Stor terrass eller metersmal ”hylla”? Oavsett vilket – på en balkong kan du skapa ditt eget privata paradis. Och du slipper rensa rabatter, jaga sniglar och klippa gräs.

TIPS 1: Grönsaker, örter och blommor på liten yta

Fem kvadrat kan mycket väl bli ett litet odlarparadis. Här växer främst ätbara saker: tomater, chili, paprika, persilja, gräslök, rosmarin och citronmeliss samt ett par hinkar potatis. Färgskalan är rödgrön och knalliga pelargoner och luktärter passar bra som ögonfägnad. På en liten balkong kan du få plats med mycket mer om du tänker lodrätt i stället för vågrätt. Som bonus får växterna ett varmare och mer skyddat klimat.

 

TIPS 2: Utnyttja en smal balkong smart

Fällbara bord och stolar passar bra på en smal balkong. Utnyttja räcke, väggar och bord när du placerar ut växterna för att få fri golvyta. Snabbaste och billigaste lösningen för ett kalt balkonggolv är att täcka det med mattor. Plast är att föredra, det klarar fukt och väta bra och torkar snabbt.

 

TIPS 3: Njut på stadsbalkongen

Hur får man balkongen mysig, frodig och trivsam? Även en liten stadsbalkong på ett par kvadrat kan rymma både matplats (eller en hängmatta att slappa i) och en liten odling. Satsa på hopfällbara bord och stolar, så är möblerna enkla att stuva undan på vintern. Växterna är få. Större, mer fukthållande krukor är bättre än små, där växten får det väldigt varmt och du måste vattna ofta.

 

TIPS 4: Blomma ut med en balkong à la medelhav

Här har balkongen blivit ombonad med hjälp av mattor i naturfiber längs räcket. De skyddar dessutom mot blåst. Lerkrukorna sätter stilen tillsammans med stora konservburkar att odla i (som skänkts av den lokala pizzerian). Småcitrusfrukten Kalamondin är billigare att köpa och lättare att lyckas med än ett citronträd. Vill man satsa mest på blommor blir pelargoner i stora krukor jättefint. Att lägga kakel på golvet ger också den rätta Medelhavskänslan, man behöver ju inte limma fast det utan kan bara lägga plattorna löst.

 

Bilderna är hämtade från boken ”Balkongliv – inred, odla, njut”, en nyutkommen inspirationsbok om hur man utnyttjar sin balkong på bästa sätt.

För fler tips, läs hela artikeln i Tara nr 7!