Taras nya experter på vardagsekonomi Charlie Söderberg och Mathias Andersson svarar på läsarnas frågor om ekonomi.

Hur mycket ska en tonåring få slösa?
Vi har stora diskussioner hemma hur mycket vår tonåring (pojke 17 år) ska betala själv.

Han får sitt studiebidrag och min man tycker att det ska räcka till nästan allt. Vill han köpa nya fotbollsskor får han spara ihop till det. Sedan får han hitta extrajobb om han vill ha något utanför det.

Jag tycker han har tillräckligt mycket att göra i skolan och vi kan vara generösa och köpa dyrare grejer åt honom. Är jag för snäll?
Tonårsmorsan

Charlie och Mathias svarar: Få frågor skapar så mycket känslor som frågan om veckopeng och månadspeng.

Charlie har till och med skrivit en bok som ägnar nästan 100 sidor till detta… En av de viktigaste saker du kan ge dina barn som start är ekonomiskt självförtroende och förmåga att jobba mot uppskjuten belöning.

Båda dessa kan du lägga grunden till genom en bra modell för månadspeng. Det är ett enkelt verktyg för att lära sig om pengar och pengars värde. Frågan är kanske inte ”hur generösa/snåla skall vi vara?” utan snarare ”Hur kan vi hjälpa vår tonåring att ha bra ekonomiska muskler redan innan han flyttar hemifrån?”.

Undersökningar visar att för en sjuttonåring ligger månadspengen normalt mellan 650-1050 kronor, men lika viktigt som summan är att ni är överens om vad som krävs för att hen ska få detta och exakt vad det skall räcka till.

Bestäm innan så slipper ni diskussioner och tjafs efteråt. Stöd sedan din tonåring i att skapa en plan för att få pengarna att räcka hela månaden. Kanske är det läge att lägga upp en budget.

Sedan är det viktigt att ni båda står bakom beslutet och är konsekventa med att följa det. Om ni ger tonåringen studiebidraget med orden ”detta skall räcka till kläder” tar ni bort ett ovärderligt läroögonblick om ni sedan sticker extra pengar till vinterjackan eftersom ”pengarna är slut”.

Att tusen gånger bli tjatad på om att ”den som spar han har” är inte all sen lika effektivt inlärning som att faktiskt få frysa vid bussen ett par veckor för att man brände vinterjackspengarna på fika med kompisarna under sommaren.

Som extra inspiration kan du också lyssna på vårt poddavsnitt med Jan Bolmeson om barn, pengar och veckopeng (avsnitt 33)


Var med i Charlie och Mathias podd och få hjälp med din ekonomi. Eller ställ frågor här till Mattias och Charlie (du får självklart vara anonym). Det kan handla om allt som rör dig vardagsekonomi.

Maila din fråga till: ekonomikollen@tara.se