Ekonomin ska inte få stjälpa din vardag. Du ska känna dig trygg i dag – och i morgon, till och med om du råkar ut för en sol- och vårare. Charlie och Mathias som driver podden Ekonomi på riktigt, guidar Taras läsare.

Låt pengar stärka relationen

Till att börja med en stor eloge till Eva som delar med sig av sina erfarenheter av att ha blivit sol-och-vårad och att hon väljer att inte vara bitter.

Det gör ont i hjärtat att höra vad hon har blivit utsatt för! Tyvärr ser vi liknande fall då och då, även om det är ovanligt.

Lärdomen är att vi alla behöver engagera oss i vår egen ekonomi på en sådan nivå att vi faktiskt har kunskap om vad som pågår och inte bara lita på att någon annan – en partner, en rådgivare, en bankman – fixar det där.

I relationer ser vi mycket ofta att den ena parten är mer insatt i ekonomin än den andra. Det kan ju vara naturligt om man har olika kompetenser, men nackdelarna med att en kan mycket mer är många.

Den största risken med att inte vara insatt i ekonmin är förstås om relationen tar slut och du inser att du inte kan klara dig ekonomiskt.

En annan är att det försvårar de ekonomiska diskussionerna hemma, ja till och med kväver dem. Alltför ofta blir den som är insatt mer och mer kunnig, medan den andra ger upp.

Så om du inte gjort det förr är det dags: Sätt dig in i och ta makten över din och familjens ekonomi! Vi kan lova att när du väl gör det kommer engagemanget leda till att det blir riktigt kul.

Börja med ha avstämningar med varandra och skriv ordentliga papper på alla viktiga ekonomiska överenskommelser. Vem la till exempel in kontantinsatsen till lägenheten? Vem köpte bilen? Och fyrhjulingen till landet? Renoveringen av köket?Vem står för de vardagliga inköpen?

Grundregeln är att ha så mycket som möjligt på papper medan ni är överens. Känns det tufft går det utmärkt att ta hjälp av en familjejurist eller av din bank.

Se till att du aldrig behöver fråga din bank: ”Har jag råd att skiljas?”. Det är svårt att skapa en trygg framtid om man inte själv har svar på den frågan. Gör inte ekonomin till ett orosområde, gör det till en riktig styrka både för dig och för relationen!

Att som i Eva fall bli lurad av sin partner är ju extra jobbigt, men också här hade det hjälpt att löpande våga prata pengar. Var kommer de ifrån? Vart har de tagit vägen? Hur är de fördelade? Vem står på lånet och vem står som ägare av den nya bilen eller den där designermöbeln? Du måste ha tillgång till konton, avtal och dylikt så att du är med på vad som händer.

Och till sist är det superviktigt att aldrig, aldrig, aldrig skriva under papper om du inte förstår vad de betyder! Hur kär du än är. Det finns en anledning till att många viktiga papper måste signeras och om du skriver på utan att läsa allt ordentligt, eller inte helt förstår, har du ett riktigt dåligt rättsläge om något skulle gå fel i framtiden.

Kom ihåg: Din partner har inte rätt att ta illa upp för att du vill läsa och förstå innan du skriver på något! I så fall är det verkligen en varningsklocka!

Charlie & Mathias tipsar – Ta maken över din ekonomi!


  • Tänk efter före. Förbered dig på att det värsta kan hända, som att det blir skilsmässa eller att någon dör. Ibland innebär det svåra och jobbiga samtal, men de är otroliga viktiga för framtiden.
  • Dina pengar är dina. Dela inte konton där du får in din lön och liknande. Ha inte uttagsrätt till varandras konton.
  • Vem äger vad? Gör redan från början upp om vem som betalar vad. Skaffa aldrig gemensamma lån för något som bara den ena parten står som ägare till. Gör i så fall en äganderättsförklaring som dokumenterar vem som äger vad, eller se till att båda står med på köpekontrakt.
  • Skriv avtal. Om ni ska bli sambor, köpa boende tillsammans och bidra med olika stor insats, skriv samboavtal. Då vet du att du får tillbaka din insats vid försäljning, separation eller dödsfall.
  • Låna klokt. Använd bolån endast till att investera i bostaden – aldrig till prylar, resor, bilar med mera.
  • Få fullmaktskoll. Ta proffshjälp för att skriva en fullmakt. Det räcker med att ett ord blir fel och vips kan fullmakten användas till något du inte avsåg.
  • Säkra framtiden. En framtidsfullmakt kan vara bra. I den väljer du vem som får hjälpa dig vid sjukdom/demens eller liknande. Annars utses en ”god man” och den väljer du inte själv.
  • Ta hjälp! Om du hamnar i en knipa som påminner om Evas, och inte har råd med jurist, vänd dig till konsumentrådgivningen i din kommun. Be om råd. Kom ihåg att du inte är ensam!