Det måste vara trädgårdsvärldens bästa uppfinning – pallkragen. För här kan såväl nybörjare som proffs få det att växa och blomma. På asfalt, grus, grus, ogräs ... Pallkragen passar överallt.

pallkrage8_1906

Skapa en egen hörna. Grus, gräs, jord … Det går utmärkt att skapa en praktisk odlingshörna på en bortglömd plats – kanske bakom huset, runt hörnet vid garaget eller varhelst det finns sol så det räcker. Och det går att odla i princip allt i din låda. Våga prova.

Så pallkragen är  inköpt och monterad. Vad gör du nu? Allt om Trädgårds pallkrageproffs Susanna Rosén.

 1. Vad är fördelarna en pallkrage?
  – Du kan starta tidigare på våren, eftersom jorden i de upphöjda lådorna värms upp snabbare än i ett trädgårdsland. Grödorna växer också snabbare. Du får färre ogräs och det är lätt att komma att rensa och gallra. Pallkrageodling är utmärkt om jordlagret är tunt eller om marken är stenig.
 2. Kan jag odla överallt?
  – 
  Ja, det går att odla i de flesta lägen och de kan placeras var som helst i trädgården, också på klippor eller ytor med plattor eller grus. I stan kan du placera pallkragen ovanpå asfalt.
 3. Vad behöver växterna för näring?
  – Näringen i påsjorden räcker bara några veckor. Köp därför kogödsel eller hönsgödsel i påse och blanda i lådans jord. Tillför också näring senare på sommaren, som hönsgödsel, kompostjord eller annat organiskt och ekologisk gödsel. Mylla då ner materialet försiktigt i det översta jordlagret.
 4. Ska jag lägga något under eller inte?
  – Lägg ut markduk, eller markväv, i botten på lådan om det är mycket rotogräs, som maskros eller kirskål, på platsen. Du kan också lägga tidningspapper i botten. Det förmultnar, men hinner kväva ogräset, samtidigt som de nyttiga maskarna får chans att krypa upp i lådan.
 5. Kan jag odla allt?
  – Det mesta kan odlas i pallkrage, men oftast odlar man ettåriga köksväxter. Du kan så frön eller sätta ut plantor som antingen har köpts färdiga eller förkultiverats inomhus.
 6. När kan jag börja så?
  – Så inte för tidigt. Jorden bör vara minst fem grader och vara helt fri från tjäle, också på djupet. De första fröna du kan så är rädisa, rucola, dill och persilja. Något senare sättlök och potatis, och även morot, palsternacka, rödbeta, spenat och ärter. Sist i jorden är bönor som kräver en jordtemperatur på runt 15 grader för att gro.
 7. Funkar potatis i pallkrage?
  – I en pallkrage växer potatis snabbt. Tänk bara på att ha minst dubbla pallkragar på höjden, så att det går att kupa (fösa jord över) plantorna efterhand som de växer.
 8. Hur skyddar jag mig mot sniglar?
  – Det finns särskilda metallskydd att köpa, i mått som passar en pallkrage. De är lätta att montera och har en nedåtböjd kant högst upp som hindrar sniglarna från att krypa ner i odlingen.
pallkrage3_1906

Foto: Fotograf Tommy Durath AB

En låda kan ersätta en rabatt på en plats där det är svårt att gräva. Här är lådrabatten fylld med svulstigt blommande hortensia.

pallkrage7_1906

Vackert i lådan. Dahlia Café au Lait. En drottning för lådan.

pallkrage4_1906

Foto: Fotograf Tommy Durath AB

Snyggt med spaljé. Bygg en spaljé till lådan och vips ges fler odlingsmöjligheter. En bit armeringsmatta är lätt att fästa i en ram som matchar lådan.

pallkrage5_1906

Som en inramande rabattkant blir denna låga, platsbyggda odlingsram. Rabatten bågnar av blommande luktärter och smultron. Ett doft- och smakrikt blickfång.

pallkrage_1_1906

Matcha & mixa. Låt lådorna bli en del av helheten, olika material och färger möts på olika underlag.

Av: Susanna Rosén Foto: Malin Björkholm, Tommy Durath, Ida Magntorn, Therése A Svensson, Anna Örnberg