Min man har svårt för min dotter, vad ska jag göra? Moa och Clara Herngren svarar på läsarnas frågor som rör bonusfamiljen.

Fråga: Jag och min man älskar varandra otroligt mycket och jag känner verkligen att han är mannen i mitt liv. Han har två utflyttade barn och jag har en tioåring och en trettonåring.

Problemet är att han har väldigt svårt för min dotter och det märks oerhört tydligt.

Han är alltid på henne mer än på min son och han beklagar sig ständigt över hur jobbig hon är.

Till saken hör att hon precis har kommit in i tonåren och det är därför inte så konstigt att hon är jobbig emellanåt, men tyvärr har han alltid stört sig på henne, även när hon var yngre.

Min son däremot kommer han jättebra överens med och tycker om att vara med.

Varje gång han säger till min dotter så blir det bråk och framförallt känner jag mig ledsen och besviken på honom efteråt.

Det påverkar verkligen vårt förhållande och det är som om något dör lite i mig varje gång han är hård mot henne.

Vad ska jag göra? Jag är rädd för att min kärlek ska ta slut om det fortsätter så här.

Moa svarar: Jag har själv varit i en liknande situation och det var väldigt svårt när ens partner och den man älskar inte tycker om det käraste man har – ens barn. Dessutom hamnade jag i lojalitetskonflikter hela tiden.

I vårt fall var min son i samma ålder som din dotter, så det var mycket tonårstjafs.

Då trodde jag att det handlade om bonusfamiljen, men det var nog lika mycket tonårsproblematik som hade funnits där även i kärnfamiljen.

Vår lösning var att bli särbor. Det var inget lätt beslut, men i längden det bästa för oss alla.

Nu när min son är äldre och har flyttat hemifrån, så bor jag och min man ihop igen.

Det är såklart inte alla som sådana möjligheter, men det kanske går att hitta andra lösningar där ni ger utrymme åt varandra?

Så här i efterhand kan jag se att det hade varit bättre om jag hade varit tydligare mot min man kring hur jag kände och inte försökte gå emellan och medla hela tiden.

Vi gick alla tre i familjeterapi, vilket var väldigt bra och ledde fram till att vi gemensamt fattade beslutet om att under en period ha två boenden.

Jag tror på att vara tydlig mot både ens partner och ens barn och sätta ord på det man tycker är jobbigt i stället för att hålla det inom sig och hoppas på att det ska bli bättre med tiden. Det blir sällan det av sig självt.

Undvik att bli diplomat mellan din partner och ditt barn, låt dem sköta sina egna konflikter, men våga också välja sida när du känner att något är fel.

Hjälp varandra att hitta lösningar som kan ge andrum när vardagskonflikter tär.

Clara svarar: Det låter som att du har det jobbigt med din man och din dotter. Jag uppfattar det som att det pågått ett tag, annars kan det ju vara så att vissa faser är tuffa, men kan gå över.

I bonusfamiljer så finns inte de naturliga kärleksbanden mellan familjemedlemmarna och därför blir det ibland extra tydligt att vissa personlighetstyper inte alltid passar ihop.

Jag vet inte hur mycket ni försökt prata om detta på tu man hand? Ibland kan man ju hamna i lite låsta lägen då.

En idé kan vara att försöka prata om detta i parterapi – om din man inte vill det – gå själv.

Där kan du reda ut och göra det tydligt för dig själv hur du ska gå vidare i detta. Det är ändå under flera år som din dotter kommer att bo hemma och då är det ju bra att försöka göra något konkret åt din situation nu.

Prova rollspel för en bättre relation

Prova att med rollspel tillsammans med din partner sätta er in i varandras situation. Byt roller och berätta för varandra hur ni tror att den andra upplever sin roll och situationen. Så här gör ni i tre steg:

  1. Utgå från en specifik händelse. Försök att sätta dig in i din partners upplevelse och spela ut den.
  2. Låt din partner reflektera över hur du spelade rollen. Vad var bra och vad stämde med verkligheten. Finns det något som han/hon missade?
  3. Prova igen och byt sedan roller.

Omslag 9-17.indd

Nytt nummer av Tara ute i butik juli 2017.