Starta en aktieklubb & bygg din dröm – så vågar du handla med aktier

Läskigt med aktier? Nej då! Kan du avvara några hundralappar i månaden – starta en aktieklubb med vännerna. På lång sikt kan den ge mycket bättre avkastning än ett vanligt bankkonto.

Du har säkert, precis som de flesta andra, jobbat hårt för pengar i hela ditt liv. Nu är det hög tid att pengarna börjar jobba för dig. Kanske vill du spara till en resa, nytt kakel i badrummet eller börja lägga undan till barnens körkort? Att placera i aktier ger på sikt bra mycket bättre avkastning än att lönespara.

Visst, alla aktier går upp och ner. Men du förlorar bara pengar om bolaget du köpt aktier i går i konkurs eller om du av olyckliga omständigheter måste sälja när aktien har sjunkit i värde.

Om du investerar pengar du kan vara utan under en längre tid – och väljer aktier i stora och väletablerade bolag – löper du en liten risk. Inte heller behöver du mycket pengar för komma igång.

Tvärtom, kan det vara bra att börja med ett litet belopp tills man blivit varm i kläderna. Några hundralappar i månaden räcker. Kanske är det lättare att komma över aktietröskeln om man har sällskap? Samla dina väninnor i en aktieklubb och lär er tillsammans.

Det går bra att spara i eget konto, även om man har en klubb. Fördelen med det är att var och en bestämmer själv och kan spara så mycket eller lite man vill. Dessutom går det då att välja ett investeringssparkonto (ISK) vilket gör det lättare att deklarera.

Väljer man att spara tillsammans behöver man skaffa en depå. Avanza och Aktieinvest är några banker som möjliggör samägda depåer.

Av: Camilla Wagner, ekonomijournalist och vd på jämställdhetsbyrån Klara K.

Camillas 5 steg till aktieklubben

1. Sätt ett mål
Vad vill ni spara pengarna till? En gemensam resa, en spadag eller bara en buffert för framtiden?

2. Gör en arbetsplan
Bestäm hur ofta ni ska ses, hur mycket ni ska sätta in och hur ofta. Bestäm också vad som händer om någon inte kan vara med och investera vid något tillfälle eller om någon vill gå ur.

Bankerna har olika rutiner för hur man gör om man vill lägga till eller ta bort någon från den samägda depån. På till exempel Avanza måste man sälja/stänga och starta en ny depå med den nya konstellationen.

3. Välj en strategi som passar
Vilken risknivå vill ni ligga på? Kanske vill ni att hela innehavet ligger i relativt trygga aktier från börsens största bolag eller vill ni att kanske 25 procent placeras tillväxtbolag med högre risk?

Man kan ha en etisk policy för sina investering och kanske bara investera i jämställda bolag. Ett bra råd är att bara köpa aktier i bolag som man förstår. Bestäm också hur många aktier ni vill spara i.

Man behöver några stycken för att sprida riskerna och gärna i flera branscher. Men inte för många, då det rent praktiskt är svårt att följa för många.

Satsa på minst 10 aktier fördelade på 5–6 branscher för en bra riskspridning, men max runt 15 då det är svårt att hinna med att följa fler.

4. Bli expert på just era aktier
Dela upp aktier emellan er och bli expert på dessa. Det är inte svårt. Genom en googling hittar man analytikernas råd och på företagens hemsidor finns pressmeddelanden om förändringar. Det finns också flera forum på nätet där aktier diskuteras.

5. Följ planen
Sätt i förväg upp mål för varje aktie. Om ni till exempel valt en aktie med 3 kronor i utdelning, kan en plan vara att vänta med att sälja tills kursen gått upp 2 kronor. Vinsten blir då 5 kr per aktie. Det kan låta lite, men många bäckar små. Och ärligt, hur mycket hade pengarna vuxit på ditt lönekonto? Om ni återinvesterar vinsten växer portföljen fortare.

Kom ihåg!

  • Satsa inte pengar du inte kan avvara under en lång tid.
  • Sprid dina risker.
  • Följ planen.
  •  Skriv protokoll från era möten!
  • Ha trevligt tillsammans och fira era framgångar!

Jämställt lönar sig
Aktieportföljer med jämställda bolag har historiskt gått mycket bättre än index. Ta en titt på sammansättningarna i bolagens styrelser och ledningsgrupper innan du bedömer om du vill investera!

Lägg undan till skatten
Du måste själv betala in skatt på dina vinster. Lägg undan till det, så blir det inte så tufft när skattebeskedet kommer. Har du ett ISK-konto betalar du en schablonskatt. Handlar du via en depå måste du däremot dokumentera alla transaktioner på en K4-blankett i deklarationen. Du får allt du behöver av din bank.

Aktielingo

Kurs = Priset på en aktie.
Courtage = Provision som betalas vid köp eller försäljning av värdepapper.
Aktieportfölj = De aktier man äger.
Blanka/Gå kort = Spekulera i nedgång.
Gå lång = Spekulera i uppgång.
Baisse = Kraftigt fallande aktiekurser.
Hausse = Kraftigt stigande aktiekurser.
Split = En aktie delas upp på flera aktier.
Utdelning = Del av företagets vinst som lämnas till aktieägarna.
Avkastning = Värdeförändring på en investering.
Aktieindex = Värdeutveckling i förhållande till en speciell tidpunkt.

Av Camilla Wagner Foto: IBL/Shutterstock