Välkomna Charlie och Mathias, Taras nya experter i vardagsekonomi. 

Hej Charlie Söderberg och Mathias Andersson, vad kan man fråga er om? 
– ”Man kan fråga oss allt som har med ekonomi att göra”. Bra ekonomi som vill bli bättre och ”dålig ekonomi som vill bli bra” är lika välkomna. Extra glada blir vi om vi får frågor om hur man förändrar sitt sätt att tänka och att prata om sin ekonomi.

Ni var tidigare programledare för Lyxfällan. Er viktigaste lärdom? 
– Vi såg att det som gör att människor fattar destruktiva ekonomiska beslut inte är brist på räkneförmåga, utan avsaknaden av stöd till ett genomtänkt resonemang om hur man vill ha det i dag och i morgon och hur det livet kan finansieras.

Är vi inte ganska dåliga på att prata pengar i Sverige … Vad beror det på? 
– Klimatet har verkligen blivit mycket bättre. När Lyxfällan började i TV3 för tolv år sedan var det ett stort tabu att prata pengar. Men fortfarande finns ett stigma kvar kring pengar, som att det är fult att vilja ha mer pengar men samtidigt lika fult att ha slut på dem … Det hoppas vi bidra till att luckra upp.

Ni har också en egen podd, Ekonomi på riktigt, som Tara samarbetar med. Berätta om den. 
– Podden är vårt alldeles egna kompisprojekt där vi äntligen kan prata ekonomi hundra procent på vårt eget sätt. Vi växlar intressanta gäster med pålästa experter. Högt och lågt, men alltid kul och avslappnat.

Vad har ni för bakgrund? 
– Mathias äger en redovisningsbyrå och hjälper svenska artister med ekonomi och förhandlingar. Charlie utbildar privatpersoner i hur man får ett rikt liv med mer tid, mer pengar och mer energi.

Och till sist: Är ni en Spara eller en Slösa? 
– Vi tillhör Spara och Slösas lite okända lillasyster ”investera”. Genom att inte bara jobba för pengarna utan även låta pengarna jobba för oss skapar vi en ekonomi där vi kan unna oss och våra familjer det livet vi vill ha.

Var med i Charlie och Mathias podd och få hjälp med din ekonomi. Eller ställ frågor här till Mathias och Charlie (du får självklart vara anonym). Det kan handla om allt som rör dig vardagsekonomi. 

Maila din fråga till: ekonomikollen@tara.se

Podd ekonomi pa riktigt logga

Charlie och Mattias driver podden: Ekonomi på riktigt, som Tara samarbetar med.