Pengar kan inte köpa lycka. Men kanske lite frihet. Tänk ungefär som du gör med din träning. Börja försiktigt, trappa upp –och håll ut. Tre experter ger sina bästa bufferttips.

buffer_sitterner_1119

magdalena-kowalczyk-foto-Daniel-Stigefelt

Magdalena Kowalczyk är civilekonom och programledare för Lyxfällan i TV3. Foto: Daniel Stigfeelt/TV3.

Expert 1: Magdalena Kowalczyk:
– Aldrig mer ”kniven mot strupen”-känslan!

Till vardags hjälper Magdalena Kowalczyk personer att bli skuldfria i det populära TV3-programmet Lyxfällan. Där möter hon människor som har slarvat med att bygga en ekonomisk trygghet, och hon tycker att alla bör jobba på ett buffertsparande. Det är ett sätt att slippa bli beroende av andra.

Vad ska man tänka på när man bygger en ekonomisk buffert?
– Man ska tänka att man har en ”shit-hits-the-fan-peng” för sin egen skull. Inte för att vara präktig eller göra någon annan till lags. Jag unnar alla det lugn som kommer av att veta att man inte har kniven mot strupen om det skulle dyka upp någon större oförutsedd kostnad. Det kan vara ett dyrt tandläkarbesök, någon vitvara som går sönder eller att det faktiskt är så kallt att man behöver en ny vinterjacka. För att kunna kalla sig vuxen på riktigt ska man kunna ta ansvar och betala för sig själv, säger Magdalena.

Så hur vet man hur mycket pengar som är lagom att ha undanstoppat på kontot?
Enligt lyxfällan-experten beror detta helt på vad man har för kostnader i sin vardag. Vad måste du ha in varje månad för att täcka de nödvändiga kostnaderna i ditt liv så som hyra, mat och transport?

– För att slippa behöva ta dyra paniklån om något oförutsett händer rekommenderar jag att du har ett par tre månadshyror undanlagda eller åtminstone något femsiffrigt, säger hon.

Att spara pengar är inte alltid det lättaste. Magdalenas bästa tips för att få siffrorna att öka på sparkontot är att vara disciplinerad. Enligt henne gäller det att verkligen bestämma sig för att en viss summa pengar alltid ska finnas på kontot och att de pengarna inte ska användas till nya kläder eller fika. Sparpengarna ska betraktas som inte tillgängliga i vardagen.

– Ett konkret förslag är att lägga undan denna buffert på ett eget konto där man kanske binder pengarna en lite längre stund. Då kan man eventuellt också få lite ränta på pengarna. Man kan också binda dem i fonder, då är det ännu mer svårtillgängliga och svårare att slösa bort i onödan, förklarar hon.


Sharon_Lavie_-foto-Martin-Olson

Sharon Lavie är familjeekonom på Ikano Bank.Foto: Martin Olson

Expert 2: Sharon Lavie:
– Bufferten är en krockkudde

Sharon Lavie arbetar som familjeekonom på Ikano Bank. Hennes tidigare erfarenheter som budget-och skuldrådgivare gör henne till en riktig expert på hur man lägger upp sin privatekonomi.

Hon beskriver en buffert som en krockkudde i ekonomin. Den gör att du kan ta hand om oförutsedda situationer utan att vardagen påverkas för mycket. Den här typen av vardagsbuffert har kanske många med sin sambo eller partner, men Sharon tycker också att alla bör ha en egen privat buffert.

– Den brukar kallas för Fuck-off kapital eller frihetskapital med ett finare ord. Det är separat buffertsparande som ska vara enskilt och avskilt från allt annat. Det ska finnas där när du vill lämna en dålig relation, en arbetsplats du inte trivs på, om du vill börja studera eller byta karriär senare i livet, förklarar hon.

Enligt Sharon är bufferten det viktigaste sparandet. Det är där du ska börja om du inte har några besparingar alls. För att få fart på sparandet, börja med en summa som din ekonomi klarar av och göra en automatisk överföring från ditt lönekonto till ett sparkonto så fort lönen kommer in. Då blir sparandet av. Lita inte på att du har pengar kvar i slutet av månaden.

När det kommer till storleken på din buffert tycker Sharon att det beror på hur din levnadssituation ser ut. Bor du i hyreslägenhet eller hus? Ett ägt boende tillexempel kräver oftare dyrare reparationer.

Så stor buffert behöver du:

  • Ensam i en hyresrätt – En buffert på omkring 1-2 månadslöner.
  • Ensam i en bostadsrätt – En buffert på omkring 2 -3 månadslöner.
  • Sambo i villa – Bufferten bör ligga på 3-4 månadslöner.
  • Familj i bostadsrätt/villa: Bufferten bör ligga på 4-5 månadslöner.

Pingis-Hadenius-Foto-Karl-Nordlund

Pingis Hadenius är entreprenör och driver bolag tillsammans med Isabella Löwengrip. Foto: Karl Nordlund

Expert 3: Pingis Hadenius:
– Det viktigaste är att komma igång.

Tillsammans med Isabella Löwengrip driver Pingis Hadenius ett miljon-imperium. De har skrivit boken Ekonomista som handlar om hur man tar makten över sin privatekonomi. När det kommer till ett buffertbyggande, tycker Pingis att man ska se på sparande på samma sätt som man gör med träning.

– Börja på en rimlig nivå och öka sakta men säkert. Jag sparar 25-50 procent av min inkomst, men en normal och bra nivå är 10 procent och att man håller det, månad efter månad, säger hon.

Vad för summa tycker du man ska ha i sin buffert?
– Jag tycker tre månadslöner. Själv har jag dock tio månadslöner i likvida (lättillgängliga) medel. Jag har alltid sett till, ända sen jag var liten, att spara. Jag njuter av den tryggheten och flexibiliteten det skapar.

För att kunna spara ihop till de där tre månadslönerna – börja med att se över de små kostnaderna. Var inte för hård mot dig själv, utan ge dig själv en klapp på axeln för varje litet framsteg. Som att avstå bubbelvatten eller kafékaffet som på ett år kan bli 5000 till 15 000 kronor om det är en daglig vana.

Ett annat tips från Pingis är att använda sig av digitala verktyg och föra en mobildagbok över dina framsteg. Det får sparandet att kännas positivt och inte som ett negativt måste.

– Prata också med andra! Att dela tips och trix med vänner och familj sporrar dig! Vi har till exempel en facebookgrupp som heter Ekonomista där över 100,000 kvinnor delar med sig av privatekonomiska tips och frågor. Det är väldigt fint att se. Det viktiga att komma igång och att fortsätta regelbundet, då kommer framstegen, säger Pingis.

Av: Moa Alfredsson