Vilken gran ska jag välja? Vad gör den med andra växter och hur ska jag få den att inte barra? Och ska man verkligen ha en sockerbit i vattnet?

Skogssverige menar att årets julgransstart blivit rekordtidig och som vanligt ropas det att det blir granbrist i år. Danskarna planerar att öka sin granproduktion med 30%. Förmodligen kommer Sverige att importera totalt ca 400 000 Ädelgranar (se nedan) från Danmark som är den stora granodlaren. I Sverige används inte så mycket odlingsmark till julgransodling, bara cirka 1.000 hektar. I Danmark har man 21.000 hektar odlingsmark.

Därför importeras många julgranar till Sverige med långa transporter och höga utsläpp som följd. De som odlar kungsgran i Sverige importerar plantor från Danmark eller, i undantagsfall, från Tyskland och England. Det finns inga ekologiska odlingar av kungsgran. Granarna är känsliga och måste besprutas. Den som vill vara säker på att köpa en miljövänlig gran får vända sig till lokala skogsbrukare.

Vilken gran ska jag välja?
Kungsgranen har sitt naturliga utbredningsområde i Kaukasus och i mindre Asien men kan odlas även här hos oss. En kungsgran doftar inte så mycket och kan därför vara lämplig för allergiker. Barrar knappt och är vanligtvis den dyraste sorten av alla granar.

Rödgranen vår vanliga ”skogsgran” är än så länge Sveriges vanligaste julgran. Doftar barr och kåda. Barrar och är vanligtvis den billigaste sortens gran.

Blågranen (kallas också Stickgran eller Silvergran) är en nordamerikansk ”kusin” till vår vanliga gran som blivit populär i vissa delar av Sverige. Den är mörkgrön och tätvuxen med vitsilvriga barr. Barrar inte så mycket men kan lukta lite illa.

Ädelgranen har barr som inte lossnar så lätt. De är regelbundna i formen med en smalare krona och mer vitt på barren än Kungsgrenen. Barra nästan inte alls. Doftar svagt av lime.

Så håller granen längre:

  • Köp en färsk gran. För att kontrollera om den är färsk, skaka på den du vill köpa. Sitter barren kvar ordentligt är den färsk.
  • Slussa granen in i värmen så att den successivt anpassar sig.
  • Kapa rotändan 2-3 cm i samband med att du tar in den.
  • Skaka eller stöt granen mot marken och ruska ur den största mängden av de ca 10 000 individer av ett ca femtiotal arter som bor i varje gran …
  • I julgransfoten bör du använda kallvatten som har fått stå några dagar.
  • Tillsätt gärna en tesked Vitabric, samma näring som för snittblommor.
  • Vattna rejält de första dagarna. För att undvika att barren torkar ut kan du regelbundet spraya vatten på grenarna.
  • Fyll på med nytt kallvatten när det återstår 1/3-del i julgransfoten.
  • Undvik att placera nära element och andra värmekällor.

Hur mår de andra växterna av granen?
Kungsgranen är skonsammare mot andra växter än rödgran. Vattna de andra växterna något oftare då granen suger åt sig av den luftfuktighet som finns. Ställ känsliga krukväxter långt från granen så att de får komma ifrån den syra som granen utsöndrar när den kommer in i värmen.

Återvinna granen!
Ett mer eller mindre otyg och framför allt ansvarslöst är det om vi bara kastar ut granen på gatan. Det gjorde vi förr men nu vet vi bättre. Bor du i hyreshus, fråga värden. Lämna annars granen på återvinningscentral eller på kommunens särskilda uppsamlingsplatser. Ställ inte granen på trottoaren eller i soprummet eller vid en vanlig återvinningsstation. Kontrollera din kommuns webbplats när det börjar bli dags. Där finns information om hur du ska göra med din gran.

Hur får jag tag på den mest ekologiska granen?
Hugg en själv i närområdet (lagligt förstås). Är du osäker – fråga markägaren. Att ta ut en gran ur en granplantering som ändå behöver röjas blir ju bra för skogsvårdaren. En plastgran är tyvärr inte alls det mest miljövänliga, sett ur ett livscykelperspektiv. Plastgranar tillverkas huvudsakligen i Asien och transporteras därifrån för att komma till Sverige.

Julgran och allergi
Doftöverkänslighet och allergi är inte samma sak men i barrträd finns terpener som doftöverkänsliga reagerar på. För pollenallergiker ska det inte vara några problem med en gran eftersom granen inte sprider pollen. Men är man allergisk eller doftöverkänslig blir plastgranen det bästa alternativet om man inte kan finna en gran som kan vara snällare mot allergiker, som t.ex. Kungsgranen.

För ännu mer om granar, miljöaspekten, skötselråd etc:
SkogsSverige
Plantagen
Julgransbloggen (missa inte)

Slutligen slår SkogsSverige fast att det bara är en myt att granen mår bättre av en sockerbit eller en magnecyl i vattnet i granfoten. Inte heller alkohol ska granen ha.