Bonusfrågan handlar om Elin ska stå utanför en komplicerad relation mellan sin partner och hans exfru eller engagera sig i deras komplicerade relation.

Fråga: Jag träffade mitt livs kärlek för tre månader sedan. Han är allt jag någonsin drömt om och vi har en otroligt bra relation, samma mål och värderingar och syn på livet. Vi är vansinnigt kära i varandra!

Han har två barn sedan ­tidigare med en kvinna som verkar helt galen. Hon har förstört så mycket för honom och sårat hela hans familj. Han har ­berättat väldigt sorgliga ­saker hon har gjort mot deras gemensamma barn, för att göra honom illa.

Hon har bland annat tagit barnen och flyttat till föräldrarnas hemland, så barnen inte kan lämna landet utan hennes tillåtelse. Hon har vänt barnen mot honom och det har slutat med rättegångar och utredningar.

Hela historien skär i mitt hjärta. Barnen är i dag 9 och 10 år och vill inte längre ha med sin pappa att göra. Jag har förstått att hans exfru verkligen är sårad ­eftersom hon gör så här.

Nu har det gått så långt att hans ”bagage” skrämmer mig väldigt mycket. Vi planerar ju en framtid med bröllop och såklart barn ihop.

Ofta leder våra diskussioner om hans exfru till bråk. Jag känner mig ensam i den här situationen och han uppfattar det som att jag inte stöttar honom. För mig handlar det inte om en gnutta svartsjuka från min sida, utan mer om rädsla för vår framtid ihop. Han sitter i fast i en otroligt jobbig och komplicerad situation.

I nuläget har jag bett ­honom att lämna mig utanför deras ”relation” och inte dela med sig av deras bråk. Jag anser att den enda relation som är väsentlig för mig är den med hans barn.

Men han tycker att jag måste ta in hela situationen, inklusive dialogen med exfrun. Han är väldigt mån om att vi ska dela allt och inte dölja något för varandra.

Min fråga är om det är fel av mig att kräva att han ska hålla mig utanför? Jag kan inte se något positivt komma från utvecklingen av deras relation. Det enda jag känner när han berättar saker är rädsla och sorg över hur hon beter sig och såklart rädsla över vår framtid tillsammans.

// Elin

MOA SVARAR: Det låter som en väldigt jobbig situation för alla och jag har full förståelse för att du känner dig rädd och orolig. Att du vill hålla dig utanför är inte konstigt, samtidigt som jag har svårt att se hur det är möjligt.

Ni har bara varit tillsammans i tre månader och det är ju en relativt kort tid när det gäller att lära känna varandra och förstå varandra på djupet. Det är även en kort tid för att få en heltäckande bild av situationen och vad som hänt. Sällan är det ju så enkelt som att bara ena personen är galen i en vårdnadstvist – gissningsvis finns det flera aspekter här.

Själva förutsättningen för att bilda en bonusfamilj är att man får många nya relationer och människor på köpet. Många tror (vilket jag själv gjorde!) att man bara får barnen på köpet.

Men det du snart upptäcker är att hela bonusfamiljen samverkar och att du, vare sig du vill eller inte, blir påverkad av alla möjliga människor som du inte har valt. Till exempel expartners och ibland även deras nya partners och ­expartners.

Var beredd på att dina ­bonusbarns mamma kommer att vara en del av ditt liv, på ett eller annat sätt!

Naturligtvis kan man önska att partnern skötte all kontakt med exet, men att helt och hållet hållas utanför allt som sker tror jag är svårt.

Även om din partner har dålig kontakt med sina barn just nu och de inte bor med er är det ingen som vet hur saker kan förändras. Om relationen förbättras och barnen blir en större del av ert liv, kommer också barnens mamma att bli en större del av ditt liv.

Det finns många exempel där man som bonusförälder har väldigt lite kontakt med sina bonusbarns andra förälder, och så länge alla tycker att det fungerar är det okej.

I ditt fall ­verkar ni inte vara överens om hur den här kontakten ska se ut. Det är viktigt att ni reder ut detta, eftersom det kommer påverka er alla.

Jag tycker att du och din partner ska reda ut hur ni ska förhålla er till varandra och till din partners ex. Förslagsvis genom en tredje part som kan hjälpa er att prata om detta. Det åligger kommunerna att erbjuda gratis eller subventionerad familjerådgivning.