Bonusfrågan: ”Hans exfru styr och ställer”

Hur mycket får exfrun egentligen styra och ställa? Moa och Clara Herngren svarar på läsarnas frågor som rör bonusfamiljen.

Fråga: Jag träffade min man för fem år sen och han var då skild sedan ett par år tillbaka. Jag har inga egna barn, men min man har två stycken, 7 och 11 år. Jag kommer bra överens med barnen men problemet är att hans exfru styr och ställer i våra liv.

Hon vill hela tiden ändra i barnschemat och det gör att det blir svårt att planera. Varje år när vi ska komma överens om semester blir det bråk om olika veckor. Jag upplever även att hon bestämmer saker utan att kolla med oss. Till exempel bokade hon in ett skidläger för ena sonen på vår semestervecka och bara förutsatte att det skulle funka.

Jag blir också arg på min man som bara gör som hon säger och aldrig sätter ner foten. Han tycker att han hamnar emellan oss och vill inte ha något bråk. Han tycker även att det är deras gemensamma barn och att jag inte har samma rätt att lägga mig i.

Jag försöker att vara generös men blir lika arg varje gång. Det känns som om någon annan, som jag inte har valt, bestämmer över mitt liv.

Clara svarar: Att leva i en bonusfamilj handlar för de flesta om att kompromissa. Jag tycker att du ska börja fundera över vilka situationer som du inte står ut med och om det finns andra som kanske är jobbiga men ändå okej. Går det att hitta en kompromiss? Om det skulle vara okej med att leva lite mer på volley i vardagen, om man samtidigt håller sig till det som är bestämt på semestern? I så fall har jag ett förslag:

Skriv ett mejl tillsammans med din man till hans exfru som beskriver hur situationen blir för er. Där är det viktigt att inte vara anklagande och att ni kommer med konkreta förslag på hur ni skulle vilja ha det. Försök också vara kompromissvillig och mötande så långt det är möjligt. ”Vi förstår att det är viktigt för dig att vara spontan och flexibel och det försöker vi anpassa oss efter i vardagen. Däremot somrarna är viktiga för oss att bestämma långt i förväg så att vi kan planera. Skulle det vara ok med dig? Vi föreslår ett upplägg enligt nedan.”

Var tydlig men inte otrevlig, till exempel med ett tillägg om att det vore bra med en snabb återkoppling på grund av att ni behöver boka resor eller ansöka om ledighet.

Lycka till!

Omslag 8-17

Detta är ett utdrag ur nya Tara, nummer 8 /2017 . Finns i butik juni/juli 2017