Bonusfrågan: Jag får inga barnfria veckor

Bonusfrågan: Vad ska man göra när bonusbarnen vill byta dagar fram och tillbaka och de barnfria veckorna minimeras? Moa och Clara Herngren svarar på läsarnas frågor som rör bonusfamiljen

Fråga: Jag och min man har bonusbarn varannan vecka. Nu har bonusbarnen blivit tonåringar och vill själva styra schemat allt oftare, de vill byta dagar fram och tillbaka.

Jag tycker det är jättejobbigt eftersom det blir ryckigt och svårt att veta när vi har barnen eller inte. Dessutom blir det sällan helt barnfria veckor.

Det kanske låter egoistiskt, men för mig är dessa lediga veckor viktiga för att återhämta mig och orka vara en bra bonusförälder.

Jag kan heller inte säga nej eller hitta på någon dålig undanflykt, eftersom det känns taskigt. Vad ska jag göra?

// Eva

Clara svarar: Ja, det här är verkligen ett dilemma. Det är ju viktigt att barnen känner sig välkomna, men även att du hinner återhämta dig.

Äldre barn (tonåringar) vill gärna känna att de kan påverka sin situation och ha tillgång till sina föräldrar på egna villkor.

Men om du lyckas gå dem till mötes här tror jag att det kan ha en bra påverkan på er relation.

Det som ibland upplevs som stora uppoffringar för bonusföräldrar, kostar liksom inte lika mycket för riktiga föräldrar eftersom de naturliga kärleksbanden finns där.

Vissa situationer kan absolut vara jobbiga, men känslan av att man är utnyttjad finns inte på samma sätt. På så sätt krävs det mer av bonusföräldrar än av föräldrarna.

Du kan också fundera på hur du önskar att situationen ska se ut när dina egna barn blir större och kanske kommer ha samma behov som dina bonusbarn har nu.

I dag tror jag att det är viktigt att ni vuxna har en bra kommunikation. Vad tycker mamman? Vad tycker du och din partner? Ni vuxna kan prata först och komma överens.

Kan man tänka sig en kompromiss? Att ni säger att när barnen har sin vecka hos sin mamma så är det okej att de är hos er måndag–torsdag men inte fredag–söndag? Och tvärtom? Förutsatt att det känns som ett bra upplägg för er förstås.

Omsl 13-17.indd