Fixa helgfint med amaryllisar, tulpaner och julstjärnor i vackra nyanser. Mixa med vintagefynd, små glas och skålar för en mjukare känsla.

Duka med ministjärnor

De söta små minijulstjärnorna kan användas till kreativa dukningar. Här har julstjärnor, nejlikor, rosor och mini-gerbera satts i små krukor och vaser. Gruppera dem tillsammans på en fin vintagebricka så håller du ihop dukningen.

Säsongsfeeling med tulpaner

tulpaner

Det är inte jul än, men några tulpaner på lök samlade i en liten grupp sätter helgstämningen. Sätt lökarna direkt i jord i en låg vid kruka eller ett vackert fat med kant.

Om du vill kan du ”bädda in” lökarna i mossa. Duscha mossan med en blomsterspruta då och då i så fall, så att den inte torkar.

Tulpanerna har all näring de behöver i löken och behöver egentligen inte vattnas om det inte står väldigt varmt.

Vattnar man för mycket finns risk att tulpanerna ränner iväg på höjden.

TIPS!
Får du inte tag på tulpaner på lök kan du enkelt göra ett sådant här arrangemang med hyacinter i stället. Ge dem mer jord bara, och ställ dem stadigt i krukan/skålen. Täck med mossa. Vattna sparsamt.

Äntligen dags för amaryllis

amaryllis

Amaryllis är en populär säsongsblomma, nu finns både miniatyrsorter som slår ut på ett par veckor från det att du planterar löken, till stora bjässar med flera stänglar.

Testa gärna amaryllis som snittblomma också, de blommar nästan lika länge som lökarna i kruka.

Här har några stänglar tvåfärgade amaryllis placerats i vaser med olika höjd i ett enkelt och vackert arrangemang.

TIPS!
Snitta stjälken och ställ buketten i friskt vatten. Byt vatten ofta. Stick in en blompinne för att ge stjälken ett extra stöd. Om stjälken ”rullar upp sig” kan du stabilisera den med gummiband längst ner.

Av: Christina Neiglick Foto: Blomsterfrämjandet