Stilsäkert med stilleben – 6 experttips

Tidlöst, men ändå levande. Ombonat, men ändå ljust och luftigt. Visst går det! Här ger inredaren Cajsa Berndsdotter sina sex bästa tips på hur du skapar stilleben som lyfter ditt hem.

stilleben2

Foto: Karin Johansson

Vackra stilleben gör hemmet levande och ombonat, en glaskupa över höjer elegansen.

stilleben1

Foto: Karin Johansson

Levande blommor, fina vaser och en inramning, ibland behövs inte mer.

  1. Tänk motsatser. När du skapar ditt stilleben ska du tänka i motsatser. Högt mot lågt, hårt mot mjukt, blankt mot matt, ljust mot mörkt. Ett stilleben ska se levande ut och då krävs det förändring i det.
  2. Skapa nivåskillnader. Som sagt, tänk högt mot lågt. För att bygga upp vissa saker i ditt stilleben kan du använda dig av böcker eller fina lådor som podier.
  3. Börja längst bak och jobba dig framåt. För att kunna få en bra överblick medan du skapar ditt stilleben är det enklast att börja i bak. Du ser bättre vilka av sakerna som behöver komma fram eller byggas upp på höjden. För att undvika att ditt stilleben ser stelt och tråkigt ut är det också bra att tänka just på djupet, så du inte skapar ett stilleben på längden.
  4. Många saker? Tänk samma färgskala. För att ditt stilleben inte ska bli rörigt eller plottrigt är det bra att välja en färgskala, gärna nedtonad, om du har många saker. Generellt sett är det härligt att ha ett stilleben som går i en nära färgskala med några detaljer i en eller två färger som sticker ut.
  5. Addera liv. Blommor eller gröna kvistar passar utmärkt i ett stilleben. Få in något levande så förhöjs ditt stilleben. Även ljus fungerar här om du inte är sugen på växter.
  6. Ha med favoritdetaljer. När du skapar ett stilleben kan du absolut ha med moderna saker, men se även till att ha några personliga favoritdetaljer med. Det kan vara en porslinsprydnad du ärvt av din farfar, eller ett minne från någon resa till exempel.

Av: Jessica Holm Foto: Karin Johansson