Tycker du att det är pinsamt att prata pengar? Du är inte ensam! Men att prata ekonomi kan göra dig till en vinnare – både när det gäller plånboken och relationen.

Privatekonomi är något vi alla måste hantera och förhålla oss till. Men trots att det är något vi alla har gemensamt, är det fortfarande tabubelagt att prata pengar. Enligt en ny Sifoundersökning, som publicerades under 2019, känner sig mer än varannan svensk obekväm med att prata om sin ekonomi.

Nästan 60 procent av kvinnorna i undersökningen, och närmare 50 procent av männen, kände helt enkelt att det är jobbigt att prata pengar.

Monika Emanell arbetar på som psykolog, och hon menar att det finns många anledningar till att just pengar blivit ett sådant hysch-hysch-ämne.

– Det finns en massa orsaker till att vi är rädda för att prata pengar. Det kan vara allt från att man är rädd för att göra andra avundsjuka, eller att man känner sig i underläge för att man upplever att man har mindre pengar än andra. Ofta tror jag att det handlar om jantelagen.

Vad kan vi vinna på att börja prata pengar?
– Mycket! Till exempel kan man få känslomässigt stöd med ekonomiska problem. Eller så kan man få nya idéer kring hur man ska handskas med sin ekonomi. Du kan få närmare relation till en partner genom att prata om något så privat som pengar. Och då kanske man känner sig mer fri att ta upp andra privata ämnen.

Det finns alltså många fördelar med att våga prata om pengar. Men hur går vi då praktiskt vidare, nu när vi konstaterat att vi inte vinner något på att hålla tyst?

Ingela Gabrielsson arbetar som civilekonom på Nordea, och hon har hjälpt många par att ta gemensamma ekonomiska beslut.

Hon menar att om man vill bygga en långvarig relation med en annan människa, måste man kunna prata om pengar. Målet är att det ska bli något som man kan prata lättsamt om över middagsbordet. Men för att komma dit måste man vara ärlig med vad man själv har för relation till pengar.

– Relationen till pengar kan se väldigt olika ut beroende på uppväxt och kultur. Men också beroende på vad man själv har för lön och sparande. Detta måste man prata om för att kunna bygga upp något tillsammans. Har ni olika ekonomiska bakgrunder kan ni ju lära mycket av varandra.

Den största anledningen till att vi tycker att det är jobbigt att prata pengar har med uppfostran att göra. Sifos undersökning visar att var fjärde svensk är uppfostrad i ett hushåll där pengar varit ett känslig ämne – och föräldrars sätt att handskas med pengar är något vi ofta tar med oss in i det egna vuxenlivet.

Men detta är inget att känna sig nedslagen över. Tvärtom. Ingela Gabrielsson menar att man kan utnyttja det faktum att föräldrar är det största ekonomiska föredömena till sin fördel: Du som förälder kan bryta tabu-kedjan i dag.

– Jag tycker att man ska låta barnen själva få testa att hantera pengar, för att de ska bli mer bekväma med det. Låt barnen till exempel ha en veckopeng eller månadspeng. Då får de större förståelse för hur mycket pengarna räcker till. Samtidigt kan man prata med sina barn om hur man kan tänka när det kommer till pengar. Man kan förklara att om du till exempel vill köpa något dyrt, ja, då kanske du måste spara lite innan.

Ingela Gabrielsson tycker också att man ska involvera barnen i familjens ekonomiska situation för att avdramatisera pengar.

– Jag tycker att man ska vara ärlig med att man vi till exempel inte har råd att resa till Thailand på vinterlovet. Men man kan sätta upp ett annat ekonomiskt mål tillsammans att spara till, något mer realistiskt. Barn förstår sådant. Det är inget konstigt. Ju mer man pratar, desto bättre.

Hur pratar man då pengar i en relation? Ingela Gabrielsson tror att många undviker att prata om pengar i en kärleksrelation eftersom man är orolig för att det ska leda till konflikter. Därför tycker hon att man ska ha en tydlig plan för hur man ska lägga upp sin gemensamma ekonomi.

Bäst tycker hon att det är att ha både ett gemensamt och ett privat konto. Hon tycker att man ska bestämma hur mycket man fördelar till exempel utgifterna , och att detta ska vara beroende av inkomst. Det vill säga den som har högre inkomst ska betala mer av det gemensamma kostnaderna. Det som blir över efter att alla räkningar betalats är egna pengar, som man kan göra vad man vill med.

– Om man har gemensamma pengar kanske en har en dyr hobby och tar pengar till den, medan den andra gillar att gå i skogen på sin fritid, vilket inte kostar några pengar alls. Efter några år kanske det där börjar skava lite grann. Det blir inte bra. Man måste ha eget utrymme. Jag tror också det skapar mer jämställdhet i relationen.


Så övar du på att prata pengar

Här är psykolog Monica Emanells bästa tips för hur du blir bättre på ekonomi-snack.

  1. Ta upp ämnet och se hur den andra reagerar. Utvärdera därefter och se om du känner dig bekväm att berätta mer. Testa det här med flera personer för att hitta någon som känner samma behov av att prata pengar som du.
  2. Tänk på allt du kan vinna på att prata pengar. Det blir ett sätt till att motivera dig till att våga ta upp ämnet. Du kommer förmodligen att känna dig mindre ensam efteråt, eller upptäcka att du får närmare relationer när du pratar förtroliga saker. Du har allt att vinna.
  3. Glöm inte att vi alla är olika. Kanske tjänar du mer pengar än din väninna, men hon trivs mycket bättre på sitt jobb. Eller så är du inne i en ekonomisk svacka, men har en partner du kan lita på till hundra procent. Vi har alla olika för- och nackdelar i våra liv.

Av: Moa Alfredsson