Mäster Grön har samlat de sju vackraste juldekorationerna. Inte överraskande ligger Julstjärnan högt upp på listan.

Julprydnader i all ära, men det är i synnerhet de rödblommande krukväxterna som gör att den varma och mysiga julstämningen infinner sig i våra bostäder och på våra arbetsplatser.

1. Julstjärna

Karaktärsfull i sin form och den absolut mest sålda julblomman alla kategorier med en historia som går långt tillbaka i tiden till 1800-talet då ambassadör Joel Poinsett uppskattade dess skönhet och lät odla den som krukväxt.

2. Hyacint

Undantaget från det röda där doften, doften, doften och det magiska att följa dess snabba tillväxt och blomning gör den till en daglig upplevelse.

3. Begonia ´Baladin´

Rödaste julröd med större och mer välfyllda blommor än du vanligtvis ser hos en fönsterkarmsbegonia.

4. Kalanchoe

Kallas även Våreld och är utan tvekan den käraste julvännen för dig som är på resande fot. Intensivt julröd blomning i tio veckor även om den avstås vatten i tio dagar.

5. Amaryllis

Oemotståndlig skönhet med dess fantastiska klockor som slår ut efter sex veckor fyllda av olidlig spänning att följa dess tillväxt upp till 60cm´s höjd.

6. Cyklamen

Alpviolen som flyttat in i de Svenska hemmen och våra hjärtan med dess udda nästintill upp och ner vända blommor ger långvarig julglädje i de svalare rummen.

7. Azalea

Med en kaffekopp vatten om dagen får du denna asiatiska invandrare till att visa upp en sagolik färgrikedom under många veckor. Azalea trivs i ljusa fönster, men klarar som blommande av att stå en bit in i rummet.

– Julblommorna du köper skall givetvis vara Svenska och därför producerade av en trädgårdsmästares varsamma hand. Det ger dig en kvalitetsprodukt odlad efter ett resurshushållande regelverk och utsatt för korta transporter, vilket ger lång hållbarhet samt en härlig upplevelse för en fröjdefull jul, menar Mäster Grön och rekommenderar vidare:

– Packa in dina krukväxter varsamt i omslagspapper innan den lämnar butiken, gärna med ett extra lager tidningspapper runt omkring. Om du kör bil – transportera hem dina krukväxter inne i kupén, inte i bagageutrymmet. När du kommer hem placerar du dina krukväxter mycket ljust, gärna soligt men skugga lätt i ett söderfönster. Låt aldrig temperaturen understiga 15° för Julstjärna, Begonia och Kalanchoe medan Azalea, Amaryllis, Cyklamen och Hyacint klarar betydligt lägre temperaturer. Generellt håll jorden lätt fuktig, vattna med ljummet vatten. Hyacint och Amaryllis vattnas ytterst sparsamt medan Azalean kräver en kopp vatten dagligen.

Mäster Grön är en försäljningsorganisation ägd av 54 odlare av prydnadsväxter i Skåne och Blekinge.