Bonusfrågan: ”Ska vi betala lika mycket när hans barn äter mer?”

"Jag tycker det känns konstigt att betala för någon annans barn, vad tycker ni?" Moa och Clara Herngren svarar på läsarnas frågor som rör bonusfamiljen.

Fråga: Jag bor med min man och hans två tonårssöner, 14 och 16 år gamla. Själv har jag en dotter som är tio år gammal. Jag och min man tjänar ungefär lika mycket, han tjänar kanske något mer än jag men det är ingen jättestor skillnad.

Problemet är att hans barn äter mycket mer än vad min dotter gör och matkontot drar iväg rejält. Dessutom bor sönerna heltid hos oss eftersom deras mamma är död.

Jag känner mig som en hemsk människa men jag irriterar mig mer och mer på att jag betalar en stor del av deras mat, eftersom det oftast är jag som handlar och lagar maten. Ibland ber jag min man sätta in pengar på kontot om jag har storhandlat, men då känner jag mig som en snål person.

Jag har ju inte dåligt med pengar, ändå tycker jag att det känns konstigt att betala för någon annans barn. Vad tycker ni?

Clara svarar: Det är ofta svårt och känsligt när det kommer till pengar och ekonomi. Jag tror att det är bra att gå till sig själv och känna efter vad som känns rimligt.

Personligen tycker jag som grund att det är skönast om man kan vara generös (förutsatt att man har ekonomi till det förstås, men det låter i din beskrivning som du har det).

Generositet har nämligen en förmåga att smitta av sig. Om du älskar din man och tror på er relation och dessutom upplever honom som generös, så tycker jag att du ska försöka acceptera att situationen är som den är, det vill säga att hans barn kostar mer än ditt och att du är med och betalar för det.

Sedan blir det ju roligare och härligare om din man också ser att du gör det och uppskattar det, inte bara tar det för givet. Det är viktigt att sätta sig ner tillsammans och prata igenom ekonomin, vilket många drar sig för att göra.

Men om man inte tar tjuren vid hornen är risken att det som du beskriver ligger och skaver. Sätt er ner och gör upp en plan. Kanske ni kan ha ett gemensamt konto för gemensamma utgifter?