Som vi har längtat! Äntligen dags att börja njuta av ljuset och allt det sprickande gröna, det är möjligheternas tid! Taras gröna skribent Ellen Forsström ger åtta tips om hur du gör trädgården redo för våren.

  1. Klipp ner vissna perenner i rabatterna och finfördela
    det i mindre bitar. Det får ligga kvar och förmultna på plats. För att få en lucker jord lägger jag även på kompost och löv. Sedan täcker jag med lite jord för en snabbare nedbrytningsprocess.
  2. När rabatterna börjar spira gödslar jag med komposterad kogödsel och hönsgödsel. Det myllar jag försiktigt ner i översta jordlagret.
  3. Har de första ogräsen dykt upp? Håll efter dem nu, det har du med råge igen resten av säsongen. Luckra i jorden, men var försiktigt med späda knoppar och blad som sticker upp.
  4. Våren är en bra planteringstid eftersom det fortfarande är fuktigt i marken. Det är också nu som plantskolan har som störst sortiment – ta en sväng och låt dig inspireras. Men tänk efter i förväg vad som behövs för att göra just din trädgård komplett. Annars kommer du lätt hem med allt möjligt som ser snyggt ut!
  5. Ett billigt sätt att få fler växter är att dela perenner som du redan har i trädgården. Det bildas en vacker rytm i trädgården när växter återkommer. På våren delar jag höstblommande perenner, som kärleksört och astrar. Då kan de blomma redan i år! Dagg­kåpa går också bra att dela på våren, liksom nepeta och många nävor.
  6. I april fixar jag det sista inför säsongen, det där som du gick och retade dig på i fjol och som inte blev klart i höstas. Kanske en plätt där du har tänkt så gräs? Eller så har du en rabatt som behöver utökas eller minskas? Ut och gräv! Fyll på med det som fattas. Gör det nu så hinner det bli grönt och fint redan i år.
  7. Passa också på att göra lite vårfint på trappan! Välkomna dig själv! Ställ ut den första krukan med växter som tål lite kyla, som penséer och lökväxter. Kombinera med björkris och mossa så får du fina arrangemang. En enkel krans av björkris att hänga på dörren känns också vårigt.
  8. Plocka fram utemöblerna och njut av årets första kopp kaffe utomhus. Själv har jag en skyddad vrå, en vinkel på huset, där jag i stort sett bara sitter på våren. Eller flytta en stol dit det är som vackrast och ta med en filt och lägg över benen. Sätt dig där vitsippor, påskliljor och gull­vivor blommar och ta in den nyväckta na­turens alla dofter och färger.

Den första spirande veckorna är magiska. Skott som bökar sig upp under förmultnande höstlöv, de första snödropparna och så en dag – underbar grönska!

När fruktträden blommar är det ljuvligt att arbeta i trädgården.

Tulpanen ”Spring Green” har fina gröna ränder i det gulvita.

Vackra kungsängsliljor bland vitsippor.

Tulpaner, pärlhyacinter och gullvivor ger en färgsprakande vår.

Text och foto: Ellen Forsström