Bonusfrågan: ”Ska vi betala lika mycket när han tjänar mer?”

Fråga: Jag och min kille har varit tillsammans i lite drygt tre år. Vi har båda två barn sedan tidigare, men inga gemensamma barn.

Nu har vi för första gången köpt ett gemensamt boende. Han går in med 70 procent och jag med 30 procent – det är vi båda helt överens om. Däremot tycker han att vi ska dela lika på resten av utgifterna, medan jag tycker att han ska betala mer eftersom han har högre lön. Jag trodde att det var en självklarhet!

(Jag tjänar cirka 27 000 i månaden och han cirka 40 000 i månaden.) Vi har inte riktigt pratat om hur det här känns för oss. Han bara nämnde det och jag blev chockad och svarade typ ”jaha”.

Jag tycker det är ocharmigt och osexigt att vara så snål. Jag förstår ju att jag måste säga något, men vet inte hur eller vad. Jag vet att jag älskar honom, men nu fick jag lite panik. Det här har verkligen gjort mig orolig. Vad ska jag göra?

Moa och Clara svarar: Försök att börja prata om situationen för att förstå varandra bättre. Vad du uppfattar som snålt kanske din partner har en tanke bakom? Han kanske tycker att det är självklart att ni betalar för era egna barn och då är det naturligt att betala hälften var?

En metod som brukar fungera bra är att man turas om att berätta hur man upplever situationen. Sedan får den andra partnern återberätta och därefter betygsätter ni mellan 1 och 10 poäng hur väl hen uppfattat det som du tänker och känner.

Upprepa övningen tills din partner får 10 poäng – det vill säga helt och hållet förstår din upplevelse. Sedan vänder ni på övningen och din partner får berätta och du får återberätta tills du har 10 poäng.

Det här handlar inte om att du måste hålla med din partner utan om att ni lyssnar och försöker förstå varandra. Om du inte tar upp det här, kommer det att ligga och gnaga och tära på kärleken er emellan.

Tips!
Att prata om ekonomi är ett av många svåra samtal i en bonusfamilj. Här är advokat Mia Edwall Insulanders bästa tips för att lättare hantera dem:

  1. Skriv ner vad du vill prata om i förväg och välj en neutral plats att samtala på.
  2. Ta hjälp av en neutral person, som en vän eller en terapeut.
  3. Gå gemensamt till en jurist som är specialiserad på familjerätt eller till socialtjänstens familjerätt om ni vill prata om barnen eller ekonomin runt dem.
  4. Ta någon ni känner som exempel eller referera till något du hört eller läst bara för att få igång ett samtal om hur ni ska tänka om något liknande händer.

Ur boken: Fältguide för Bonusfamiljen av Moa Herngren