Bonusfrågan: Exfrun har svårt att släppa taget

Bonusfrågan: Moa och Clara Herngren svarar på läsarnas frågor som rör bonusfamiljen.

Fråga: Min nya kille och hans ex separerade för ett år sedan och de har tre barn ihop som är 6, 10 och 12. Även om skilsmässan var ömsesidig verkar exfrun ganska störd över att han träffade en ny så pass fort.

Nu ska vi fira vår första jul tillsammans, något jag verkligen har sett fram emot. Men exfrun  kräver att min kille ska fira med henne och barnen – trots att han inte vill detta.

Både han och jag tycker att det vore vettigare om vi delade upp jularna, i stället för att den gamla familjen ska tränga ihop sig framför brasan när alla är obekväma med situationen.

Överlag känns det som om hans exfru har väldigt svårt att släppa taget om min kille. De ska fortfarande hitta på saker som en familj.

Jag tycker att situationen är jobbig, speciellt som min kille har svårt att sätta gränser och säga ifrån. Vad ska jag göra?

Clara svarar: Julen är ofta känslig för många nybildade bonusfamiljer och i ditt fall har det bara gått ett år sedan din man separerade. Det är kort tid ur ett skilsmässoperspektiv.

Jag tänker framför allt på barnen, men även på deras föräldrar. Ibland säger man att det tar fem år för en ny bonusfamilj/konstellation att sätta sig. Det kan vara bra att känna till, för att få lite tidsperspektiv på situationen.

Det viktigaste är ju att ni ger er nya familj bra förutsättningar och det tror jag att ni gör genom att bygga relationer. Därför tycker jag inte att du ska strida för att ni ska fira julafton ihop, eftersom det finns en stor risk att barnen kommer i kläm.

När situationen hunnit läka längre fram kommer det finnas gott om tid för er att fira jul ihop. Ett förslag är att ni löser situationen genom att hitta en annan dag att fira jul på.

Då kan ni på ett härligt sätt bygga era egna traditioner för er nya familj. På sikt kan ni förhoppningsvis börja med att fira varannan jul, men ha inte för bråttom utan försök att ha tålamod och förståelse. Det vinner du på i längden.