fönster. Det är som ett mellanting mellan ute och inne. Rummet används både för att sitta i och för odling. Mjuka fårskinn värmer i stolarna. Utbygget förlänger säsongen vår och höst och ger någonstans att vara även regniga och blåsiga sommardagar.

De fina pardörrarna har Katarina köpt i en antikaffär i Skåne. De blev pricken över i:et.

– Jag fick leta länge, men det var det värt!

Orangeriet byggdes 2015 efter Katarina Jonssons egna ritningar. Till vardags jobbar hon som produktutvecklare på Kvänum Kök så hon var inte helt ovan vid att skissa och göra ritningar på datorn. Sedan var det snickare som stod för själva bygget.

Det gedigna golvet består av oregelbundna kalkstensplattor från Kinnekulle, som ligger i närheten, och den vackra arbetsbänken hittade Katarina i källaren hos sin farmor.

Bänken har fått en plåt ovanpå för att det ska vara praktiskt att stå där och plantera och sköta växter utan att behöva vara rädd för att spilla jord och vatten.

Vid ena väggen står en järnsäng om man behöver en stunds vila mitt i trädgårdarbetet. Ruskor av björkris ger vårkänslor liksom små violer i lerkrukor.

Familjen är väldigt nöjda med bygget, som dessutom gav dem en vindskyddad hörna mellan hus och orangeri.

– Ja, det hade vi faktiskt inte tänkt på men det blev väldigt bra. Det var mycket blåsigare där tidigare.

Orangeriet har blivit som ett smycke för både hus och trädgård, menar Katarina och rättar till buketten med tulpaner, kungsängsliljor och kvistar från ett körsbärsträd i trädgården.

Av: Ellen Forsström