Från trist syssla – till livsstilsförpackad njutning. Städning har seglat upp som något välgörande för både kropp och själ, ja rent av världsförbättrande. Men ämnet är fortfarande laddat. Hur rent måste DU ha det hemma för att mår bra?

stada_ordentligamanniskor

Ordentliga människor av Linda Skugge.

Städning. Denna vardagliga Sisysyssla har alltid varit laddad med känslor. I synnerhet om du är kvinna. För synen på städning följer kvinnolivet. Att ha ett prydligt och välstädat hem signalerar välmående, kontroll, harmoni.

Samtidigt har själva städandet låg status. Det är som om vi ska ha vackra såpadoftande hem – men vägen dit får inte märkas.

Kanske är något på väg att ändras. På senare tid har det kommit flera böcker om städning, Instagram kryllar av lustbetonade städkonton och organisationskonsulten Marie Kondo gör segertåg över världen. Fler verkar upptäcka och värdesätta den omsorg själva städningen innebär.

Att rensa ut, organisera och hålla rent känns befriande, som en själslig rening. Städvurmen rimmar också väl med oron för klimatet. I stället för att köpa nytt kan vi vårda och ta hand om det vi har.

Frågan är nu bara vem som ska stå för städningen?


stada_satansskit

Satans skit av Malin Haawind.

Malin Haawind är etnolog och författare till flera uppmärksammade böcker om brännande ämnen. Hon har hunnit gräva i både barnuppfostran, vårt förhållande till mat – och nu senast kom ”Satans skit – en bok om smuts” (Bokförlaget Atlas).

– Förra årsskiftet fylldes mina sociala medier-flöden med människor som skulle rensa ur saker, städa, röja och organisera sina hem, säger hon.

Hon är ingen hängiven städare. ”att städa är en del av livet men att städa är inte att leva”, som hon själv sammanfattar det.

– Men det är inte oviktigt. Långt därifrån. Det kräver en kunskap som jag inte riktigt tror att vi värdesätter eller fullt ut förstår. Vi förväntas liksom kunna städa utan att egentligen lära oss hur.

Malin Haawind vill – som de allra flesta av oss – ha det fint och rent runt sig. Men att nå dit är inte förknippat med lust.

– Det har säkert att göra med att vi bor fyra personer på 57 kvadratmeter. Det är en ständig kamp om att hålla ordning.

Att rensa ut kan kännas renande. Vår konsumtion är ett problem på alla möjliga nivåer. Att ha ordning tror hon är kopplat till kontroll. När det är rörigt hemma känns det som om man inte har koll på sig själv och sitt liv.

– Det är skamfyllt. Det gäller särskilt kvinnor – vi är fortfarande sammankopplade med våra hem på ett annat sätt än vad män är.

Ett ofräscht badrum hos en kvinna signalerar att hon är smutsig medan samma badrum hos en man bara är ett ofräscht badrum.

Kanske är det därför som att alla undersökningar visar att kvinnor fortfarande lägger sex timmar mer i veckan på hemarbete än vad män gör. Känslan av att alla andra har det snyggt och fräscht tär på en. Att se ännu en Instagrambild av ett välordnat kök är svårt att värja sig emot.

– Även fast vi förstår intellektuellt att det även i den här familjen finns gräl, kräksjuka och ostädade hörn, känns det inte så. Och känslorna kommer alltid åt oss mer än vad våra tankar gör.

Det kraven – omedvetna och medvetna, andras och egna – orsakar ofta gräl.

– Många i över- och medelklassen har löst konflikterna genom att skaffa städhjälp. Det är konstigt hur odramatiskt det har blivit, säger Malin och konstaterar att studier visar att många som utför hemstädning är fattiga kvinnor från andra länder som ofta fastnar i ett låglöneyrke.

– Jag tror att alla skulle må bra av att ta hand om sin egen skit, säger hon. För den tillhör livet.

stadning_stada

Städa av Estrid Holm och Lotta Kühlhorn.

Estrid Holm och Lotta Kühlhorn skrev sin bok ”Städa” (Norstedts) redan för 20 år sedan – och då slog den ner som en bomb.

– Det var helt otroligt. Den recenserades till och med i radions ”Kulturnytt”, det skrevs debattartiklar och jag inbjuden till tv-soffor för att prata om städning, säger Estrid Holm.

Nu kommer en uppdaterad nyutgåva av boken och hon förväntar sig ett helt annat mottagande.

– Det pratas visserligen mycket om städning – eller kanske framför allt röjning – men det är inte alls lika laddat längre.

Den här gången hoppas Estrid att boken ska inspirera, väcka lust och lära ut ett och annat knep till läsekretsen – inte minst miljömässigt.

– Att städa och vårda sitt hem ligger i tiden. Att ta hand om det man har och inte köpa nytt hela tiden.

Hennes eget positiva förhållande till städning kommer från hennes farmor.

– Min mamma avskydde det! Men av min farmor lärde jag mig hur lugnt och lustfyllt man kan förhålla sig till arbetet. Hon grejade på samtidigt som hon berättade spännande saker om sitt liv. Det var väldigt mysigt – jag älskade verkligen de där stunderna med henne.

