Det kan vara ett av dina tuffaste beslut. Men är du missnöjd med ditt jobb, så är det kanske inte jobbet det är fel på. Det kan vara ditt liv du måste förändra.

ekonomi_pernilla_schuster

Johanna Schuster
Ålder: 37 år
Familj: Lever med Oskar och deras två barn Bonnie och Botilde, 1 och 3 år.
Bor: På landet i Söderbykarl, lite norr om Norrtälje
Jobbar som: Livsdesigner, kommunikatör och inredare.
Hemsida: www.wanderingliving.com


Johanna Schuster kallar sig livsdesigner och lever precis det liv hon drömt om. Men vägen dit har varit kantad av tårar, ångest och beslut som skakat om henne i grunden.

För på ytan hade Johanna allt. Bra jobb som kommunikatör på stora företag, lägenhet i Stockholms innerstad, jobbresor i hela världen. Ändå tog det stopp.

– Allt jag ägde, ägde mig, säger Johanna. Det var bara yta.

Tara träffar Johanna tillsammans med våra ekonomiska experter Charlie Söderberg och Mathias Andersson. Och det blev ett samtal kring den nästan existentiella frågan: Lever du för att jobba eller jobbar du för att leva det liv du vill?

(Hör hela intervjun på ekonomipodden På riktigt.)

–Jag bytte arbete sju gånger på sex år, flyttade samtidigt 14 gånger, mellan tre olika städer. Jag trodde hela tiden det var fel på jobbet, att det skulle bli bra på nästa.

–Men det handlade inte om jobbet, det handlade om livet, säger Johanna.

Till slut var ångesten så stark att Johanna bara satte sig ner på gatan och började gråta på väg till jobbet. Hon blev sjukskriven och lämnade allt.

Ögonöppnaren blev en workshop där kursledaren ställde två till synes enkla frågor:

Hur vill du leva?
Hur kan du tjäna pengar på det livet?

– Det fick mig att omvärdera allt. Vad är viktigt för mig – egentligen? Vad behöver jag för att må bra?

Johanna kom fram till att hon inte alls ville bo i stan till exempel, utan att hon längtade till landet.

Jag insåg att jag kunde hyra ut min lägenhet i Stockholm och för de pengarna ha råd att hyra ett torp, äta mat och få mer tid till sådant jag längtade efter.

ekonomi_pernilla_schuster1

En annan insikt var att kommunikatören Johanna inte alls är en extrovert person, som första intrycket kan ge sken av. Tvärtom har hon ett stort behov av ensamhet och att pressa in sig i en 9-5-mall gjorde att hon mådde dåligt.

–Jag kände mig fången, fast, instängd… Till slut kom jag fram till att ett rikt liv för mig inte handlar om pengar utan om att ha möjlighet att planera min tid själv.

Men vad gör man då om det gnager lite i magen varje gång det är dags att gå till jobbet. Hur ska jag kunna göra något annat, med dyra lån och barn att försörja?

–Ställ dig frågan – vad händer om du inte gör något? säger Johanna.

Charlie Söderberg har gjort en liknande resa, han höll också på att gå sönder i ett arbete där han ständigt skulle prestera och vara närvarande. Men förstod också han att det till slut handlade om att förändra sitt liv istället för att förändra sitt arbete.

– Men det är väldigt provocerande att säga att jobbet inte är centralt i ditt liv, säger han.

– Ja, fortsätter Johanna, för mig var det verkligen en aha-upplevelse att förstå att bara för att alla andra går till kontoret varje dag, behöver inte jag också göra det… Det finns andra sätt att försörja sig på.

Men för de flesta är det kanske mest realistisk att göra förändringar stegvis ”den lilla stenens kraft” som Charlie säger.

Börja med att fundera vilka tre saker är viktiga för dig, tipsar Johanna. Få mer flexibla tider? Slippa pendla? Är det att jobba utomlands? Prata med din chef. Det kommer du ofta långt med.

Se också dig själv och dina kunskaper med nya ögon. Älskar du att baka? Kanske kan du jobba med ekonomi på ett bolag i bageribranschen? Kan du använda ditt stora intresse på ett nytt sätt? Johanna berättar om en kvinna med hög position i näringslivet som hon hjälp. Kvinnan älskade mode – så varför inte hjälpa andra näringslivstoppar att få en perfekt jobbgarderob?

Och räkna! Plus och minus. ”Vad behöver jag? Så mycket behöver jag tjäna varje månad för att få det” säger Johanna.

För det är stor skillnad på att ha ett jobb och på att försörja sig.

ekonomi_pernilla_schuster_familj

För Johanna blev drömmen om landet verklighet snabbare än hon trott. I samma veva som hon blev sjukskriven träffade hon bonden Oskar som var hennes totala motsats, lugnt och stabil på sin gård utanför Norrtälje. Idag har de två barn och Johanna försörjer sig på att jobba med sina stora intressen, inredning och kommunikation men också som livsdesigner.

– Ja, jag tänkte att fler måste känna som jag. Så idag coachar jag andra med att hitta bättre balans mellan jobb och arbetsliv. Jag hjälper dem med hur de kan försörja sig, utifrån hur de vill leva.

Så om du är sugen på förändring, var börjar du? Både Johanna, Charlie och Mathias är överens: Första steget är att ta ett möte med dig själv och våga ställa frågan – trivs du med ditt liv?

Om inte är det dags att börja visualisera dina drömmar.


Johannas tips för att våga bryta upp

  1. Ta reda på hur viktig framgång är för dig. För att hitta balans behöver du prioritera. Är pengar viktigast, eller ska ditt jobb hjälpa dig att få ut så mycket som möjligt av ditt liv? Lyssna på dig själv och vad du vill och behöver för att trivas. Fokusera mindre på hur andra lever och hitta ditt sätt att förhålla dig till jobbet och livet.
  2. Hitta DIN balans. Många som inte är nöjda med sitt liv fokuserar för mycket på vad som är fel med jobbet, än det som motverkar balans i livet hemma. Vad skulle du behöva mer eller mindre av i ditt liv för att må bra?
  3. Fundera på hur jobbet kan bli en del av livet istället för tvärtom. Fundera på hur du kan kombinera intressen, kunskaper, erfarenheter och talanger du har för att skapa inkomstkällor. Och glöm inte bort att det går att kombinera flera olika inkomstkällor och göra olika saker olika delar av året.
  4. Formulera delmål och mål. Dela upp det i små genomförbara steg. Börja med att sätta upp ett huvudmål, “inom ett år ska jag…” Ta ner det målet till delmål.
  5. Gör en budget. Ta reda på vad du behöver få in i inkomst varje månad för att trivas och kunna hantera fasta utgifter. Finns det något du skulle kunna förändra här för att få mer av det du drömmer om?

Av: Anna Liljeberg Foto: Johanna Schuster