Att inreda med vintage är inte bara bra för miljön och plånboken – det är fortfarande supertrendigt. Här är proffset Elin Jensdotter Honts bästa tips för att mixa rätt mellan gammalt och nytt.

Hallen är tapetserad med “Pimpernel” , Morris & Co. På golvet ligger en matta från vintagebutiken Tack Market.

Hunden Stella myser i köket, inrett med en gammal kyrkbänk som soffa, från Retrorummet. Matbord och ­stolar från 40-talet.

Personliga inredningsdetlajer ­skapar rätt mix, som porslinshunden i naturlig storlek från Dalarna.

Sovrummet är målat i en dovt blå färg som skapar ro. Sänggaveln har Elin hittat på loppis och samma sak gäller för det vackra sängbordet med marmorskiva.

Den vackra bonaden är från 80-talet. Pottskåp med marmorskiva och klaffstol från 40-talet. Allt fyndat på loppis.

Soffan är Elins favoritfynd. ”Den kommer vi aldrig att göra oss av med.” Engelska bullterriern Stella håller med.


Elin Jensdotter Hont.
Familjen: Maken Patrik Hont, skådespelare.
Bor: I lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.
Aktuell: Driver bland annat butiken Bodil Vintage och konceptbutiken ­Swedish Nature ­Collaborations i Stockholm.


Elin Jensdotter, vad ska man tänka på när man inreder med vintage?
– Personligen gillar jag naturmaterial som trä, läder och sten. Som tur är är många designklassiker gjorda i just de materialen. De möblerna är slitstarka, oftast gediget byggda och behåller sitt värde år efter år. Att köpa begagnade designklassiker är en bra investering, både klimatsmart och ekonomiskt.

Och när man vill blanda gammalt och nytt?
– Jag tycker att det är fint att hitta ett tema i material, färg eller träslag. Då binds det gamla och det nya ihop och skapar balans i rummet.

Om man köper vintagemöbler – vad ska man kolla efter?
– Välj sådant som ögat faller för. Om det sedan visar sig vara en designer bakom är det ju toppen, men det viktigaste är att det är kärlek vid första ögonkastet. Många äldre möbler går att slipa upp och olja in och ben kan limmas för mer stadga. Köper man en ­fåtölj eller soffa kan det dock vara en god idé att känna så att stoppningen inte har torkat ut, det kan bli en dyr ­historia att byta.

Favoritfynd?
– Vår soffa! Vi köpte den av en kvinna på Blocket. Den har en stomme i furu och kuddar i vitt kanvastyg, den är låg och bred och rymmer en nattgäst eller två. Tyvärr vet vi inte vem som tillverkat den, men den kommer vi aldrig byta ut!

Är det någon period som är extra het just nu?
– 1900-talets början, det som kallas art deco, är otroligt populär och jag hoppas det är det för alltid! Det är mycket härliga former, mässing, spegel­glas, glas, stål, marmor. Design som är roligt för ögat!

Och någon stil där man fortfarande kan göra fynd?
– 1970-tal finns det gott om. Dels det som är mer retro i glada färger och plast. Dels det som är lite mer bohemiskt, som rotting och vackra textilier.

Vad blir nästa trend?
– Jag tror att trenden med marmor och rotting håller i sig ett tag till, men att vi kommer se en hel del 80-tal som smyger sig in i hemmen med spegelpiedestaler, spegelväggar och kulörer.

Köpa på nätet – några bra tips?
– Jag är inte så mycket för att köpa på nätet. Jag tänker att den där kärleken uppstår i ett möte med möbeln eller inredningsdetaljen. Men det finns många fina butiker i olika städer som levererar till flera platser. För att nämna några: Folks interiör, Lokalen Gbg och Ting retro.

Har du någon inredningsfilosofi?
– Jag är väldigt inspirerad av gamla dokumentärer och filmer som speglar en annan tid, men även konstböcker och fotografier. Jag tycker man ska ­sluta tänka och känna mer!

Av: Linda Hansson och Anna Liljeberg Foto: Emily Dahl