Rann lönen mellan fingrarna den här gången också? Hur kunde 100-lappar försvinna i ingenting? Då är det dags att ta tag i dina småutgifter och börja spara till din dröm.

Här finns pengar att spara – kolla upp detta:

 1. Mobilabonnemang.
 2. Bilförsäkring.
 3. Hemförsäkring.
 4. Teveabonnemang.
 5. El-avtal.
 6. Pappersavier.
 7. Surfmängd (telefoni).
 8. Fixa lunchlåda på rester i stället för att kasta.
 9. Sälj kläder och prylar på blocket.
 10. Hyr ut ett rum eller din bostad när du själv är bortrest.
 11. Skippa dyra rengöringsmedel, använd såpa, vatten, bikarbonat och citron i stället.

Nästan alla i Sverige kan spara någonting, även om det vid första tanken känns omöjligt.

Om det sedan är en 100-lapp till drömresan varje månad, 500 kronor till pensionen, eller 50 kronor till ett fondkonto till barnen, beror helt på din ekonomiska situation.

Men det klassiska uttrycket ”många bäckar små ..” är som gjort för att spara pengar.

Sharon_Lavie

Sharon Lavie är familjeekonom på Ikano Bank.

Sharon Lavie har jobbat som konsumentrådgivare och är i dag familjeekonom på Ikano Bank. Tara sammanförde henne med våra ekonomiska experter Charlie Söderberg och Matrhias Andersson, för att få tips på hur du ska få koll på dina småutgifter. (Du kan höra hela samtalet i Charlie och Mathias podd Ekonomi på riktigt.)

– Det viktigaste är att du gör ett medvetet val varje gång du köper något, säger Sharon Lavie. Ger det här kaffet, bullen eller vattenflaskan mig en verklig glädje på lång sikt?

– De flesta av oss har inte obegränsat med tillgångar så det handlar helt enkelt om att plocka russinen ur kakan.

Så när du ser grannen boka en skidresa, kompisen åka på en weekend till Rom och kollegan checka in på spa, ska du tänka på att alla inte har råd att göra allt.

– Vi är alla olika, därför lägger vi våra pengar på olika saker. Men det krävs nästan alltid att du drar in på annat, säger hon.

Genom lite framförhållning går det att spara mycket pengar.

– Ja, ofta kan du få exakt samma sak om du bara tänker till lite. Kaffe kan du ta med dig hemifrån i termos till en bråkdel av pengarna och samma gäller givetvis vatten. Det är ju faktiskt så att en flaska vatten varje dag för 30 kronor, blir 900 kronor per månad.

Men att inte unna sig något känns ju tråkigt, ska man inte få det?
– Jo, såklart, men återigen – det är viktigt att du gör det medvetet, säger Sharon. Säg att du älskar bullar, eller goda ostar eller vad det är. Då går dina extra pengar till det, och så avstår du från något annat. Det är när du slentrianmässigt köper något som pengarna rinner genom fingrarna.

– Personligen ger en fika med en vän någongång då och då mer värde än en kaffe på språng. Det gäller helt enkelt att prioritera.

Överhuvudtaget ska du försöka få in ett mer långsiktigt tänk i ditt sparande. Att ha ett tydligt mål gör det mycket lättare.

– Gör en lista på vad ni tycker är viktigt i familjen, gärna med barnen om de fortfarande bor hemma, säger Sharon. Vad är det som ger vår familj gulkdkant? Är det resor, god mat, fina kläder, sportevenemang? Bestäm sedan att ni ska spara till det tillsammans.

– Och prata sedan om det varje dag. Sätt upp en stor lapp på kylskåpet, försök pränta in det i ert dna. Då blir det mycket lättare för alla att prioritera.

Själv semestrar hon till exempel med barnen i Sverige om somrarna, för att kunna hälsa på sin släkt i Florida vartannat år.

Att ha olika sparmål på olika konton är ett bra tips, menar Sharon.

– Ja, jag tycker att du kan ha en fyra, fem olika, då blir det lättare att både motivera och prioritera. Det kan till exempel vara ett buffertkonto om tvättmaskinen går sönder, ett till sommarens semester, ett guldkantskonto till sådant du vill unna dig …

– Och kan du lägga undan något till barnen så är det jättebra. Tänk på att 100 kronor i månaden blir mycket på 20 år på ett fondkonto.

– Som sagt, det känns mycket lättare att avstå från bullen om du har ett konkret mål! fortsätter Sharon.

Idealet vore ju om du kunde föra över den där bullkostnaden till ett sparkonto direkt?
– Ja, tänk att kunna swisha 25 spänn till sitt eget konto i stället säger Charlie.

(Nej, ännu går det inte att swisha till sig själv, tyvärr, du får föra över till ett bankkonto.)

Att skriva ut sitt kontoutdrag en gång i månaden och pricka för vad som var ett onödigt köp, skulle säkert ge många ett uppvaknande, tipsar Charlie och Mathias.

– Där syns det tydligt vad det svarta löneslukarhålet egentligen består av, säger Mathias.

Förutom att inte slentrianköpa en chokladkaka på väg till bussen eller en smoothie efter gympasset finns det en hel del fasta kostnader som du ofta kan dra in på.

Använder du gymkortet, hur många teveabonnemang har du, betalar du onödigt dyra försäkringar, är bolånet prutat ordentligt?

Att göra en sådan översyn minst en gång om året, kommer att ge dig extra pengar, är alla tre övertygade om.


Det här kan jag hoppa över varje månad

Sharon Lavie: Kaffe, vatten och gymkort är saker jag redan hoppar över. Jag har börjat tågpendla till jobbet, det spar tusenlappar i bensin och parkeringskostnader. Jag skulle kunna bli bättre på att ta med mig matlåda, men eftersom jag reser mycket är det svårt att få in rutinen.

Charlie: Bil, flott teknik, onödiga kläder, latte, överdrivet bredband, godis, morgontidning, tevekanaler, gardiner och en hel del annan heminredning. I stället unnar jag mig taxi, god mat och mycket ledigt.

Mathias: Charterresor, skönhetsprodukter, uteluncher och äter sällan på krogen, allmän shopping. I stället unnar jag mig god mat hemma, lantställe och ledig tid.


Var med i Charlie och Mattias podd och få hjälp med din ekonomi. Eller ställ frågor direkt här i tidningen (du får självklart vara anonym). Det kan handla om allt som rör din vardagsekonomi. Skriv till ekonomikollen@tara.se

Av: Anna Liljeberg Foto: Shutterstock