Ibland händer det som inte får hända – samtidigt! En rotfyllning, frysen lägger ner, bilens avgassystem behöver bytas ... Här är expertens bästa råd för hur du löser akutsituationer i ekonomin.

Expertens guide till smarta, snabba lån

  • Det bästa är att spara ihop pengar först och spendera dem sedan.
  • Behöver du låna, börja med att se om du har utrymme i bolånet. Men kolla vilka effekter det får när det gäller amorteringar.
  • Missa inte att räntan på ditt kreditkort ofta är högre än räntan på ett privatlån.
  • Ta inte konsumtionslån eller sms-lån.
  • När du ska ansöka om ett privatlån använd dig av en jämförelsetjänst så du slipper få många kreditupplysningar tagna på dig.
  • När du jämför lån, titta alltid på den effektiva räntan.
  • Har du fler än ett privatlån – kolla om du kan få en lägre ränta om du slår ihop dem till ett lån.

ekonomi_0420

Visst vore det trevligt med de där sparade månadslönerna och ekonomiska buffertarna, som vi vet att vi borde ha. Men livet är inte alltid perfekt – och ibland kommer det emellan. Och vad gör man då? När man behöver snabba pengar, men helt enkelt inte har de där tusenlapparna undanstoppade på sparkontot?

Christina Sahlberg arbetar som sparekonom på Compricer, en jämförelsesajt för privatekonomi, och enligt henne finns det flera mer eller mindre bra lösningar när du behöver pengar snabbt till en nödsituation.

ekonomi_compricer_0420

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer. Foto: Adrian Beck

– Som jag ser det så finns det fem olika sätt att lösa problemet. Ett: Du kan göra det du absolut måste, kanske rotfyllningen, men vänta med att fixa bilen till dess att du sparat ihop pengarna. Två: Du kan gå igenom vinden och sälja prylar du inte behöver för att få in pengar till dina utgifter. Tre: Låna pengar av en vän. Fyra: Betala med ett kreditkort. Eller Fem: Ta ett lån hos banken.

Om det inte är ett alternativ att vänta eller låna pengar av svärföräldrarna eller mamma, så fungerar banken ofta som en sista utväg. Att betala med kreditkort kan också vara ett alternativ, enligt Christina – men bara om du vet med dig att du kommer hinna betala tillbaka pengarna innan räntan sätter igång att ticka.

Ofta har du en räntefri period när du handlar med ett kreditkort, vilket kanske kan räcka för att du ska hinna tjäna in pengarna du behöver. Använd dock inte kreditkortet om du redan nu vet att det kommer att ta lång tid för dig att betala av krediten, eftersom räntorna kan stiga till hiskeliga nivåer. Kreditkortets ränta kan ligga på upp emot 20 procent, vilket gör dina köp mycket dyrare än vad de behöver vara.

Det bästa du kan göra för att hålla kostnaderna nere när du befinner dig i en ”jag måste få in pengar akut” – situation, är enligt Christina att utöka ditt bolån om du har ett sådant och om utrymme finns. Räntan på bolån är nämligen betydligt lägre än räntan på ett privatlån. Var dock uppmärksam på att ditt utökade lån kan betyda att du åker på ett amorteringskrav som du inte haft tidigare.

– Ett bolån har man ofta under en längre tid, vilket kan betyda att det kostar mer än ett privatlån i slutändan. Så om du utökar ditt bolån, försök att samtidigt öka din amortering.

Om du inte äger en bostad kan du ta ett privatlån, det vill säga ett lån som inte är knutet till ett specifikt objekt. Det viktigaste att tänka på om du ska ta ett privatlån är att inte bara gå till första bästa bank – jämför bland flera långivare för att få lägsta möjliga ränta.

Genom att använda dig av en jämförelsetjänst som till exempel Compricer, Lendo eller Zmarta, kan du få erbjudanden från ett flertal banker med endast en kreditupplysning.

Det är en fördel eftersom antalet kreditupplysningar gjorda på dig signalerar hur kreditaktiv du är. Om långivare ser att det tidigare gjorts en hel del kreditupplysningar på dig, kan de ta det som ett tecken på att du har ansökt om många lån, eller att många företag är osäkra på din ekonomiska situation. Det kan göra att långivaren ser en risk i att ge dig ett lån, vilket i värsta fall kan betyda att du inte får något lån alls.

Men att inte jämföra lån är inget alternativ, enligt Christina Sahlberg:

– Det vanligaste misstaget många gör är att de endast går till en bank när de behöver ett privatlån. Kanske banken man redan har ett bolån hos. Men det är alltså ingen bra idé, eftersom räntan skiljer sig rejält mellan bankerna. Så jämför alltid först.

Vad ska jag tänka på om jag behöver ta mindre och snabba lån?
– Det finns två typer av lån du bör undvika, och det är konsumtionslån och sms-lån. Konsumtionslån är lån du får när du handlar på kredit i till exempel klädaffärer eller hemelektronikkedjor. Ofta ligger den effektiva räntan på 20-30 procent, så undvik dessa lån i största möjliga mån.

– Sms-lån och snabblån är en typ av kredit där låntagaren lånar mindre summor via sms eller internet. Lånesumman beviljas och betalas ut snabbt och ska ofta betalas tillbaka inom 30 dagar. Den effektiva räntan är ofta väldigt hög, vilket gör dessa lån till en kostsam kortsiktig lösning, som du bör göra allt för att undvika.

Av: Moa Alfredsson