Bonusfrågan: ”Jag vill vara själv med min son”

Jag vill ha mer egentid med min son, vad ska jag göra? Moa och Clara Herngren svarar på läsarnas frågor som rör bonusfamiljen.

Fråga: I vår relation är det nog jag som är problemet. Jag lever i en bonusfamilj sedan fem år och vi har det allmänt rätt bra. Jag hade ett barn när jag träffade min fru och hon hade tre barn. Så varannan vecka bor vi alla tillsammans. Jag tycker om mina bonusbarn och min fru tycker om sitt bonusbarn. Så långt är allt bra.

Problemet är att jag vill umgås mer med bara min son. När alla barnen är hos oss så slukas han liksom upp i mängden av barn och jag får så lite tid med honom. Men han verkar nöjd och övriga familjemedlemmar också nöjda. Barnen vill till och med bo alla sina dagar med varandra hos oss – och att byta ut systemet nu där min son kommer två dagar före de andra barnen. Men det är det sista jag vill.

Folk brukar säga till oss att vi är en sådan perfekt bonusfamilj. Vi är så långt från tv-serien man kan komma, ha ha. Och jag är jätteglad för det såklart, men ändå skaver det att jag vill ha mer egentid med min son.

När jag tar upp det med min sambo så märker jag att hon blir obekväm. Hon tycker att jag är ego. I stället ska jag vara glad över att det viktigaste fungerar – att vi och barnen tycker om varandra. Vad ska jag göra?

Clara svarar: Vad fint att höra att det verkar fungera så bar i er bonusfamilj. Jag tror att det är många som kan känna igen sig i det som du beskriver. Att leva i en bonusfamilj handlar ju mycket om att kompromissa, och på din beskrivning så låter det ju som att du gör det.

Så just därför tycker jag att du ska stå på dig när det gäller ensamdagarna med din son. Det låter som att dessa är viktiga för dig, och därför ska du måna om dem.

En bra sak när du pratar med din sambo är att bekräfta att det fungerar bra och att du är glad över det. Att du längtar efter att få vara själv med din son har inte att göra med att du vill bort från henne eller hennes barn.

Det är viktigt hur man uttrycker sig i dessa ofta känsliga situationer. Försök att prata och beskriva utifrån dina behov och önskningar, men visa hänsyn så att inte hon och hennes barn känner sig exkluderade.

MISSA INTE: Kom i form med Tara på Mallorca