En jul utan blommor är omöjlig. Välj ståtliga amaryllisar eller vackra julstjärnor och skapa enkelt en stämningsfull dukning.

Visst kan den klassiska julstjärnan kännas lite fantasilös, men färgen är oslagbar när det gäller att skapa snabb julkänsla. Varmt rött eller isigt vitt – välj själv. Använd minijulstjärnor för att bygga upp en levande dukning med kottar, blad och ljus som sällskap. Plocka gärna in grönt från naturen och matcha.

Amaryllis är också ett julmåste, som är lika stilig solitär som i ett fång. Det är en blomma som står länge; rätt skött räcker den nästan hela julen.

Låt dig inspireras!

Så sköter du amaryllis:

julstjarnor6_1419

Rött eller vitt? Eller både och! Amaryllisen finns i alla möjliga färgblandningar.

Som snittblomma: Snitta amaryllisen med en vass kniv, använd inte sax. Sätt ett gummiband runt nederdelen av stjälken, för annars vill änden dela sig. Amaryllis vill ha kallt vatten. Byt vatten med några dagars mellanrum och snitta om den så står den lika länge som den skulle gjort med löken kvar.

Som lök: Ju större lök, desto bättre kvalitet. Den ska vara fast och ha friska rötter. Det lönar sig att satsa på en lite dyrare sort, då blir du ofta belönad med lång blomning och många blomstänglar.

Om du vattnar för ofta kan löken ruttna och blomstängeln bli lång och ranglig. Testa att inte vattna de första två veckorna efter plantering, och sedan bara en gång i veckan till var tionde dag. Det får gärna vara näring i varje vattning.

Källa: Allt om Trädgård

Så sköter du julstjärnan:

julstjarnor1_1419

Mossa, julstjärnor och ilex … Att kupa in en bukett ser elegant ut.

Som snittblomma: Julstjärnor som snitt går jättebra. Nyp av en blomma och sätt den i en liten vas på handfatet, tallriken eller någon annanstans där du vill få in julkänsla. För att inte växtsaften ska sippra ut är det bra att snabbt doppa snittytorna i kokande vatten eller hålla dem över en ljuslåga.

Som krukväxt: Titta efter en tjock bas med friska gröna blad under de färgrika högbladen. Gula eller skadade blad och knoppar visar att blomman har blivit dåligt skött.

Kontrollera om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I så fall har plantan inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått.

Julstjärnor är känsliga för kalla temperaturer, men reaktionen på en köldchock syns först efter några dagar. Bladen börjar då falla av tills plantan är helt bar. Se därför till att plantan är väl inpackad under transporten hem. Köp aldrig plantor som säljs utomhus! Julstjärnan klarar att stå nära värmekällor som element, men undvik att ställa dem i direkt drag. Ställ även julstjärnan långt bort från julgranen. De flesta krukväxter påverkas negativt av julgranar efterom de utsöndrar etylen.

Vattna julstjärnan när jorden är näst intill torr och använd gärna ljummet vatten. Efter blomning vattnar du med näring en gång i månaden om du vill behålla julstjärnan som grön krukväxt.

Källa: Blomsterfrämjandet

Så gör du en krans:

julstjarnor3_1419

Foto: Bjarni B. Jacobsen Fotografi

Här har julstjärnorna fått sällskap av blad från eukalyptus.

Köp en halmstomme eller böj en krans av ståltråd. Skapa mindre buketter av grönt, kanske buxbom eller tuja. Fäst buketterna med tunn ståltråd och överlappa slutet av buketten med nästa bukett, så att stommen döljs. Stick ner blommorna bland det gröna.

julstjarnor151419

Vackert med vitt. Byt vatten och snitta om så håller din amaryllis längre.

julstjarnor7_1419

En riktig wow-bukett som håller hela julen. Blanda amaryllis med kvistar och blad från ilex (järnek).

julstjarnor4_1419

Samla flera minijulstjärnor på en vacker bricka – vips har du en fin dekoration.

julstjarnor8_1419

Foto: lina arvidsson

Kan det bli mer jul? Skapa en krans av röda minijulstjärnor. Men tänk på att den inte kan hänga ute.

julstjarnor2_1419

Ibland är det enkla det vackraste. Sommarens klädnypor har fått ny användning.

Av: Anna Liljeberg Foto: Blomsterfrämjandet och Flower Council