Varför inte inleda det nya året med att strama åt energiförbrukningen och spara pengar? Tara tipsar, tillsammans med Vattenfall, om de enklaste och smartaste metoderna. 

De apparater du använder i kök, tvätt och badrum står för cirka 45 procent av hushållselen. Oftast är det kyl, frys, spis och tvättmaskin som drar mest. Upp till var femte krona av hushållselen går till att tvätta och torka våra kläder. Det finns energitjuvar i varje rum i våra hem men det är enkelt att spara tusenlappar. Bara man vet hur!

Visste du till exempel att varje svensk använder i snitt på 165 liter vatten per dag på:
personlig hygien, 55 liter
spolning toalett, 30 liter
disk, 30 liter
tvätt, 40 liter
dryck och matlagning, 10 liter

Kallvatten är nästan gratis, men varmvatten drar en hel del energi och pengar. I ett genomsnittligt hus står varmvattenförbrukningen för cirka 20 procent av det totala energibehovet. Av varmvattnet spolar vi bort cirka 40 procent i köket och 60 procent när vi duschar, badar och tvättar oss.

Det är lätt att minska energiåtgången. Kanske det räcker med att byta ut duschmunstycket? För en familj som duschar 20 minuter om dagen med ett gammalt duschmunstycke kan ett byte till ett nytt minska kostnaden från ca 4000 kronor till ca 2 500 kronor.

De flesta elbolag har energirådgivning. Ett av de bolag som har en uppsjö information på sin sajt om hur vi kan spara energi är Vattenfall. Varför inte inleda det nya året med att strama åt energiförbrukningen och spara pengar? Varsågod! Vi bjuder på några länkar till information som kan bli vinstgivande.

Vattenfalls energirådgivning.
Hur mycket kan du spara på belysning i hemmet?
Vad kostar en droppande kran?
Har du valt rätt lampor i hemmet?