Däremot har Estrid synpunkter på det hypade organisationsoraklet (läs städgurun) Marie Kondo: ”Hon städar inte – hon organiserar”.

Estrid är mer handgriplig. Hon ger sig hän åt skurborstar, såpvatten och mattpiskning och delar med sig av miljövänliga recept på rengörings- och sköljmedel.

– Jag tycker inte att städvågen är en kvinnofälla. Idag gör de flesta män sin del av arbetet och städning ses inte som en kvinnosyssla längre.

För att hitta glädjen handlar det om att bryta tankemönstren – allt man har en negativ attityd till blir tråkigt – och ha bra kunskap, rätt redskap och tid, menar Estrid.

– Se det som en avkopplande stund för dig själv. Sätt på musik, ladda med något gott att äta och dricka och sätt igång.

En som verkligen älskar att ha det fint och putsat omkring sig är journalisten och författaren Linda Skugge. Följer man henne i sociala medier tycks hon vara dubbelt så effektiv som resten av oss. Minst.

Förmodligen beror en del av arbetsförmågan och effektiviteten på hennes välutvecklade ordnings- och planeringssinne.

– Jag mår så himla dåligt när det är stökigt och smutsigt, säger hon.

Trots det smög hon lite med sin ordentligt inför andra. Hon var rädd att framstå som tråkig.

Men en dag fick hon nog. Hon bestämde sig för att sluta be om ursäkt för att hon var en ordningssam person – och samlade sina erfarenheter i boken ”Ordentliga människor” (Brombergs förlag).

– Den fungerar som en självhjälpsbok för alla slarvers. Och själva grunden för att återta kontrollen är ett välstädat hem, resonerar Linda Skugge, som lärde sig städningens konst av sin mamma som var hemmafru och lade mycket tid på att hålla hemmet snyggt.

– Hon städade ofta och mycket. Jag som inte gick på dagis, växte upp hemma och lärde mig allt av henne. Jag tycker om att städa och tror att många skulle må bättre genom att hålla rent.

Då pratar hon inte enbart om den själsliga tillfredsställelsen. Hon tror också att sjukdagarna – särskilt bland barnfamiljer – skulle minska om fler såg till att tvätta handdukar i 90 grader och bytte disktrasor mer regelbundet.

– Och tvättade händerna!

Det gör att det trots allt inte råder pedantisk ordning hemma hos henne är barnen.

– Det går inte med tre stora barn. Barnen är min reality check.

Att städning just nu dyker upp överallt som en snackis, tror hon mest handlar om att folk vill visa upp en välordnad yta.

– Det är väl mer att ”piffa” som är trendigt? Jag tror det handlar om att folk vill ta snygga Instabilder snarare än att verkligen skrubba rent från bakterier, säger hon och konstaterar att det är ett problem att det fortfarande är kvinnor som lägger mest tid på hemarbete.

Risken är att den nya städvurmen blir ännu en sten på bördan och en ny form av kvinnofälla.

Tyvärr är det nog mycket sällan en man som ligger bakom piffet och städandet.

Linda tycker att man tillsammans ska bestämma vad som är en rimlig nivå, och sedan dela upp arbetet – gärna med hjälp av listor.

– Eller så är man särbo eller singel. Jag kommer aldrig leva som sambo igen. Det finns inget med en relation som väger upp att få leva i ett rent och prydligt hem.


stada-06-lxa
Linda skugge om …
Städning: ”Jag håller på hela tien, storstädar varje helg, dammsuger, skurar, dammar. Rengör toaletter, handfat, speglar, kranar. Jag har testat städhjälp, de är superduktiga, men det är en otäck känsla att någon går omkring i ens hem. Jag fixar inte riktigt det. Sedan finns den politiska aspekten, allt känns olustigt.”

Bästa städtipset: ”Klipp sönder gamla lakan och torka med. Tvätta sedan i 90 grader. Att lyssna på poddar och radio är också bra, det blir roligare då.”


stada_estrid

Estrid Holm om …
Städning: ”Jag städar och plockar egentligen hela tiden. En gång i veckan dammtorkar, dammsuger och våttorkar jag golv. Städhjälp är inget för mig eftersom jag tycker om att städa. Jag skulle inte veta vad jag själv skulle göra under tiden.

Panikstädning: ”Vädra. Plocka ihop saker i högar. Dra några tag med golvmoppen på golvet i de rum ni ska vara i med väldoftande rengöringsmedel. Skrubba handfat och toalett. Röj diskbänken.”

 


stada_malin

Foto: Jessica Segerberg

Linda Haawind om …
Städning: ”Jag kommer från en lång rad av kompetenta, noggranna, städande kvinnor. Det har präglat mig. Men jag har aldrig lyckats leva upp till det idealet. En gång i veckan gör jag en okej veckostädning.

Ordning: ”Jag kommer fortsätta försöka få ordning. Men om jag verkligen lyckades skulle jag sakna att sticka in handen längst bak i garderoben och dra ut något som förvånade mig.”

Av: Lisa Wallström