Nu är det dags att träna upp fingrarna, köra ner händerna i jorden, plantera om och plantera nytt. Vårdagjämningen är snart här.

I Sveriges Radio P1 drar en ny säsong av Odla med P1 igång på ny sändningstid måndag 21 mars kl. 11.35, repris lördag kl. 12.05.

Efter en lång vintervila kliar det i de gröna fingrarna hos fritidsodlare runt om i vårt land. Och redaktörerna för Sveriges Radios trädgårdsprogram Odla med P1 och Odla med stadsgrönt är ivriga att sätta spadarna i jorden och dra igång årets säsong .

Första programmet – ett telefonväkteri om krukväxter och frösådder – sänds på självaste vårdagjämningen, måndag den 21 mars. Ett perfekt tillfälle att få expertråd om blommorna vi vill ha, utomhus eller inomhus. Det är nu det tar fart i rotsystemen, nu vänder det!

– Det blir mycket trädgårdsnjutning, men också nyttigheter, säger Odla med P1:s programledare Lena Redin och producenten Ulla de Verdier.

Det blir sammanlagt 20 Odla med P1-program. Telefonväkterier varvas med brevfrågeprogram, besök hos odlare och på stora trädgårdsevenemang, och magasin med reportage.

Hortonomen Maj-Lis Pettersson fortsätter ge handgripliga råd som programmets egen trädgårdsexpert, både i telefonväkterier och på besök hos odlare på plats. Men Odla med P1 ska i år också innehålla doftande reportage från när och fjärran, oväntade odlarporträtt, nya odlingsmetoder och en serie om glömda grödor, väl värda att plocka upp igen.

Var fjärde vecka sänds Odla med Stadsgrönt med Petra Quiding (bilden), som i år tittar närmare på miljön i staden. Hur påverkar avgaser och utsläpp vårt stadsodlande? Och hur viktiga är träden? Odla med Stadsgrönt ger tips för enkelt odlande av egen mat och går på upptäcktsfärd bland stadens allt vanligare medborgarodlingar. Och ställer också frågan: När ska det gröna och sköna få flytta upp på taken?